Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

A Dahmer után újabb sorozatgyilkosos sorozat tarolja le a netet: izgalmas témát feszeget

A Dahmer után újabb sorozatgyilkosos sorozat tarolja le a netet: izgalmas témát feszeget

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ő Vilmos herceg szeretője? Vad elmélet terjed a herceg hűtlenségéről

Harry herceg olyan lavinát indított el a szavaival, amire talán még ő maga sem számított.

Olvasd el!

A színész, aki a boldogságért cserébe képes volt feladni a hollywoodi csillogást! Avagy Josh Hartnett sikersztoriját az álomgyár sem írhatta volna szebben

Josh Hartnett amilyen nagy lendülettel és sikerrel övezve robbant be Hollywoodba, olyan szépen és halkan köszönt el egy időre a reflektorfénytől.

Facebook
Twitter
Pinterest
Vajon ki lehet-e valakit kezelni a gyilkos vágyaiból? A tudósok talán megtalálták a választ.

Több olyan nagyszerű és izgalmas sorozat jött ki 2022-ben, ami sorozatgyilkosokkal foglalkozott, ilyen volt a Netflix Dahmer-je, illetve a Hulu A páciens című produkciója is.

Az embereket nagyon érdekli, vajon mi visz rá valakit arra, hogy hideg vérrel embereket öljön, a kérdés megválaszolásához pedig a tudósok, pszichiáterek is szeretnének közelebb kerülni. Hiszen, ha rájönnének, kiderülne, mit lehet ellene tenni, hogyan gyógyítható ez mentális rendellenesség.

Gyógyítható egy sorozatgyilkos?

A fent már említett A páciens sorozat egy nagyon érdekes dolgot vet fel tíz epizódban kifejtve: terápiával vajon kikezelhető valaki a sorozatgyilkosságból?

A teljes történet egy pincehelyiségben játszódik, az egyik főszereplő Sam Fortner (Domhnall Gleeson) egy olyan sorozatgyilkos, akinek az minden vágya, hogy „leszokjon” a gyilkolásról és ne vágyjon rá többé. A másik főszereplő, Alan Strauss (Steve Carrell) egy neves pszichológus, akit a gyilkos elrabol és arra kényszerít, hogy kezelje.

Minden beszélgetésük nagyon szenvedélyes, hiszen Sam felfedi, hogy ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy megölje. Alan minden alkalommal megpróbálja feltárni ennek az okait, illetve lebeszélni őt. Az ő motivációja természetesen részben az, hogy segítsen, részben az, hogy lehetővé tegye a saját túlélését.

A sorozat nagyszerűen körbejárja a kérdést: vajon tanulható-e az empátia? Mindezt ráadásul úgy, hogy a néző nem tudhatja, Alan a végén sikerrel jár-e, megússza-e ezt a terápiát.

A sorozat november 30-án érkezik meg a Disney+ platformájra!

A gyilkolás tanult válasz

A legtöbb pszichológus mai álláspontja szerint a gyilkolási vágy egy olyan rossz válaszreakció bizonyos helyzetekre, mint másoknál a szorongás. Ha pedig ez így van, az azt jelenti, hogy kellő hosszúságú és mélységű terápiával megváltoztatható az adott személy, vagyis a sorozatgyilkos működése.

Az első tanulmány 2003-ban jelent meg ezzel a témával kapcsolatban, ezt Andrew Reisner, Mark McGee és Stephen Noffsinger pszichiáterek készítették egyik estükről. Azt írták, a Mr. X.-nek nevezett férfit egy pszichiátrián kezelték, az illető arról fantáziált, mennyire szeretne embereket ölni. Hosszú terápiával és a megfelelő antidepresszánsokkal azonban sikerült megszüntetniük Mr. X. gyilkos gondolatait, gyógyultnak minősítették.

Egy későbbi kutatás azt emelte ki, azok a férfiak, akik skizofréniában vagy bipoláris zavarban szenvednek, hajlamosabbak lehetnek sorozatgyilkossá válni, ezért nagyon fontos, hogy mielőtt megfelelő diagnózishoz és orvosi kezeléshez jussanak. Ebben kiemelt szerepe van a családnak és barátoknak is.

Ezeket a sorozatokat láttad?

Galéria / 6 kép

A valaha volt legkegyetlenebb sorozatgyilkosokról szóló sorozatok

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Ezért tesz rosszat a bőrödnek, ha mindennap zuhanyzol

Mindennap zuhanyzol és szerinted ez teljesen rendben van, sőt, másoktól is elvárható? Van egy rossz hírünk!

Kép

Az ókori görög és római nők élete egyáltalán nem olyan volt, mint a filmekben

Talán mégsem volt olyan jó buli ókori görög vagy római nőnek lenni, nem?

Kép

A vasárnapi alvásnak fontosabb szerepe van, mint gondolnád

Szinte utálod a vasárnapot, annyira nyomaszt, hogy másnap már hétfő? Itt a megoldás!

Kép

Miért telik gyorsabban az idő, ahogy öregszünk? Tudományos válasz van rá!

Gyerekként olyan, mintha egy év egy évezred lenne, majd felnövünk és hirtelen elkezd rohanni az idő. Mi erre a tudományos magyarázat? Most megtudhatod!