5 ok, amiért fáradt vagy akkor is, ha eleget alszol

Europress
Birta Brigi

Későn fekszel, korán kelsz: egyértelmű, hogy nem vagy túl kipihent. De mi van, akkor ha eleget alszol, mégis úgy jársz-kelsz, mint egy zombi? Ezek az okok állhatnak a háttérben:

  • Lefekvés előtt edzel

Ha intenzív tréningen veszel részt elalvás előtt, az jelentősen befolyásolhatja az alvásminőségedet. Nem mindenkinél, de vannak, akik sokkal érzékenyebbek az ilyesmire. A sportolás ugyanis hatással van a testhőmérsékletedre és a hormonrendszeredre, így ezáltal az alvási ciklusodra is. Ha mindenképpen késő este akarsz mozogni, válaszd a jógát, más típusú edzést pedig 3-4 órával a lefekvés tervezett időpontja előtt végezz.

  • Nem edzel eleget

Több kutatás is bizonyítja, hogy aki napközben sportol, sokkal jobban alszik éjjel. Már napi 20 perc is sokat segít, és a legjobb, ha reggel végzed.

  • Alvás előtt eszel

A teli gyomor nem csak a rémálmokat hozza meg, de addig is nehezen jutsz el, hogy ez megtörténhessen. Hiszen az emésztés miatt nehezen kerül nyugalmi állapotba a tested.

  • Éhesen fekszel le

Noha az sem tesz jót, ha tele vagy, a korgó gyomor ugyanolyan gátló tényező. Ettől az agyad nem tud kikapcsolni, és folyton azon jár, hogy enni kellene valamit. Így többször is felriadhatsz az éjszaka folyamán.

  • Túlalszod magad hétvégente

Sokan azt hiszik, hogy ha hétvégén behozzák a munkanapokon beszerzett alváshiányt, akkor minden rendben van. Pedig ez teljesen felborítja a szervezeted egyensúlyát. Nagyjából minden nap ugyanannyit kellene aludni a normál működéshez, maximum fél óra eltérés ajánlott.

Olvasd el ezt is!
5 dolog, amit tegyél meg lefekvés előtt, ha le akarsz fogyni