Ne indulj el üres hassal edzeni: ekkor kellene enned sportolás előtt!

Menyes Barbi

Azt biztosan tudod, hogy teli hassal nem esik túl jól a sportolás. De azzal tisztában vagy, mennyi időnek kellene eltelnie az evés után?

Ha rendszeresen edzel, akkor biztosan tudod, hogy nagyon nem mindegy, mikorra időzíted a mozgás előtti utolsó étkezést. Farkaséhesen ugyanis nemcsak kínszenvedés az sport, de a vércukorszinted is leeshet, ám teli hassal sem jó mozogni: így a teljesítőképességed közel sem lesz olyan, mintha jobban kiszámítottad volna az étkezést.

Igazából mindegy, hogy melyik napszakban mész edzeni, a lényeg, hogy előtte három, de legfeljebb két órával már lehetőleg ne egyél semmit. Ha ugyanis tele hassal sportolsz, az nemcsak akadályozza, hogy mindent beleadj, de fennáll a veszélye annak, hogy a bélműködések bezavarnak az edzésbe.

Ha viszont úgy jön ki a lépés, hogy túl sok idő telne el az edzés és az étkezés között, akkor a szakértők szerint érdemes pár falatot enni egy órával a mozgás előtt: ez lehet egy olyan nasi, amiben szénhidrát és fehérje is van, és nem tartalmaz többet 200 kalóriánál. Hogy mire gondolunk? Egy fél alma egy kis joghurttal akár mogyoróvajjal; egy banánsmoothie vagy 2 szelet pirítós egy kis humusszal megkenve abszolút megteszi!

Olvasd el ezt is!
Köszönj el az úszógumidtól ezzel a félórás Tabata edzéssel

És mi van, ha korán reggel edzel?

Akkor sem szabad kihagyni a reggelit, hiszen a testnek kell az energia, még akkor is, ha nagyon korán képtelen vagy evésre gondolni. Persze ne egy angol reggelire vagy egy mindent bele rántottára gondolj: ilyenkor szintén elég valami könnyű fogás a sportolás előtt 1 órával, mondjuk egy kis zabkása gyümölccsel vagy egy előző este elkészített chia puding. A lényeg, hogy ne üres hassal terheld a testedet!