Jót teszel azzal, ha izomlázzal edzel?

Birta Brigi

Még akkor is lehet rendszeresen izomlázad, ha hetente többször sportolsz. Ilyenkor jó ürügy lehet arra, hogy kihagyj egy napot, de valójában mi legjobb, amit tehetsz?

Először is: ha izomlázad van, az jó. Viszont, ha erősebb fájdalmat érzel, esetleg kisebb húzódásokat, túlterhelést, az már nagyon nem. Szóval az előbbinél gond nélkül ráedzhetsz, az utóbbinál a pihenés ajánlott. Az biztos, hogy egy kiadós edzés után, ami közben már érzed, hogy tuti izomláz lesz a vége, mindenképpen fogyassz valami magas proteintartalmú harapnivalót (akkor is, ha egyébként nem szoktál). Hiszen a fehérje az, ami építi az izmokat, és segít csökkenteni az izomlázat is.


Extra Tipp: A meggylé hasznos izomláz megelőző ital, így ha az edzések előtt fogyasztod, másnap kisebb eséllyel számíthatsz fájdalomra. De az árnika krém is szuper: lefekvés előtt kend be alaposan vele a megdolgoztatott területeket!


Ha annyira túlzásba vitted előző nap, hogy másnap mozdulni sem bírsz, másnap hagyd ki az adott izomcsoportot, és koncentrálj másra. Az aerobikot cseréld le jógára, vagy csak kocogj egyet. Mind jó alternatíva!

Jó hír: az izomláz nem tart örökké, így általában 1-2, maximum 3 napot kell kibírnod!

Olvasd el ezt is!
Így kezdd újra az edzést egy nagyobb kihagyás után