A nap cikke

Súlyos beteg a magyar énekesnő: megható levélben üzent rajongóinak

1 hete jelentette be a magyar sztár, hogy rákos.

Még több olvasnivaló

10 dolog, ami jobban kiborítja a férfiakat, mint a hiszti

Nagyon vicces: így néznének ki a sztárok '90-es évek szemöldökével

A legjobb Trónok harca-manikűröktől te is khaleesinek érzed majd magad

Amy Schumer helyett: kiderült, melyik színésznő lehet a Barbie-filmek új főszereplője

Ezt csináld utána! Radics Gigi jobb formában van, mint valaha – de tesz is érte!

Ebből az öt csillagjegyből kerülnek ki a legmérgezőbb exek

Egy menyasszony elárulta: ezt az egy dolgot megtette az esküvőjén, és az egész nap tönkrement

Régi idők hazai nyara: Így napoztak nagyiék a kedvenc matracukkal

Mit tegyünk a pánik helyett? - Interjú Végh József kriminálpszichológussal a brüsszeli események kapcsán

Mit tegyünk a pánik helyett? - Interjú Végh József kriminálpszichológussal a brüsszeli események kapcsán
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Pray for the world...A pár napja történt brüsszeli tragédia az egész világot megrázta. Ez már a sokadik európai terrortámadás, ami után jogosan merülhet fel a kérdés: mi a teendő akkor, ha valaki hirtelen egy hasonlóan borzalmas szituációban találja magát?

Pár napja, hogy egy újabb szörnyű terrortámadás híre rázta meg az egész világot. Azóta fővárosunkban, Budapesten is másodfokú terrorkészültséget hirdettek, ezért van az, hogy a metrómegállóknál és az utcákon több fegyveres rendőrt is látni. A Brüsszelben, illetve a korábban Ankarában történt robbantások és az ezek nyomán számos európai országban bevezetett terror ellenes intézkedések kapcsán kérdeztük Végh József kriminálpszichológust, aki a támadások pszichés hátteréről beszélt nekünk. Azt is elmondta, milyen nagyvárosi helyszíneket vesznek célba leggyakrabban a merénylők, és a félelemkeltésen kívül, milyen célok vezérlik még őket.

- Az én szakmai meggyőződésem, hogy a mostani esetek egyáltalán nem hasonlítanak a régebbi, mondjuk 10-20 évvel ezelőtti támadásokra. Míg azok mögött minden esetben egy-egy követelés vagy politikai üzenet volt, addig a mostaniakról az a benyomásom, hogy sokkal öncélúbbak. Zavarodott emberek tettei ezek, akik egy-egy ideológiában találták meg az önkifejezés, önbeteljesítés eszközeit, ezt felhasználva szeretnének „hősökké” válni, pedig csak közönséges gyilkosokról beszélünk– mondta el a szakember a JOY.hu-nak.

Végh József, kriminálpszichológus
forrás: RTL Klub
Végh József, kriminálpszichológus

A legutóbbi, brüsszeli támadás többféleképpen is felfogható: mivel az Európai Unió központjáról beszélünk, ezért lehet ez az EU ellen intézett, tudatosan megtervezett támadássorozat, de lehet a már előbb említett öncélú akció is. A korábbi támadások esetében is nehéz megmondani, milyen cél vezérelte az elkövetőket: mind a párizsi, mind az ankarai tragédia esetében más és más volt a forgatókönyv, így azt csak sejteni, találgatni lehet, hogy mind egy jól szervezett támadássorozat részei voltak-e Európa ellen, vagy egymástól független akciókról beszélhetünk-e.

Hol várhatóak hasonló merényletek? A helyszínválasztás okai

De mit tehetünk a saját biztonságunk érdekében? Végh Józsefet arról is megkérdeztük, mik azok a célpontok, amelyek szóba jöhetnek, és amelyeket érdemes elkerülni egy nagyvárosban.

- A célpontok kiválasztásánál egyetlen cél lebeg ezeknek az embereknek a szeme előtt: minél több életet kioltani. Épp ezért olyan helyszíneket választanak a nagyvárosokban, amelyek nagyforgalmúak, központi helyen vannak és napi szinten sok-sok ember halad át rajtuk. Ezért választották Brüsszelben a repülőteret és a metrót. Azt is fontos tudni, hogy általában az első merénylet(ek) egy ilyen helyen zajlanak le, majd a második vagy harmadik támadást a menekülő útvonalakra tervezik be az elkövetők. Ha politikai vagy vallási indíttatású a támadás, akkor az adott ország szimbólumait, központi épületeit veszik célba.

Kép

Félelemkeltés, vagy több annál?

De mi lehet az ilyen akciók hátterében, ha magát az egyént vizsgáljuk? Mi zajlik le ilyenkor a merénylő fejében?

- Nem csupán a félelemkeltés a cél – mondja Végh József. – Ezek az emberek a saját hatalmukat szeretnék megmutatni, demonstrálni, megélni. Azt akarják érezni, hogy ők mindenhatóak.

Mi a teendő krízishelyzetben?

A szakember szerint többféle forgatókönyv is lehetséges. Ha ilyen szituációba kerülünk, akkor a következőképpen érdemes cselekedni:

- Ha a merénylő a közelünkben van, akkor a legjobb, ha nem mozdulunk és halottnak tettetjük magunkat, ez lehet az életben maradás kulcsa. Illetve azt is fontos megjegyezni, hogy ahol a bomba egyszer felrobbant, ott nagy valószínűséggel nem fog újra, ezért érdemes ott maradni a helyszínen a segítség érkezéséig, hiszen ahogy az előbb is említettem: a menekülő útvonalak is fontos célpontok lehetnek egy-egy ilyen támadás után.

A JOY.hu csapata ezúton is szeretné kifejezni részvétét a brüsszeli áldozatok családjai felé: #prayfortheworld #prayforbrussels #stopterrorism

10 dolog, ami jobban kiborítja a férfiakat, mint a hiszti

Van, ami sokkal, de sokkal idegesítőbb szerintük.

Nagyon vicces: így néznének ki a sztárok '90-es évek szemöldökével

Megnézheted őket totálisan más arccal, hála a Photoshopnak.

Hűsítő nyári árral várunk! Több mint 40 % kedvezménnyel fizethetsz elő!

Csak 1770 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!