Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Gondoltad volna? Így befolyásolja a férfiakkal való kapcsolatodat az, hogy milyen viszonyban van apukáddal

Gondoltad volna? Így befolyásolja a férfiakkal való kapcsolatodat az, hogy milyen viszonyban van apukáddal
A nap cikke

9 sztár, akinek a halálán soha nem fogjuk túltenni magunkat

A halál önmagában is szomorú, de amikor túl korán vagy túl értelmetlenül történik, még fájdalmasabb.

Promóciók

Keresd a termékek natúr alternatíváját! - Környezettudatosan a mindennapokban

Olvasd el!

Napi horoszkóp február 24.: a Szüzek befektetett energiái megtérülni látszanak, a Nyilasok önmagukra is szánhatnak végre egy kis időt

A hétvége is tartogat számodra bőséggel izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

"Titkon összejöttem a főnökömmel, de ami ezután történt, arra legvadabb álmaimban sem számítottam" - Magyar nők meséltek munkahelyi románcaikról

Mi történik, ha munkahelyi románcba bonyolódsz, ráadásul a főnököd a másik fél? Magyar nők mesélték el nekünk saját tapasztalataikat.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek megoldódik minden problémája február utolsó napjaiban: siker és boldogság vár rájuk!

Hirtelen minden kitisztul, a problémák pedig elszállnak!

Olvasd el!

7 étel, amitől gyorsabban fog nőni a hajad, és sokkal sűrűbb is lesz!

Ha valóban gyönyörű hajat szeretnél, ami nem csak dús, de egészséges is, akkor az étrendedre is érdemes odafigyelned!

Olvasd el!

6 mindennapi szokás, amit a bőrgyógyászok messziről elkerülnek: ronthatják a bőr egészségét

Néhány ártatlannak tűnő szokás bizony nagyban ronthat a bőröd egészségén. Ezeket érdemes elkerülnöd!

Facebook
Twitter
Pinterest
Te milyen férfiakhoz vonzódsz, kihez és hogyan tudsz kötődni? Mit gondolsz, mit kell tenned azért, hogy a párod szeressen? A válaszokat az édesapáddal való kapcsolatodban találod.

Az apai kötődésről kevesebbet hallani, mint az anyairól, pedig az apa és lánya közötti kapcsolat is legalább olyan fontos. Az apa fontos szereplő a lánya életében, kettejük kapcsolata erőteljesen formálja a gyerek személyiségét.

A szerelmi életünk a gyerekkori kötődéseinkben determinált?

Tanulmányok szerint az apának jelentős befolyása van a lánya mentális és érzelmi fejlődésére. A magabiztosság, az önbecsülés, az, hogy kik vagyunk, mit akarunk, mire vagyunk képesek sokkal inkább definiált akkor, amikor jó kapcsolatunk van az apánkkal, mint amikor sérült a kapcsolódás. Sőt, később a más férfiakkal szemben tanúsított viselkedésünket is befolyásolja az apánkkal való kapcsolatunk.

A szakértők szerint az apára gyakran mintaként tekintenek a lányaik, és a szerelmi kapcsolataikban is ennek megfelelően választanak, nem egyszer tudat alatt. Ezen túlmenően sok nő az apja és az anyja kapcsolatát tekinti modellnek, és ez alapján határozza meg, hogy milyen szerepe lesz majd egy kapcsolatban felnőttként. Azok a nők, akiknek egészségtelen, diszfunkcionális apa-lánya kapcsolatuk van, hajlamosabbak arra, hogy hasonló bánásmódot fogadjanak el a szerelmi életükben is.

Azok a lányok, akik szoros és erős kapcsolatban állnak az apjukkal, jobb mentális egészséggel rendelkeznek, mint azok, akiknek sérült a kapcsolódásuk. Kamaszkorban kevésbé érzik magukat magányosnak és depressziósnak, és jobban kezelhetik a szorongást, valamint a stresszt felnőtt korban is.

Az apa-lánya kapcsolat minősége befolyásolja az önbecsülést is

Az apa-lánya kapcsolat jelentős hatással van arra, hogy a gyerek hogyan éli meg a magányt, és mennyire lesz szorongó a későbbiekben. Ez pedig jelentős hatással lehet felnőttként is az egész életminőségére és az önbecsülésére.

Azok a lányok, akiktől érzelmileg távol van az apjuk, erősebb önértékelési problémákkal küzdenek, mint azok, akiknek harmonikus a kapcsolata. Ez annak köszönhető, hogy az érzelmileg rideg apa lánya gyerekkorában gyakran érzi úgy, hogy teljesítenie, bizonyítania kell azért, hogy az apja szeresse.

Kutatások során bebizonyosodott az is, hogy azokban a családokban, ahol mindkét szülő segít a tanulásban, ahol az apa is becsatlakozik, a gyerekek sikeresebben veszik az akadályokat. Rendszerint az apák kockázatvállalóbbak, és gyakrabban ösztönzik a gyerekeiket arra, hogy nehezebb feladatokat is próbáljanak elsajátítani - ez pedig szélesíti a gyerekek látókörét és a lehetőségeiket is – később, felnőttként is. Természetesen, ez csak akkor működik, ha az apa bátorítja és pozitív visszacsatolásokkal bíztatja a gyerekét, nem pedig nyomasztja és bünteti.

A pozitív apa-lánya kapcsolatokban élő lányok később hajlamosabbak a kockázatvállalásra, egyrészt az érzelmi biztonság miatt, másrészt, mert azt szokták meg, hogy nemcsak, hogy szabad, de természetes dolog próbára tenni magukat. Ez a személyiségjegy pedig lehetővé teszi, hogy több tapasztalatot szerezzenek, így több lesz a választási lehetőségük is, és könnyebben rátalálhatnak az útjukra.

Az apa-lánya kapcsolat jelentős hatással lehet a nők társadalmi kapcsolataira is: azok a nők, akik nem ápolnak jó kapcsolatot az apjukkal, nehezebben fejezik ki az érzéseiket, gondolataikat a baráti és a párkapcsolataikban egyaránt.

A testképzavar is kisebb eséllyel érinti a jó apa-lánya kapcsolatot ápolókat

De a testképre is óriási hatással van az apa-lánya viszony minősége. Egy 2020-ban végzett tanulmány szerint az apjukkal mérgező kapcsolatot ápoló lányok nagyobb valószínűséggel szenvedtek testképzavaroktól. Ez különösen igaznak bizonyult akkor, amikor az apák verbálisan vagy nonverbálisan azt kommunikálták a lányuk előtt, hogy egy nő értékét a kinézet határozza meg. Ez megnyilvánulhat abban is, hogy a számukra csinos nőket előnyben részesítik a többiekkel szemben, de abban is, hogy bántó megjegyzést tesznek egy olyan nőre, aki nekik nem tetszik.

Természetesen, nem arról van szó, hogy egy férfi ne nyilatkozhatna elismerően valaki külső tulajdonságait illetően, hanem egy olyan romboló hatásról, aminek következtében egy kislány azt gondolja, nem elfogadható a külsője az apja számára. Amikor az apa azt az üzenetet közvetíti a gyereke felé, hogy valaki, aki előnyös külső jegyekkel rendelkezik, kitüntetett figyelmet érdemel, vagy kizárólag az az elfogadható, aki makulátlan külsővel rendelkezik, lenyomatokat képezhet a gyerekben, és az lesz számára a modell. De az is hatással van egy kislányra, ha egy külső jegyét az apja kiparodizálja - amit a legtöbbször ártalmatlan becézésnek gondolunk, az sebző is lehet (husi, gömbi, pufóka). Az apa efféle megnyilvánulásaiból azt a következtetést vonhatja le a kislány, hogy nincs rendben a kinézete, ez pedig hatással lehet a felnőtt életére még hosszú évtizedek múlva is.

Ezekre érdemes odafigyelni:

Galéria / 6 kép

6 apróság, ami jobbá teheti a párkapcsolatodat

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Keresd a termékek natúr alternatíváját! - Környezettudatosan a mindennapokban

Kép

Ezért beszél az egész világ Selena Gomez testéről: az emberek szerint teljesen felismerhetetlen lett!

Selena Gomez a SAG Awards vörös szőnyegén igazi menyasszonyként tündökölt.

Kép

Heti horoszkóp február 26-március 3.: az Ikreknek magabiztosságra van szükségük a sikerhez, a Skorpiók kissé túlvállalják magukat

A csillagok február utolsó hetére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Napi horoszkóp február 25.: a Kosok elismerésre méltó eredményt érnek el, a Rákok megvilágosodhatnak végre bizonyos részletekkel kapcsolatban

A csillagok szerint a hét utolsó napján sem fogsz unatkozni, érdemes tehát elolvasnod, miféle üzenetet rejt a horoszkópod!

Kép

Nosztalgiára fel! Íme a 2000-es évek legmenőbb lánybandái

Minden évtizednek megvannak a maga meghatározó arcai, akik legalább olyan híresek és népszerűek, mint mondjuk napjainkban Taylor Swift vagy Selena Gomez.