Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Te is helper szindrómás vagy? Vigyázz, mert segíteni nem mindig jó ötlet

Te is helper szindrómás vagy? Vigyázz, mert segíteni nem mindig jó ötlet
A nap cikke

Napi horoszkóp február 24.: a Szüzek befektetett energiái megtérülni látszanak, a Nyilasok önmagukra is szánhatnak végre egy kis időt

A hétvége is tartogat számodra bőséggel izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Promóciók

Keresd a termékek natúr alternatíváját! - Környezettudatosan a mindennapokban

Olvasd el!

"Titkon összejöttem a főnökömmel, de ami ezután történt, arra legvadabb álmaimban sem számítottam" - Magyar nők meséltek munkahelyi románcaikról

Mi történik, ha munkahelyi románcba bonyolódsz, ráadásul a főnököd a másik fél? Magyar nők mesélték el nekünk saját tapasztalataikat.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek rengeteg pénz hullik az ölébe február végén

Ők lesznek a szerencsések a hónap végén, akik egy kis extra összeghez is jutnak a fizetés mellett.

Olvasd el!

9 sztár, akinek a halálán soha nem fogjuk túltenni magunkat

A halál önmagában is szomorú, de amikor túl korán vagy túl értelmetlenül történik, még fájdalmasabb.

Olvasd el!

6 mindennapi szokás, amit a bőrgyógyászok messziről elkerülnek: ronthatják a bőr egészségét

Néhány ártatlannak tűnő szokás bizony nagyban ronthat a bőröd egészségén. Ezeket érdemes elkerülnöd!

Olvasd el!

Megérkezett az év legelső tízmilliószoros napja: 13 dolog, amit érdemes megtenned ezen a napon, hogy minden kívánságod valóra váljon

Varázslatos dolgok várhatóak, ugyanis hihetetlenül ritka, hogy egy napon van telihold és tízmilliószoros nap is!

Facebook
Twitter
Pinterest
Te csak segíteni szerettél volna, mégsem lett jó vége? Ezért nem mindegy, hogyan, kinek és mikor segítesz!

Alapesetben az emberek jóindulatból és empátiából segítenek másoknak, legyen szó pénzbeli adományról, valamilyen szívességről, vagy egyszerűen csak egy jó szóról. A segítségnyújtás alapesetben egy szép dolog, azonban jó, ha tudod, hogy lehetnek nem várt, sőt, néha káros következményei is!

A nem jókor érkező segítség erősítheti a hozzá nem értés érzését

Bobby Hoffman professzor szerint a segítségnyújtásnak van egy finom művészete, nem mindegy, hogy mikor, kinek és mennyit segítünk. Ha ugyanis túlzásba esünk, akkor az alááshatja a másik önállóságát és önbizalmát is. Egy friss, 6-9 éves gyerekek bevonásával végzett tanulmány során megállapították, hogy a segítség típusa az észlelt kompetenciáitól függően változott. A gyerekek nagyobb valószínűséggel adtak „felhatalmazó segítséget”, azaz hasznos, készségfejlesztő, problémamegoldó tippeket az okosnak ítélt társaiknak. De hajlamosak voltak egyszerű válaszokat adni a kevésbé kompetensnek tartott társaiknak. Habár mindezt jó szándékkal tették, ezzel megfosztották a kevésbé kompetensnek tartott gyerekeket a kritikai gondolkodástól.

A segítségnyújtást úgy is értelmezheti a segítséget kapó, hogy ő nem kompetens, nincs meg a tudása, sem az ereje ahhoz, hogy megoldja a problémát. Ha ez rendszeressé válik, akkor negatív önértékeléshez vezethet. Egy másik, gyerekekkel végzett kísérlet során azt találták a kutatók, hogy a segítséget kapó társakat gyengébbnek ítélték még akkor is, ha a teljesítményük azonos volt. Az ilyen helyzetekben a segítségnyújtás épp ellenkező hatást válthat ki a pozitívumok helyett. És pont ugyanígy működik ez a felnőtteknél is.

A túlzott segítségnyújtás passzívvá tehet, és arra kondicionál, hogy túlzottan másokra támaszkodjunk. Ha nincs sok tapasztalatunk azzal kapcsolatban, hogy önállóan is képesek vagyunk megoldani a problémákat, és korlátlan segítséget kapunk, az egészségtelen függőséghez is vezethet. Amikor pedig nem kap segítséget valaki olyan, aki hozzászokott, az diszfunkcionális viselkedést eredményezhet.

Kép
forrás: After című film

A segítségnyújtásban ki is lehet égni

Ha segítünk valakinek, sokszor elvárjuk az elismerést vagy a viszonzást. Ha a segítségért nincs viszonzás, az ellenségeskedésre is okot adhat a segíteni szándékozó oldalán. A segítségnyújtásnak konkrét következményei is vannak, ugyanis időt és erőforrást szánunk rá, amit magunkra is fordíthatnánk. Azaz, amikor másokat helyezünk magunk elé, azzal saját magunkat helyezzük háttérbe. Ez pedig frusztrációt okozhat akkor, ha például nem kaptuk meg az általunk elvárt hálát vagy viszonzást. Természetesen, van, amikor abszolút van helye a segítségnyújtásnak, de nem szerencsés, ha túlzásba esünk.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a túlzott segítségnyújtás kiégéshez is vezethet. Az érzelmi és a fizikai kimerülés miatt az empátia elveszhet, és a segítő jóléte is veszélybe kerülhet - ez gyakran előfordulhat az egészségügyi dolgozók körében.

A segítségnyújtás tehát rendkívül fontos és nemes tett, de érdemes mérlegelni, hogy mikor és hogyan nyújtunk segítséget. Fontos az egyensúly megtalálása a segítségnyújtás az önállóság, valamint a személyes fejlődés előre mozdítása között. Az empátia és jószándék mellett legyünk tudatosak a segítségnyújtás módjával és hatásaival kapcsolatban, hogy valódi pozitív változást érjünk el azoknak az életében, akiknek segíteni szeretnénk.

Persze nem csupán a túlzott segítségnyújtás az, ami problémát okozhat például egy párkapcsolatban... Ha kíváncsi lettél, katt a galériára!

Galéria / 7 kép

7 modern probléma a szerelemben

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Keresd a termékek natúr alternatíváját! - Környezettudatosan a mindennapokban

Kép

Megkérdeztük! A mesterséges intelligencia szerint így néz ki egy tökéletes nappali

Nincs olyan, hogy tökéletes nappali, mindenkinek más tetszik! Most megmutatjuk, hogy a mesterséges intelligenciának milyen az ízlése!

Kép

10 élelmiszer, amit ne fogyassz éhgyomorra: sokuk egészséges, de nem reggelire!

Köztudott tény, hogy éhgyomorra nem jó ötlet frissen facsart gyümölcsleveket inni. Azonban nem ezek az egyetlen élelmiszerek, amelyeket nem szabad éhgyomorra fogyasztani!

Kép

10 sorozat, amit meg kell nézned, ha imádtad a True Detective hangulatát

A kritikusok szerint a True Detective legújabb évada méltó folytatása a népszerű sorozatnak. Ám ha úgy érzed, hogy még több misztikumra vágysz akkor semmiképpen se hagyd ki sorozatajánlókat!

Kép

8 sokkoló titok Griselda Blancoról, ami kimaradt a sorozatból

A nő, akitől még Pablo Escobar is félt! Ő Griselda Blanco, akinek életéről készítettek most egy minisorozatot. Megmutatjuk azokat a kegyetlen részleteket, amiket az alkotók kihagytak a történetből!

Kép

9 sztár, akinek a halálán soha nem fogjuk túltenni magunkat

A halál önmagában is szomorú, de amikor túl korán vagy túl értelmetlenül történik, még fájdalmasabb.

Kép

A nagy kérdés, amit senki sem ért: Miért néznek ki az Y-generációsok sokkal fiatalabbnak a koruknál?

A gyertyák a tortádon már évek óta hármassal kezdődnek, mégis, alig vannak, akik elhiszik, hogy már rég elmúltál húsz? A millenniálisokkal ez gyakrabban megesik, mint hinnéd!