Nem csak a fenekedet teszed tönkre, ha túl sokat ülsz rajta: az alvópopsi-szindróma hatása rémesebb, mint gondolnád!

Noémi

Ha szép feneket és egészséges testet szeretnél, akkor most figyelj!

Olvasd el ezt is!
Itt a vég! Fenéknél cipzáros farmert dob piacra az egyik divatmárka – FOTÓK

Pár évtizede még kizárt dolog volt, hogy bárkit érintenének az egész napos ülés okozta problémák, ma azonban már szinte népbetegség a sok ülés. Naná, hogy a fenekünk sínyli meg a legjobban a dolgot, a tudósok pedig nevet is adtak neki: Dormant Butt Syndrome, vagyis "alvópopsi-szindróma"-ként aposztrofálják korunk egyik népbetegségét.

Olvasd el ezt is!
Ezt teszi a fenekeddel az egész napos ülés

Persze, hogy mindenki szép és esztétikus hátsóra vágyik, pláne, amióta a Kardashian-lányok újra divatba hozták a nőies idomokat. Ám ha túl sokat ülsz és keveset mozogsz, az nemcsak azért rossz, mert a popsid nem lesz túl esztétikus, hanem mert az állapota komoly kihatással van a térdre, a csípőre és a derékra is.

forrás: GettyImages

Az alvópopsi-szindróma elnevezést az Ohio Egyetemen a Wexner Orvosi Központ kutatói találták ki, méghozzá igen találóan, ahol a gyógytornász Chris Kolba arról is beszámolt, hogy ez a probbléma azért is komolyabb, mint elsőre tűnik, mert a test számos fontos területére káros hatással van, ha gyenge a fenék izomzata. A szakértő szerint az alvási pozíciónk is összefüggésben van a hátsónk állapotával: ha sokat ülünk, gyengül a core és a combizom is, ezért többnyire magzatpózban alszunk éjjel. Ha te is így alszol, ideje kicsit jobban figyelni a testedre!

Olvasd el ezt is!
Ez a lány 10 kilót hízott, de popsira! A végeredmény elképesztő lett!

De miről ismerheted még fel, ha neked is "alvópopsi-szindrómád" van? Doug Sklar személyi edző tudja a választ:

A farizom alapvetően jól látható izom, így ránézésre is meg lehet állapítani, érint-e ez a probléma. De persze nem mindig: helyezkedj el hanyattfekvésben, és 5-10 másodpercig próbáld erősen összeszorítani a farizmokat. Ha ez gondot okoz, itt az ideje változtatni az életmódodon!

-
Olvasd el ezt is!
Feszes formákra vágysz? A súlyzós edzés (is) alapkellék

Szóval edzésre fel: itt mutattunk már jó pár hatékony farizomgyakorlatot, de tanulhatsz a legjobbaktól is: nemrég Rubint Réka és Kiss Virág is elmesélték, nekik mely farizomgyakorlatok váltak be a legjobban!