Bocs, de bárki bármit mond, a forró fürdőzés sosem lesz egyenértékű az edzéssel

Getty Images
Birta Brigi

Múlt héten napvilágot látott egy kutatás, miszerint egy óra forró fürdőzés ugyanolyan hatásos, mint a testmozgás. Nos, el kell szomorítanunk azokat, akik bedőltek a hírnek.

Olvasd el ezt is!
Egyre nagyobb divat az otthoni fitnesz!

A kutatás egész pontosan azt állította, hogy egy 60 perces 40 fokos fürdő annyi kalóriát éget el, mint egy félórás gyors séta, és olyan hatással van a vércukorszint alakulására, mint egy egy órás szobabiciklizés. Sokan felkapták a fejüket, hogy "ez fantasztikus, már dobom is ki a fitneszbérletem!" Azóta viszont több szakértő is alaposan megindokolta, hogy miért nem helyes ez az állítás.

Olvasd el ezt is!
Ez kell nekünk! - Nem fogod elhinni, hogy hány kalóriát égethetsz el egy forró fürdővel

Egyrészt minimális számú emberen végezték a felmérést, azaz kétszer 7 főn, és mindegyikük 20-42 év közötti volt. Másrészt a testedzés hatásai nem csak a kalóriaégetésben és vércukorszint változásában mérhetőek. Arról nem szól a tanulmány, mi a helyzet a szívvel, az izmokkal, ami egy nagyon fontos szelete a sportnak. Sőt, azt is mondhatnánk, hogy fontosabbak is. Persze a forró fürdő nagyon kellemes, és jó hatással van az egészségre is, azt senki ne higgye, hogy kiválthatja vele a testmozgást!