Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Aragóniai Beatrix magyar királyné és a gasztronómia

Aragóniai Beatrix magyar királyné és a gasztronómia

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ők a legönfejűbbek: 4 csillagjegy, aki soha nem köt kompromisszumot

Nem egyszerű velük az élet, persze a nap végén így fogadjuk el őket!

Olvasd el!

Ez aztán a szerelem! A 48 éves Sarah Paulson és 80 éves barátnője a párizsi divathéten romantikáztak

Sarah Paulson és Holland Taylor le se tagadhatnák, hogy mennyire odavannak még mindig egymásért!

Facebook
Twitter
Pinterest
Tudtad, hogy Mátyás király felesége, Beatrix királyné nem csak a villát honosította meg hazánkban, de a hagymát és a fokhagymát is?

„Shoppingolni” már a régi korok nagyjai is imádtak. Az év utolsó JOY-napjaihoz közeledve Budai Lotti írónő, a divat történetének kutatója segítségével bemutatjuk, hogyan vásároltak a történelem és a kultúra hazai nagyjai. Tudtad, hogy Sissi a saját hajának rabjaként élte az életét, magyar volt az első híresség, aki saját kozmetikumokat dobott a piacra, Karády Katalin kalapjaiból pedig még Nancy Reagen is vásárolt? Kövesd kilenc részes ismeretterjesztő mini-sorozatunkat, amikor pedig véget ér, már indul is a JOY-napok XMAS kiadása.

A hagyma a magyar konyha és olyan „hagyományos” magyar fogások alapelme, mint a lecsó vagy a paprikáskrumpli. Ugyanakkor aligha valószínű, hogy bármelyiket is ismerték a 15. századot megelőzően (már csak azért sem, mert mind a burgonya, mind a „hungarikumnak” számító fűszerpaprika is az Újvilágból származik). A hagyma és a fokhagyma megjelenését ugyanis annak az asszonynak köszönhetjük, aki a történelmi legenda szerint a villa használatát is meghonosította nálunk, ő pedig nem más, mint Mátyás felesége, Aragóniai Beatrix. A Nápolyból érkezett királylány egyébként valóban nagyra becsülte a gasztronómiát, így számos újítást, eszközt, technológiát és alapanyagot hozott be a magyar konyhába, többek közt a sáfrányt, a fügét (ez lett Mátyás király kedvenc étele), a szelídgesztenyét és a hagymát, de még a fokhagymát is! Egy levelében Beatrix így köszönte meg nővérének a Magyarországra küldött ínyencségeket: „Köszönöm neked a hagymát és a fokhagymát, amit Ferrarából küldtél. A király akkor sem örült volna jobban, ha igazgyöngyök lettek volna.” A ránk maradt forrásokban szereplő udvarbeli ételek alapján egyébként nagyon valószínű, hogy a Mátyással való, 1476-os lakodalmára Beatrix nem csak szakácsokat és cukrászokat hozott magával, hanem a De honesta voluptate néven ismert könyvet, a világ első nyomtatott szakácskönyvét, amely az 1470-es évek elején jelent meg Rómában.

Kép

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Gyakran álmodod, hogy elkésel? Meghökkentő oka van!

Egy visszatérő álom többet elárul rólad, mint gondolnád!

Kép

7 film és sorozat, amiben csodásan választották ki a főszereplő fiatalabb énjét játszó színészt

Néha akkora csalódás, mennyire nem hasonlít a fiatalabb verzió az idősebbre, hogy szinte élvezhetetlen az adott jelenet. De nem ezekben az alkotásokban!

Kép

Híres magyar emberek, akik a külföldi élet mellett döntötték – az okot is elárulták

Az elmúlt években egyre több és több ember dönt úgy, hogy elhagyja az országot és külföldön próbál szerencsét.

Kép

A csalódás tényleg megölhet: az összetört szív szindróma veszélyesebb, mint gondolnád

Ha ért már csalódás, veszítettél el valakit, akit nagyon szerettél, akkor biztosan tudod, hogy nem véletlenül találták ki az összetörik a szív kifejezést.

Kép

8 híres ember, aki elmesélte, az élete egyáltalán nem olyan könnyű, mint egy tündérmese

Ha eddig vágytál hírnévre, most lehet, hogy majd meggondolod magad.