Folyton fel vagy puffadva? Ez az 5 ok állhat a háttérben

Europress
Birta Brigi

Ha állandóan úgy érzed magad, mintha egy lufi lenne a hasadban, járj utána, mert kis apróságok mellett komoly gondok is állhatnak a hátterében.

Olvasd el ezt is!
Puffadva ébredtél? Ez a 3 reggeli segít!
  • Túl sok rostban gazdag ételt ettél
    A rost egy nagyon fontos tápanyag ahhoz, hogy a bélműködésed egészséges legyen, de ha egyik pillanatról a másikra kezdesz el hihetetlen mennyiségben rostot bejuttatni, akkor lufivá fúvódhatsz, bélgörcsökkel számolhatsz, és egész nap szellentened kell. Próbáld meg naponta egy kicsivel emelni az adagot, és mindig bizonyosodj meg arról is, hogy elegendő folyadékot fogyasztasz!

  • Valamilyen ételintoleranciád – vagy allergiád van
    Ha az utóbbi időben azt tapasztalod, hogy folyton fel vagy fúvódva, és semmit nem változtattál az étkezi szokásaidon, mindenképpen próbáld meg letesztelni, hogy mi történik akkor, ha nem eszel olyat, amiben tejcukor vagy glutén van. Ha bármelyik gyanússá válik, akkor pedig irány a doki! (És persze akkor is, ha a helyzet nem javul, és ötleted sincs, mi lehet az oka.)
Olvasd el ezt is!
Mit tesz a testeddel a tejtermékek fogyasztása?
  • Naponta többször használsz mesterséges édesítőszert
    Sokan nem képesek puffadás nélkül túlzott mennyiségű édesítőszert feldolgozni, és talán te is közéjük tartozol. Teszteld le!
  • Túl sósan étkezel
    Ha nagyon sok sót fogyasztasz, a tested visszatartja a vizet, ettől teljesen felpuffadhatnak a beleid, de az egész tested is. Az ujjaid is beduzzadnak? Akkor valószínűleg ez a baj. Űzd ki a só egy részét az étkezésedből, és fogyassz jóval több vizet!

  • Nem mozogsz eleget
    A mozgásszegény életmód lelassítja az anyagcserét, a bélműködést, ettől pedig úgy érezheted, hogy lufi van a hasadban. Ilyenkor segít, ha felállsz, hajolgatsz egy kicsit, megmasszírozod a hasad, általánosságban pedig a rendszeres testedzéssel előzheted meg ezt.