Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Kutyatartó vagy? Ezek a jogszabályok vonatkoznak rád

Kutyatartó vagy? Ezek a jogszabályok vonatkoznak rád
Facebook
Twitter
Pinterest
A felelős kutyatartásról sok szó esett már nálunk. Amióta az állatvédelemmel és mentéssel foglalkozó szervezetek mellett a NÉBIH is zászlajára tűzte célként és üzenetként a kutyatulajdonosok széleskörű oktatását, azóta még több gazdihoz eljutnak a felelős kutyatartáshoz tartozó minimumok, elvárások, feladatok és kötelezettségek.

Kevés gazdi van tisztában viszont azzal, hogy egy kutyatartónak a felelős állattartás nem csak valamiféle iránymutatás vagy javaslat, hanem olyan kötelezettség amit az állatvédelmi törvény és az erre vonatkozó jogszabályok írnak elő. Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen felelősség terheli a gazdit például akkor, ha szabadon hagyja kószálni az állatot, ha nem gondoskodik az időjárásnak megfelelő elhelyezésről, ha nem oltatja be veszettség ellen vagy ha chip nélkül tartja a kutyáját.

A kutyások büntetésével és szankcionálásával kapcsolatban is sok a tévhit és a csúsztatott információ. Örök kérdés például, hogy hány kutyát tarthat valaki a lakásában. A legtöbben úgy tudják, hogy ezt az önkormányzat határozza meg, de ez nem teljesen így van…

Nézzük a legfontosabb kutyatartókra vonatkozó előírásokat.

Kutyatartók kötelességei az állatvédelmi törvényben:

  • jó gazda gondossága, azon belül az állat etológiai sajátosságainak megfelelő tartás.
  • a kutyát chippel ellátni
  • veszettség elleni kötelező éves oltást beadatni
  • napi legalább egy alkalommal ellenőrizni a kutyát (tehát aki több napra magára hagyja a kutyát a kertben, megszegi az állatvédelmi törvényt)
  • szökés megakadályozása (bizony az is megszegi a törvényt, aki nem gondoskodik szökésmentes kerítésről )
  • időjárás viszontagságainak megfelelő fedezék
  • bejelentés az önkormányzati ebnyilvántarstásba
Kép
forrás: pexels.com

Kutyatartók kötelességei a kedvtelésből tartott állatokról szóló kormányrendeletben:

  • kutyát forgalmazni, eladni, örökbeadni kizárólag chippel lehet
  • az örökbefogadott kutya chip beültetési költsége az örökbefogadót terheli
  • oltások és féreghajtások dokumentálása, vagyis az oltási könyv pontos vezetése
  • nyolc hetes korig az anyjuk mellett kell tartani a kiskutyákat! (Számos esetben előfordul, hogy 6 hetes kiskutyákat kivesznek az alomból, pedig ez nemcsak káros a kölyöknek, hanem tilos.)
  • a kutyát közterületen csak pórázon szabad vezetni. Póráz nélkül a kutyafuttatókban lehet elengedni, amennyiben nincs elegendő mennyiség és minőségű futtató a településen, úgy azokat az önkormányzat dolga kialakítani és üzemeltetni.

Ide tartozik egy fontos kérdés, mely sok városi kutyatartót érint: hány kutyát tarthatunk a lakásunkban és ezt ki határozza meg? Ezt a kérdést bizony kormányrendelet szabályozza és nem az önkormányzati rendeletek. A jogszabály nem a darabszámot limitálja, hanem testmérettől függő tartási helyet ír elő az alábbiak szerint:

  • Kistestű kutya (20 kg alatt): min.10 nm
  • Közepes testű kutya (20-40 kg): min. 15 nm
  • Nagytestű kutya (40 kg felett) : min. 20 nm

Csoportosan tartott kutyákra min. 6 nm tartási hely vonatkozik, tehát egy 60 nm-es lakásban maximum 10 kutya is tartható. Itt jönnek be azok az önkormányzati rendeletek, melyek darabszámban limitálják a tartható kutyák számát. Jó, ha tudjátok, hogy az ilyen önkormányzati rendeletek ütköznek a magasabb rendű jogszabállyal, tehát nem írhatják felül a kormányrendelet által előírt testmérettől függő tartási hely előírását!

A kutyatartónak kötelessége felszedni közterületen az ürüléket, viszont azt már kevesen tudják, hogy az önkormányzat feladata az elegendő számú ürülékszedő zacskó és zacskótartó edény kihelyezése a közterületekre! Ilyen esetben a bírságolás akkor igazságos, ha kint van a kakizacsi és a tartó, de nem használjuk! Ettől függetlenül inkább vigyünk magunkkal zacsit és szedjük fel mindig az ürüléket a kutyánk után!

Kép
forrás: pexels.com

Végül még egy fontos dolog, melyről érdemes tudni. Nincs olyan, hogy saját magát sétáltató kutya! Az ilyen kutya kóborló kutya, melyet a gazdája hagyott kóborolni így jogszabályt sért. Akármilyen okos a kutyád és mindig hazajön, nem engedheted egyedül sétálni! Ezzel a magatartással nemcsak a kutyádat veszélyezteted, hanem más emberek és állatok testi épségét is, valamint komoly közlekedési balesetet is okozhat egy kóborló kutya.

Minden kutyatartónak kötelessége és feladata, hogy a rá vonatkozó előírásokat és normákat betartsa, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy kutyások és nem kutyások békében éljenek egymással.

Forrás: Dr.Kajó Cecília: A kutyatartás jogi szabályozása c. előadása, mely 2018. május 23-án hangzott el az Állatorvostudományi Egyetemen, az Állatorvosok az Állatvédelemért Alapítvány által szervezett Mindenünk a kutya c. kutyás szakmai napon. Dr. Kajó Cecília a MABIV (Magyar Birtokvédelmi Szövetség) főtitkára.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Kép

3 csillagjegy, akinek negatív hatással lesz az életére az áprilisi telihold

Ezek a csillagjegyek nem fognak örülni az áprilisi teliholdnak!

Kép

Így nézett volna ki a Trónok harca Disney-meseként

Ha van valami, ami távolabb áll George R. R. Martin regényeitől és azok feldolgozásától, akkor az a rajzfilmes műfaj.

Kép

Sztárok, akik nyilvánosan estek egymás torkának, erről pedig videó is készült

Hiába a siker, a sok pénz vagy éppen a rajongók imádata, a sztárok olykor-olykor vannak olyan nárcisztikus természetűek, hogy képesek élőadásban neki menni egy másik híres embernek.

Kép

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép

5 szokás, ami jelentősen növeli a szívroham kockázatát: nem csak a dohányzás káros

Szomorú, de az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az 50 év alattiaknál jelentkező szívroham. Ez pedig olyan jellegű, egyértelműen káros szokásokra vezethető vissza, mint a dohányzás vagy éppen az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. De nézzük is, pontosan melyek ezek, és hogyan tudod megelőzni a súlyos szívbetegségek kialakulását.