Az ülőmunka halálos! De így kompenzálhatod

Europress
Birta Brigi

Már többször hallhattad, hogy a napi 8 óra irodában ülés növeli a korai elhalálozás esélyét, ám van egy dolog, amivel jelentősen javíthatsz a helyzeten!

Olvasd el ezt is!
Ezt teszi a fenekeddel az egész napos ülés

Ez pedig nem más, mint napi egy óra mozgás. A rendszeres testmozgás egyébként is alapvető, viszont azoknál, akik ülőmunkát végeznek, nem elég hetente háromszor egy óra, hanem sokkal több kell: napi egy óra!

Olvasd el ezt is!
Ha ezt eszed edzés előtt, több zsírt égetsz el

Egész pontosan 16 korábbi vizsgálat jutott arra, hogy az ülőmunkát végzők, és mellette nem sportolók sokkal korábban halnak meg, mint a többiek. És, nem csak hogy rövidebb ideig élnek, de az életminőségük is rengeteget romlik a kor előrehaladtával, hiszen az ülés a keringésre, az izmokra, ízületekre, de még a belső szervekre is rossz hatással van. Viszont a tudósok arra is rájöttek, hogyan lehet ezt kompenzálni és enyhíteni!

Az első és legfontosabb, hogy naponta legalább 60 percet sportolj valamit. Nem muszáj egyhuzamban, lehet fél óra reggel és fél óra este. Lehet ez aerobik, konditermi edzés, úszás, futás, biciklizés vagy jóga, a lényeg a változatosság!

Pluszban ezekkel segíthetsz:

  • Napközben óránként állj fel 5 percre és sétálj egy kicsit, vagy kétóránként 10 percet.

  • Úgy állítsd be a székedet, hogy a talpad leérjen a talajra, a combod pedig párhuzamos legyen vele. A monitorod közepe épp szemmagasságban legyen.

  • Járj el időről-időre masszíroztatni, hogy az izmaid felfrissüljenek.
Olvasd el ezt is!
6 dolog, amit tegyél meg edzés előtt és után a jobb eredményért


Ugye betartod ezeket?