Megalapítja a felelős állattartás napját a Rex Kutyaotthon Alapítvány

Megalapítja a felelős állattartás napját a Rex Kutyaotthon Alapítvány
B. Krisztina B. Krisztina
Facebook
Viber
Twitter
Google+
Pinterest
Előfizetek
A kóbor állatok magas számára, a mindennapos állatkínzásra és a felelős gondolkodásra akarja felhívnia a figyelmet a Rex Kutyaotthon Alapítvány a felelős állattartás napjával, amelyet május 6-án első alkalommal rendez meg.

Az idén 25 éves Rex Kutyaotthon Alapítvány tapasztalatai azt mutatják, hogy bár az elmúlt évtizedekben a felelős állattartás kultúrája sokat fejlődött Magyarországon, bőven van még tennivaló - mondta Király Péter állatorvos, az alapítvány alapítója a kezdeményezésről tartott keddi sajtótájékoztatón az újpesti Állatszigeten.
Közölte: az állatkínzás megfékezése, a nem kívánt állatszaporulat megállítása csak radikális szemléletváltással érhető el, amelyre minden évben május 6-án oktatással, programokkal és előadásokkal fogják felhívni a figyelmet.

Kép

Király Péter arról beszélt, hogy ma 150 állatvédelmi szervezet működik országszerte és a menhelyek száma is 80 fölött van. Jelenleg az állatvédelmi tevékenységek jó részét ezek a civil szervezetek végzik el, hiszen az állami fenntartású, regionális gyepmesteri telepek elavultak és folyamatosan anyagi gondokkal küzdenek, így valódi állatvédelemmel nem vagy alig tudnak foglalkozni.
Koleszár István, az alapítvány igazgatója elmondta, hogy ma nagyjából százezer kóbor kutya kószál országszerte, a gazdátlan és kontroll nélkül szaporodó macskák száma ennek többszöröse. Ehhez képest Hollandiában, Norvégiában és Finnországban már gyakorlatilag nincsen tartósan az utcán élő állat, hiszen a hatóságok feladata csupán annyi, hogy az elkóborolt, chippel könnyen beazonosítható állatokat visszajutassa gazdáikhoz. A cél, hogy ehhez az állapothoz Magyarország is egyre közelebb kerüljön.
Kállay Rita, az alapítvány ügyvezetője felidézte, hogy bár 2004 óta törvény bünteti az állatkínzást, a Rex menhelyén rendszeresen kezelnek bántalmazott állatokat, ami bár annak a néhány egyednek megoldást jelent, de valójában csak a probléma tüneti kezelése.
Az állatvédők úgy vélik, hogy tartós megoldás csak radikális eszközökkel, a gyerekek és felnőttek oktatásával, célzott programokkal és kommunikációval érhető el, ezért szervezik meg ettől kezdve minden évben a tematikus napot.
Az idei, nyitó akció egy rekordkísérlettel indul, amelyben május 6-án az Állatszigetre érkezők egy óriásvászonra helyezhetik el kézlenyomatukat és háziállatuk lábnyomát a program támogatásának jeleként. Ezt követően egész napos előadásokkal és oktatóprogramokkal várják a látogatókat, illetve lehetőség lesz megismerkedni az alapítvány és az Állatsziget munkájával és lakóival.
A Rex Állatsziget 2004-ben az újpesti önkormányzat támogatásával egy szemétlerakó helyén jött létre, azóta nem csupán menhelyként, hanem mentőállomásként és állatvédelmi oktatóközpontként is üzemel. Eddig több mint 10 ezer állatot adtak örökbe és naponta több mint 250 elhagyott, sebesült, krízishelyzetben lévő állatnak nyújtanak segítséget. A Rex szakemberei tagjai az Igazságügyi Minisztérium felkérésre megalakult oktatási munkacsoportnak is, amely célul tűzte ki többek között, hogy a felelős állattartás az iskolai tananyag része legyen.

Forrás: MTI

5 dolog, amitől szabadulj meg az egészségesebb, boldogabb önmagadért

Igazán tehetnél már magadért valami jót. Kezdd mondjuk ezekkel!

12 bók, amit soha ne mondj egy nőnek

Vagyis leginkább senkinek. Akár nő vagy, akár férfi. Ami a szíveden, az a szádon? Ne. Akkor se.

Napi horoszkóp január 21.: a Rákok fontos információhoz jutnak, a Mérlegek a legjobbkor kapnak segítséget valakitől

A hét utolsó napjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát ma is elolvasnod a horoszkópodat!

Napi horoszkóp január 20.: a Bikák önzetlenül segítenek valakinek, a Skorpiók számára új kihívás adódik

Hétvégén is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Ilyenek lennének a régi szexista reklámok fordított nemi szerepekkel

Régen sem kellett a szomszédba mennünk egy kis szexizmusért...

Ők tényleg nagyon odavannak egymásért! Meghan és Harry 12 legszerelmesebb fotója

Meghan és Harry új színt vittek a királyi család életébe.

Egy szállodai dolgozó kitálalt: pikáns titkok egy budapesti hotelből

Nem is gondolnánk, mi mindennek lehet tanúja egy szálloda recepciósa...

Király Viktor: "A babázás még nem az én világom"

Meglepő dolgok derültek ki az énekesről.

3 apró változtatás, és máris sokkal jobb lett a kapcsolatom a párommal

Tényleg nem kell nagy dolgokra gondolni, a változás viszont engem is meglepett.

Egy lépéssel előrébb: 2018 egyik kedvenc szoknyáját akár már most is beszerezheted!

Íme, egy ruhadarab, amit nem éri meg kihagyni a gardróbból.

Hallottál már a kávélisztről? Ez a legújabb szuperkaja!

A lisztről valószínűleg nem a koffein jut eszedbe. Nyugi, nem vagy egyedül. A kávéliszt viszont egyre népszerűbb, sokan pedig tápanyagokkal teli csodaként tekintenek rá. De tényleg annyira szuper, vagy csak felhájpolták?

Várandósan is csúcsformában van a gyönyörű Nagy Adri – nekünk elárulta, hogyan csinálja!

Nagy Adri éjjel-nappal pörög: a TV2 Jóban Rosszban című sorozatának egyik főszereplője, emellett most a Sztárban Sztár + 1 kicsi című műsorban is láthatjuk hétről hétre. Nemrég pedig az is kiderült, hogy Adri kisbabát vár: a negyedik hónapban van. Vajon hogy bírja ezt a nem kevés feladatot, mi az, ami segít neki ellazulni, és hogyan figyel várandósan az alakjára? Erről faggattuk a barna szépséget.

A kereséshez kezdj el gépelni!