Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Mik azok a pszeudó érzések, és hogyan vezethetnek téged is félre?

Mik azok a pszeudó érzések, és hogyan vezethetnek téged is félre?
A nap cikke

A rák 8 korai jele, amit sokan nem ismernek: a köhögés és az állandó fáradtság is figyelmeztető tünet

Sok esetben a ráknak nagyon szokatlan, meglepő jelei vannak, amelyeket sokan nem ismernek, pedig fontos, hogy időben felismerje mindenki!

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 5.: a Vízöntők kellemes meglepetésre számíthatnak, a Halak új kihíváson gondolkodnak

A csillagok a hét utolsó napjára is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Heti horoszkóp május 6-12.: a Bikáknak érdemes óvatosabban kockázatokat vállalniuk, az Oroszlánoknak komoly feladatot kell teljesíteniük

A csillagok az előtted álló hétre is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

10 étel és ital, amit a neurológusok messziről elkerülnek: komolyan károsíthatja az agyad

Vannak olyan ételek és italok, amelyek súlyosan károsíthatják az agyunkat, ezt pedig mindenkinél jobban tudják a neurológusok.

Olvasd el!

10 híres meleg férfi, aki nőt vett feleségül

Több olyan meleg hírességről is tudni, akik bizony szexuális beállítottságuk ellenére egy nőt vettek először feleségül.

Olvasd el!

8 kutyafajta, amit az állatorvosok soha nem tartanának: elárulták, miért

Az orvosok véleménye szerint néhány kutyafajta sokkal problémásabb a többinél, ezért nem javasolják a tartásukat... Te egyetértesz?

Facebook
Twitter
Pinterest
Honnan lehet tudni, hogy éppen a valódi érzéseinket kommunikáljuk, és nem egy álérzelmet, amivel csak mellébeszélünk, és félrevisszük a kommunikációnkat? Erre figyelj!

Hogyan kommunikáljunk akkor is hatékonyan, amikor az érzelmeink elárasztanak? Ha zaklatott állapotban vagyunk, nehezebb megállapítani, hogy mi az, amit valójában érzünk, és mi az, amit csak gondolunk, feltételezünk.

Ne keverd a feltételezést az érzéssel!

Az egészséges kommunikáció egyik legfontosabb szempontja, hogy meg tudjuk osztani az érzéseinket, gondolatainkat és szükségleteinket úgy, hogy közben a másikat sem bántjuk meg. A valódi érzelmeinket kifejezni egészen más, mint elmondani valakinek, hogy szerintünk mit tett velünk. Figyeld meg a következő mondatokat: „elhagyatottnak érzem magam; manipulálva érzem magam; elárulva érzem magam.”

Kép
forrás: Unsplash

Bár elsőre úgy tűnhet, ezekkel a mondatokkal érzéseket fejezünk ki, valójában azt mondjuk csak el, hogy mi a megélésünk a helyzettel kapcsolatban, hiszen az elhagyott, a manipulált és az elárult nem érzelmek. Marshall Rosenberg pszichológus ezeket pszeudo érzésekként említi.

A teljesség igénye nélkül a szakember még további olyan mondatokra hívja fel a figyelmet, amik szintén nem érzelmek, mégis gyakran használjuk úgy őket, mintha az érzéseinket közvetítenék:

  • hibáztatva érzem magam
  • megítélve érzem magam
  • elhanyagoltnak érzem magam
  • meg nem értettnek érzem magam
  • használva érzem magam
  • elutasítva érzem magam
  • mellőzöttnek érzem magam

Onnan is észreveheted, ha épp álérzéseket kommunikálsz, hogy a másik támadó álláspontra helyezkedik. Természetesen, az, hogy kit, hogy érint egy-egy mondatunk nemcsak attól függ, hogy éppen helyen tudjuk-e megfogalmazni a problémánkat, hanem attól is, hogy a másik elég érett-e ahhoz, hogy valóban azt hallja, amit mondunk, nem pedig azt, amit a saját szűrőjén keresztül hallani vél. Az biztos, hogy ha a valódi érzéseidet adod a másik tudtára, azzal a minimálisra csökkentheted annak az esélyét, hogy vádaskodásnak érezze, amit mondasz.

Honnan lehet tudni, hogy tényleg az érzéseinket közöljük?

Amikor az érzéseinket kommunikáljuk, az rólunk szól, és nem a másikra irányul. A mi megéléseinket mondjuk el, amit senki nem vitathat, hiszen azt, hogy miként érezzük magunkat, csak mi tudhatjuk. Még ha hallottad is, az a mondat, hogy „rosszul érzed”, ez a mondat semmilyen szinten nem állja meg a helyét. Amikor azt mondod, hogy szomorúnak érzem magam, azt senki nem kérdőjelezheti meg – ilyenkor közlöd a valódi érzésedet. De amikor azt mondod, megítélve érzem magamat, azt már vitathatja a másik, ha neki nem állt szándékában ítélkezni. Tehát, míg az előbbi a saját érzéseidről szól, a második arról, hogy feltételezésed szerint mit tett a másik.

Kép
forrás: Unsplash

Általánosságban elmondható, hogy amikor pszeudó érzéseket közvetítünk, hiába lenne szükségünk megértésre, pont az ellenkezőjét váltjuk ki. Éppen ezért gyakorold azt, hogy felismerd, mikor, mit érzel. Egyáltalán nem lehetetlen feladat, de tény, nem megy egyik pillanatról a másikra. Ha például elhagyatottnak érzed magadat, az mögött lehet düh, félelem és fájdalom is. Az előbbi a pszeudó érzés, az utóbbiak a valódi érzések.

Ha azon kapod magad, hogy arra fókuszálsz, hogy mások mit tettek veled, próbálj meg befelé figyelni, és azonosítani a valódi érzelmeidet, szükségleteidet. Amikor tisztában vagyunk az érzéseinkkel, igényeinkkel, könnyebben átláthatjuk, hogy van-e valami, amit mi tehetünk magunkért, és azt is könnyebben megfogalmazhatjuk, hogy mit kérhetünk a másiktól, ami segíthet.

Ismerd meg még jobban a saját érzéseidet!

Galéria / 7 kép

7 érzés, ami negatívnak tűnik, pedig építi a személyiséged

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Kép

10 film, ami kísértetiesen megjósolta, hogy mi vár ránk a jövőben

Mintha ezek a filmek egy varázsgömbből keltek volna életre, olyan tökéletesen látták a jövőt!

Kép

A kutyák 6 tipikus alvópóza és jelentésük: a tiédnek melyik a kedvence?

Kinek ne lenne jó néhány fotóalbumra elegendő fényképe arról, hogyan alszik négylábú kedvence? Bizonyára te is ámulva csodálod kutyádat, amikor álomba szenderül, hiszen ilyenkor talán a legédesebb. A te kedvenced hogyan szokott aludni? Kis briósba gömbölyödik vagy annyira elnyúlik az ágyon, hogy neked már nem is jut hely? Mutatjuk, melyik pozíció mit jelent!

Kép

7 nyíltan meleg vagy queer színész, aki heteroszexuális karaktert alakított a vásznon

Egyesek szerint ez még mindig egy szürke zóna, mások szerint nem kell a szexuális irányultsággal foglalkozni egy karakter esetében.

Kép

7 új horrorfilm, amitől tényleg halálra fogunk rémülni 2024-ben

Horrorfilmekből sosem elég! Erre pedig az elmúlt évek felhozatala volt a legjobb bizonyíték.

Kép

4 csillagjegy, akinek sok idő után megoldódnak a pénzügyi gondjai: igazi gazdagság vár rájuk!

Néhány csillagjegy egy nagyon nehéz időszakot fog hamarosan lezárni, aminek következtében végre megoldódnak a pénzügyi gondok is!

Kép

Ő Drew Barrymore magyar édesanyja, Ildikó: a színésznő sokat szenvedett miatta gyerekkorában

A Golden Globe-díjas színésznő mára megbocsájtott szülőjének, de semmiképpen sem szeretne olyanná válni mint ő.