A nap cikke

8 dolog, ami nagyon menő volt 10 éve - ma pedig már csak a fejünket fogjuk, ha eszünkbe jutnak

Mintha csak tegnap lett volna, hogy megismerkedtél az internettel és a közösségi médiával, igaz? Hát, el kell, hogy keserítsünk, ez már valószínűleg 10 éve volt!

Kis útmutató a karácsonyi shopping túléléséhez

Getty Images
Kis útmutató a karácsonyi shopping túléléséhez
Nincs kép Éva magazin
Facebook
Viber
Twitter
Google+
Pinterest
Előfizetek
Ismét elérkezett az ünnepi szezon, ez a mélyen spirituális időszak, amelyet mindenki a maga módján, a saját meggyőződése szerint választott plázában ünnepel.

A régi időkben nem ünnepi szezonnak nevezték ezt az időszakot; a keresztények karácsonynak hívták, és elmentek a templomba; a zsidók hanukának hívták elmentek a zsinagógába; az ateisták partizni mentek és leitták magukat. Ha találkoztak az utcán, ennek megfelelően azt mondták: „Kellemes karácsonyt!” vagy „Boldog hanukát!” vagy (ha ateista jött szembe): „Vigyázz, fal!”

Manapság az emberek „kellemes ünnepeket” kívánnak egymásnak, ami, ha belegondolunk, valójában nem jelent semmit. Olyan, mintha odamennél valakihez és harsány, vidám tónusban azt mondanád neki: „Ideillő megjegyzés!”. Egyszer el fog jönni a nap, amikor a „kellemes ünnepeket” is túl vallásosnak számít majd, és az év végi ünnepkörről egyszerűen egy „legyen szép napod”-dal emlékezünk meg.

Sokakat közületek bizonyára nem tesz boldoggá, hogy az ünnepi időszakból ilyen módon kivonták a vallásosságot, és nyilván jó néhányan elhatároztátok, hogy idén régimódi eszközökkel ünnepeltek: szeretteitekkel üldögéltek az áfonyafüzérek körül és szerény, kézzel készített ajándékokat adtok egymásnak.

Nos, tudjátok mit? Felejtsétek el.

Ha mindenki ilyen felforgató módon járna el, egy pillanat alatt összeomlana a gazdaság. A kormánynak közbe kellene lépnie: kormányzati szinten hoznának döntést arról, hogy jöjjön létre egy ajándékozásügyi tárca nélküli minisztérium és adófizetők dollármilliárdjait költené Barbie-babákra és elektromos játékokra, ezeket katonai repülőgépekről dobálná le a lakosságra, aminek több ezer ember esne áldozatául. Úgyhogy a nemzet fennmaradása érdekében muszáj részt venned az Ünnepi Programban. Vagyis markolj fel egy halom pénzt és irány a pláza!

Vagyis markolj fel egy halom pénzt és irány a pláza!

Hacsak nem Indonéziában élsz, valószínűleg jó néhány pláza található az otthonotoktól ötmérföldnyi körzetben. (A szerző valószínűleg sosem járt Indonéziában - a szerk.) Semmi jelentősége nincs annak, hogy melyiket választod: az Egyesült Államok szövetségi törvényei előírják, hogy minden plázában ugyanazon 42 üzletlánc boltjainak kell helyet foglalnia. Könyváruház-láncok, ruhamárka-bolthálózatok, cipő-üzletláncok, mellékhelyiség-láncok, elektronikaihodály-láncok.


A plázák intézménye mögött az vélekedés húzódik meg, hogy ezek praktikusabbak, mint a városok. A városokon utcák húzódnak végig, amelyek veszélyesek, zsúfoltak és nehéz bennük parkolóhelyet találni. A plázák ezzel szemben parkolókkal rendelkeznek, amelyek szintén veszélyesek, zsúfoltok és nehéz bennük parkolóhelyet találni, DE! – itt jön a nagy különbség – a pláza parkolóiban NINCSENEK SZABÁLYOK. Azt teszel bennük, amit akarsz. Olyan gyorsan vezethetsz, ahogy csak szeretnél és bármelyik irányba. Egyszer éppen egy pláza parkolójában manővereztem, amikor belém jött egy tehergépjármű. A sofőr, akinek alkarját „Charlie” feliratú tetoválás díszítette, kiszállt és keresetlen szavakkal elmagyarázta, hogy az egész az én hibám, amely állítását olyan indokokkal támasztotta alá, mint hogy ő erőszakos és izmos, míg én ellenben egyik sem vagyok. Ez a fajta érvelés általánosan elterjedt a plázák parkolóiban.

karácsonyi bevásárlás,vicces,hóember
forrás: Getty Images

Szóval amikor az ember megérkezik a plázába karácsonyi ajándékvásárlás céljából, az első dolog, amiről nem szabad megfeledkezni, az, hogy ne a pláza parkolójában parkolj és onnan sétálj be az üzletbe, mert valószínűleg nem fogod túlélni. Ehelyett inkább hajts be egyenesen a pláza épületébe. Ez teljes mértékben legális: az emberek folyton ezt csinálják. Szinte minden pláza, ahol valaha jártam, tele volt autókkal, rekreációs célú járművekkel, motoros szánokkal és motorcsónakokkal, amelyekkel élelmes plázalátogatók szemetelték tele a folyosókat.

Amint biztonságosan bejutottál a plázába, kötélre kötve vezesd magad mellett a gyerekeidet, hogy más vásárlók meg ne próbálják megvásárolni őket.

A vásárlókat, mire elérkezik az ünnepi időszak, hosszú hónapok óta hergelik az ünnepre vonatkozó hirdetések, és gyakorlatilag bármit megvesznek, ami belefér egy szatyorba. Ha a gyerekeid elutasítják a kötelet, helyezd kilátásba, hogy elviszed őket a Mikuláshoz; ettől minden bizonnyal elhallgatnak majd.

Most készen állsz a tulajdonképpeni vásárlásra. A cél az, hogy a lehető leggyorsabban végezz vele, mert minél tovább tartózkodsz a plázában, annál tovább kell a gyerekeidnek ünnepi dalokat hallgatniuk a hangosbemondón keresztül, és ezen dalok tekintélyes része érzelmi károsodást okozhat nekik. Példa: a Fagyoska, a hóember című dal egy hóemberről szól, aki barátságot köt néhány gyerekkel, addig játszik velük, amíg azok meg nem tanulják szeretni őt, végül elolvad. A Rudolf, a piros orrú rénszarvas egy ifjú rénszarvasról szól, aki testi elváltozással (piros orr) rendelkezik, minek következtében a többi rénszarvas számkivetettként bánik vele. Ekkor megjelenik a jó öreg Mikulás, aki mit csinál? Ügyet sem vetve az elváltozással tiszteletéről biztosítja Rudolfot, amiért ő a felszín alatt valójában egy kedves, érző szívű rénszarvas? Egy francokat! A Mikulás megkéri Rudolfot, hogy ő húzza a szánját, mintha bizony Rudolf nem volna több, mint valami négy lábon járó fényszóró. Egy szó, mint száz: hacsak nem akarod a gyerekeidet kitenni ennek az érzéketlen gondolkodásmódnak, kíméld meg őket ettől, amilyen gyorsan csak lehet.


A gyors és hatékony vásárlás módja a következő: oszd el a rendelkezésedre álló pénzösszeget az ajándéklistádon szereplő emberek számával. Eredményül kapsz egy átlagos összeget, amelyet fejenként szánhatsz az ajándékozottakra. Ha például 160 dollárod van és 10 embernek szeretnél ajándékot venni, 16 dollár jut egy emberre. Most keress valamit, ami 16 dollárba kerül és vásárolj belőle 10 darabot. Számtalan hasznos ajándékra fogsz bukkanni ebben az árkategóriában: szert tehetsz például 10 doboz családi kiszerelésű B-vitaminra. Nincs olyan ember a Földön, legyen bár öreg vagy fiatal, aki ne tudná hasznosítani a B-vitamint. A gyerekeid visítani fognak az örömtől, amikor megtalálják a fa alatt.

Ha valami személyesebbet szeretnél adni inkább, itt van néhány irányelv:

Ajándékok férfiaknak

A férfiak bármilyen ökörségért odavannak – ezért is olyan népszerű a profi jégkorong –, így aztán egészen könnyű ajándékot venni nekik. Igenám, de ruhákat tilos. A férfiak úgy gondolják, hogy már rendelkeznek a számukra szükséges ruhatárral, és az új darabok nyugtalansággal töltik el őket. Az átlagos férfinak 84 nyakkendője van, de ezek közül maximum hármat hord. Már megtanulta ugyanis, méghozzá fájdalmas és megalázó tapasztalatok árán, hogy ha fel mer venni egyet a maradék 81 nyakkendő közül, a feleség valószínűleg körberöhögi („Ugye nem ezt a nyakkendőt veszed fel EHHEZ az öltönyhöz?”). Úgyhogy már megvan az a három nyakkendő, ami mindenhez megy, és amiért évek óta nem röhögte körbe senki. Ha kap egy új nyakkendőt, úgy fog tenni, mintha örülne neki, de a valóság nem is állhatna távolabb ettől.

Ha valami praktikusat szeretnél ajándékozni egy férfinak, próbálkozz meg egy gumiabroncs-szettel. Nemegyszer előfordult, hogy boldogan lecseréltem volna azt, amit kaptam, gumiabroncsokra.

Olvasd el ezt is!

Szentestekor is szabad káromkodni!

Család

Nem érdekel
Elolvasom


Ajándékok nőknek

A nőknek sem szabad ruhát adni ajándékba, de nem azért, mintha nem szeretnék a ruhákat. A probléma a mérettel kapcsolatos. Először is a ruhaméretek nem jelenek semmit. Tegyük fel, hogy a kezedben van egy ruha, és a címke szerint 14-es méretű. Nincs olyan mértékegység, amiből 14 lenne az adott ruhán. De ez még semmi: soha nem fogsz olyan dimenziót találni, ami megfelel egy tetszőleges másik 14-es méretű ruha megfelelő dimenziójának. És mindennek a tetejébe: soha nem fogsz olyan nőt találni a földkerekségen, aki számára a 14-es méret egy pozitív kategória.

Egy újabb probléma: a szín. A nők egyszerűen nem úgy látják a színeket, mint a férfiak. Tegyük fel, hogy nők állnak egy festékboltban és egy narancssárga festék termékmintáját nézik. A festékesdobozon a „narancssárga” felirat látható, és a festék egyértelműen narancssárgának látszik minden jelenlevő férfi számára, de a nők soha nem használnák rá a narancssárga szót. Inkább olyanokat mondanának, mint „nagyon sok benne a kék” vagy „túl szürke”. Ne akard, hogy megmagyarázzam. Csak annyit tudok, hogy ha egy nő azt mondja a férfinak, hogy egy zöld sálat szeretne karácsonyra, akkor a férfi vásárol egy sálat, amiről ő azt hiszi, hogy zöld, még azokra az időkre hagyatkozva, amikor második osztályos korában színes ceruzákat használt. A nő ezzel szemben úgy fog a sálra tekinteni, mintha azt kukacok borítanák és ezzel a megjegyzéssel fordul a barátnőihez: „Egy zöld sálat kértem Haroldtól és nézzétek, mit vett nekem.” Mindannyian gurulnak a röhögéstől, és a nő természetesen visszacseréli a sálat.

Ajándékok gyerekeknek

Na jó, ez könnyű. A gyerekeknek szánt ajándékon nem kell gondolkodni, hiszen ők pontosan megmondják, mit akarnak. A vágyuk mögött hosszú hónapok kemény kutatómunkája húzódik meg részükről, amely szombat reggeli tévéműsorokat megszakító reklámfilmek nézéséből áll. Győződj meg róla, hogy egész pontosan azt adod a gyerekeknek, amit kérnek, akkor is, ha nem értesz egyet a választásukkal. Ha a gyereked úgy gondolja, hogy Gyilkos Bobot akarja vagy A Babát, akinek Le Lehet Tépni Az Arcát, jobb, ha megveszed. Ha esetleg aggódni kezdenél, hogy ettől erősödni fognak az antiszociális tendenciák gyermekedben, higgy nekem: még nem láttál antiszociális tendenciákat, amíg nem találkoztál egy olyan gyerekkel, aki meg van győződve arról, hogy nem a megfelelő ajándékot kapta.


Az eredeti írás Christmas Shopping: A Survivor's Guide címmel jelent meg a Miami Herald nevű napilapban. Mi lefordítva és némileg szerkesztve adjuk közre.


Egy másik karácsonyi téma: nézd meg ezt a galériát is!

Galéria / 29 kép

Ajaj, valami félrement: 29 szenzációsan balul sikerült adventi dekóelem

Megnézem a galériát

miamiherald.com

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok
A csodakutya: Mindenki imádja a félkilós kutyust, aki túlélte, hogy kiesett egy repülő sólyom csőréből

Gyakran a legkisebb, legtörékenyebb testben lakozik a legnagyobb küzdőszellem.

A kérdés, ami lázban tartja az internetezőket: te hogyan rajzolsz X-et?

Az idei év első Twitteres vitája megosztja a felhasználókat, és egyúttal bebizonyította azt is, hogy nincs két ugyanolyan ember a világon.

A 13 Reasons Why főszereplője vörösre festette haját - Igazán érdekes lett a végeredmény

A 22 éves színésznő nagy átalakuláson ment keresztül, és a végeredményt Instagramos követőinek is megmutatta.

Betegségéről vallott Katalin hercegné testvére

Katalin hercegné testvére, James egy őszinte cikkben számolt be kínzó betegségéről.

Brad Pitt új barátnője és exe: Charlize Theron és Angelina Jolie viszálya már évek óta tart

Hollywoodban vannak nagy barátságok és nagy ellenségeskedések is, Angelina Jolie és Charlize Theron kapcsolata pedig az utóbbiba tartozik.

Jennifer Lopez megmutatta, smink nélkül is nehézbombázó

A latin díva a nap minden szakában elképesztően jól néz ki, mindegy, hogy mit visel, vagy épp, hogy van-e rajta smink.

10+1 híres nő, akik 40 éves koruk után (is) szültek gyermeket

Hollywoodban nagyon sok híresség dönt a későbbi gyerekvállalás miatt, hiszen sokan a karrierjüket helyezik előtérbe. Az alábbi sztárok mind vállaltak még gyermeket 40 felett.

Megszületett Kiss Ramóna és Lékai Máté kisfia!

Nagy az öröm! Megszületett Kiss Ramóna és Lékai Máté kisfia, Noé.

Napi horoszkóp január 21.: az Ikrek nagy álmokat dédelgetnek, a Bakok végre megmutathatják, mire képesek

A hét első napján is izgalmas részleteket tudhatsz meg a horoszkópodból, hisz a csillagok ismét üzentek neked is!

A sok fotózás megváltoztatja, miként emlékszel a múltra

Te is mindent meg szeretnél örökíteni? A memóriád bánhatja!

Andy Vajna: „Igyekszem nem tudomást venni a rossz dolgokról.” - nagyinterjú

Életének 75. évében, hosszú betegség után hunyt el Andy Vaja, a nemzetközi filmipar sztárproducere, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A Playboy magazin így emlékezik meg róla.

Kaliforniában már csak mentett kutyákat árulhatnak az állatkereskedések

Az Egyesült Államokban éppúgy küzdenek a szaporítók és a gondatlan állattartók ellen, mint nálunk, Magyarországon.

Meghalt Boo, a világ legcukibb kutyája

12 éves korában meghalt Boo, a pomerániai törpespicc, akit a világ legcukibb kutyájaként ismertek az emberek.

8 dolog, ami nagyon menő volt 10 éve - ma pedig már csak a fejünket fogjuk, ha eszünkbe jutnak

Mintha csak tegnap lett volna, hogy megismerkedtél az internettel és a közösségi médiával, igaz? Hát, el kell, hogy keserítsünk, ez már valószínűleg 10 éve volt!

Új szerelem van születőben? Brad Pittet Charlize Theronnal hozták hírbe

Brad Pitt két éve vált el Angelina Jolie-tól, de most úgy tűnik, új párt talált magának.

6 idézet, amit csak azok értenek, akiknek van testvérük

Az egyik legjobb dolog a világon, ha van egy olyan ember az életedben, akire mindig számíthatsz - például a testvéred.

Filmek, amik átlépték az egy milliárdos bevételt - Mindössze 37 film mondhatja el ezt magáról

Jason Momoa új filmje óriási összeget hozott a házhoz, ezzel pedig felkerült az Aquaman azon filmek listájára, amelyek 1 milliárd feletti bevétellel büszkélkedhetnek. De vajon milyen mozik tartoznak ebbe a szűk körbe?

Napi horoszkóp január 20.: a Vízöntők racionalitásukról híresek, a Halak másokat szeretnének boldoggá tenni

A hét utolsó napján is érdemes a horoszkópod elolvasni, izgalmas részleteket rejtenek ugyanis az egyes csillagjegyek!

Hónapok után először nyitotta ki szemét a sérült kóbor cica: mindenkit lenyűgözött a szépségével

Hosszú időn keresztül élt egyedül, éhesen, látása nélkül egy kiscica. Amikor viszont megfelelő kezek közé került, nagyon különleges dolog derült ki róla.

A 10-perces vasárnapi trükk, ami megváltoztathatja az életedet

Így sokkal többet hozhatsz ki a napodból és a hetedből is.

Ne maradj le a JOY-napokról! Kapd kézhez elsőként a JOY magazin következő három lapszámát – köztünk a kuponos magazint!

Csak 1495 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!
Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem