Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Mit jelent a hasadt személyiség, és hogyan nehezítheti meg az életet? Erről ismerheted fel, ha gond van

Mit jelent a hasadt személyiség, és hogyan nehezítheti meg az életet? Erről ismerheted fel, ha gond van
A nap cikke

Napi horoszkóp február 24.: a Szüzek befektetett energiái megtérülni látszanak, a Nyilasok önmagukra is szánhatnak végre egy kis időt

A hétvége is tartogat számodra bőséggel izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Promóciók

Keresd a termékek natúr alternatíváját! - Környezettudatosan a mindennapokban

Olvasd el!

"Titkon összejöttem a főnökömmel, de ami ezután történt, arra legvadabb álmaimban sem számítottam" - Magyar nők meséltek munkahelyi románcaikról

Mi történik, ha munkahelyi románcba bonyolódsz, ráadásul a főnököd a másik fél? Magyar nők mesélték el nekünk saját tapasztalataikat.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek rengeteg pénz hullik az ölébe február végén

Ők lesznek a szerencsések a hónap végén, akik egy kis extra összeghez is jutnak a fizetés mellett.

Olvasd el!

9 sztár, akinek a halálán soha nem fogjuk túltenni magunkat

A halál önmagában is szomorú, de amikor túl korán vagy túl értelmetlenül történik, még fájdalmasabb.

Olvasd el!

6 mindennapi szokás, amit a bőrgyógyászok messziről elkerülnek: ronthatják a bőr egészségét

Néhány ártatlannak tűnő szokás bizony nagyban ronthat a bőröd egészségén. Ezeket érdemes elkerülnöd!

Olvasd el!

Megérkezett az év legelső tízmilliószoros napja: 13 dolog, amit érdemes megtenned ezen a napon, hogy minden kívánságod valóra váljon

Varázslatos dolgok várhatóak, ugyanis hihetetlenül ritka, hogy egy napon van telihold és tízmilliószoros nap is!

Facebook
Twitter
Pinterest
A hasadt személyiséget nem feltétlen úgy kell elképzelni, ahogy a filmekben látod, de az biztos, hogy a disszociatív személyiségzavar komoly probléma, és orvosi kezelést igényel!

A hasadt személyiség olyan állapot, amikor valaki két vagy több különböző személyiséggel, identitással rendelkezik egy időben. Kifejezetten összetett jelenség, ami nemcsak arra van hatással, aki ezzel a pszichés zavarral él, hanem a környezetére is.

Különböző szerepek és viselkedésmódok

A hasadt személyiség jellemzően gyerekkorban alakul ki egy feldolgozhatatlan trauma hatására, aminek során a személyiségből lehasad egy (vagy több) rész. A lehasadásnak, azaz a disszociációnak az a célja, hogy egy saját világot hozzon létre, ami élhető az adott személy számára. Ezzel egyidőben megmarad az a személyiségrész is, ami emlékszik a történtekre, de kisebb-nagyobb részben lesz csak átjárás köztük. A személyiségrészek külön emlékezettel rendelkezhetnek, és az is előfordulhat, hogy az egyik személyiségrész tudatában van a többinek, de az is, hogy az egyik nem tud a másikról. A személyiségrészek rendszerint eltérőek egymástól, akár más bőrszínnel, korral, képességgel, betegségtudattal is rendelkezhetnek, és attól függően lesznek aktívak, hogy éppen milyen trigger hatások érik a beteget. A hasadt személyiségű emberek rendszerint nehezen definiálják azt, hogy milyenek is valójában, mivel nincs egy összefüggő személyiségük. Gyakori az emlékezetkiesés és a fejfájás is. Az identitászavar nehézzé teszi az önmagukkal való azonosulást, a folyamatos belső konfliktusok pedig a környezetet sem hagyják érintetlenül, mivel egy hasadt személyiség kiszámíthatatlan. Nem lehet tudni, hogy mikor, mire és hogyan fog reagálni, így alkalmazkodni sem lehet hozzá.

Hogyan ismerhetjük fel a hasadt személyiséget?

Az állandóan változó, kiszámíthatatlan viselkedés már figyelmeztető jel lehet. Ha valakinek a viselkedésén nem tudsz kiigazodni, és többször tűnt már úgy, hogy az egyik pillanatban még egy teljesen más emberrel beszéltél, mint az azt követőben, akkor ott komolyabb gond lehet egy szimpla hangulatingadozásnál. Nem törvényszerű, hogy a személyiségrészeknek külön nevük van, de más lehet a szókincsük, a reakciójuk, és az, ahogyan megnyilvánulnak. A védelmező, a kétségbeesett gyerek és a depresszív is gyakran jelenik meg alszemélyiségként. Fontos kiemelni, hogy a hasadt személyiség egy komplex pszichológiai állapot, aminek a diagnózisához szakember szükséges. Pusztán a viselkedés alapján, laikusként nem lehet senkire sem azt mondani, hogy hasadt személyiség. A hasadt személyiséget okozó traumákra nem mindig derül fény, és a betegség csak ritkán gyógyítható teljesen. A kezelési folyamat hosszú, és a személyiségrészek nem mindig integrálhatók. A terápia során ilyenkor arra fókuszálnak, hogy a személyiséget nem építő személyiségrészeket csendesebbé tegyék, és a személyiségrészek között harmónia alakuljon ki.

Felfedeznéd a saját személyiséged? Kattints a galériánkra!

Galéria / 12 kép

Te mit rajzolgatsz unalmadban? Ezt árulja el a személyiségedről

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Keresd a termékek natúr alternatíváját! - Környezettudatosan a mindennapokban

Kép

7 étel, amitől gyorsabban fog nőni a hajad, és sokkal sűrűbb is lesz!

Ha valóban gyönyörű hajat szeretnél, ami nem csak dús, de egészséges is, akkor az étrendedre is érdemes odafigyelned!

Kép

Megkérdeztük! A mesterséges intelligencia szerint így néz ki egy tökéletes nappali

Nincs olyan, hogy tökéletes nappali, mindenkinek más tetszik! Most megmutatjuk, hogy a mesterséges intelligenciának milyen az ízlése!

Kép

10 élelmiszer, amit ne fogyassz éhgyomorra: sokuk egészséges, de nem reggelire!

Köztudott tény, hogy éhgyomorra nem jó ötlet frissen facsart gyümölcsleveket inni. Azonban nem ezek az egyetlen élelmiszerek, amelyeket nem szabad éhgyomorra fogyasztani!

Kép

10 sorozat, amit meg kell nézned, ha imádtad a True Detective hangulatát

A kritikusok szerint a True Detective legújabb évada méltó folytatása a népszerű sorozatnak. Ám ha úgy érzed, hogy még több misztikumra vágysz akkor semmiképpen se hagyd ki sorozatajánlókat!

Kép

8 sokkoló titok Griselda Blancoról, ami kimaradt a sorozatból

A nő, akitől még Pablo Escobar is félt! Ő Griselda Blanco, akinek életéről készítettek most egy minisorozatot. Megmutatjuk azokat a kegyetlen részleteket, amiket az alkotók kihagytak a történetből!

Kép

9 sztár, akinek a halálán soha nem fogjuk túltenni magunkat

A halál önmagában is szomorú, de amikor túl korán vagy túl értelmetlenül történik, még fájdalmasabb.