1) Hol és mikor regisztrálták az első COVID-19 vírussal fertőzött beteget?
Válasz: 2019 decemberében, Kína Wuhan nevű városában.
2) Mi a különbség a COVID-19 és a SARS CoV-2 megnevezés között?
Válasz: A koronavírusok családjába tartozó SARS CoV-2 a 2019 decemberében, Wuhan-ban megjelent vírus neve. Az általa okozott betegséget nevezik COVID-19-nek, mely elnevezést a WHO (World Health Organization-Egészségügyi Világszervezet) adta 2020.február 11-én.
3) Hogyan terjed a betegség?
Válasz: Elsősorban cseppfertőzéssel terjed, köhögés vagy tüsszetés útján, a fertőzött betegekkel való kontaktusba kerülés esetén.
4) Mennyi a lappangási ideje?
Válasz: A lappangási ideje 3-7 nap (maximum 14 nap).
5) Mik a leggyakoribb tünetek?
Válasz: Láz, köhögés, légzési nehezítettség és fáradtság. A legtöbb betegnél a fertőzés enyhe lázas betegség formájában nyilvánul meg, azonban elsősorban idős vagy krónikus betegségben szenvedőknél súlyos, akut légzési distressz szindróma (ARDS) is kialakulhat.
6 étel, amiben a legnagyobb eséllyel bukkan fel ez a rendkívül káros anyag: próbáld minimalizálni a fogyasztásukat
Sokan nem tudják, de bizony a csomagolt élelmiszerekben is igencsak jelentős kockázat van. Ugyanis nemrégiben kutatás készült arról, hogy a csomagolt élelmiszerekben található mikroműanyag jelentősen növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Nézzük is, mely ételekben van a legtöbb ilyen jellegű káros anyag, melyeket érdemes lenne kerülni.
10 tejmentes, kalciumban gazdag étel, ami megelőzheti a csontritkulást
Lehet, hogy nem gondolsz sokat a csontjaidra, de általános egészséged fontos részét képezik. Mint egy ház alapja és kerete, a csontok az infrastruktúra kritikus részét képezik. Nem csak a végtagjaidat támogatják; lehetővé teszik a szabad mozgást és védik belső szerveket is.