Mit tesz a testeddel a tejtermékek fogyasztása?

Europress
Birta Brigi

Összeszedtünk 7 dolgot, amit tudnod kell a szervezetedre gyakorolt hatásaikról, azaz, mit tesz veled a tejtermékek fogyasztása!

  • Ha nincs tejcukor- vagy tejfehérje érzékenységed, akkor a szervezeted ugyanúgy meg tudja emészteni a tejtermékeket, mint bármilyen más ételt. Tehát ha valami nem oké, érdemes megnézetned magad, de egyébként bátran fogyaszthatod őket. Ha te is ismersz olyat, aki arra panaszkodik, hogy rossz a gyomra tejfogyasztás után, akkor tanácsold neki, hogy látogasson el orvoshoz!

  • Azok a tejtermékek, amik probiotikumot is tartalmaznak, javítják az egészségi állapotodat. Ez ugyanis jót tesz az emésztésednek, a gyomrod működésének, és ez által a tápanyagok felszívódásának. A tejtermékek fogyasztása pozitív hatással van az immunrendszeredre is!
  • A tejtermékekben lévő vitaminok és tápanyagok alapvetőek a szervezetünk számára. Mindenkinek szüksége van fehérjére, zsírra, B12- és D-vitaminra és kalciumra, amiket megtalálsz ezekben a termékekben. Szóval, naponta egy kis sajt, joghurt, kefír vagy tej beiktatása az étrendedbe, kifejezetten hasznos!
Olvasd el ezt is!
Görög joghurtos fagyi 5 hozzávalóból
  • Azt sem szeretnénk elhallgatni, hogy néhány kutatás szerint a tejtermékek fogyasztása káros: a kazein, vagyis az egyik tejfehérje serkentheti bizonyos rákfajták (pl. mell, prosztata) terjedését és kialakulását. Emiatt, ahogy minden más élelmiszernél, itt is fontos a mértékletesség.

  • Ma már szinte tény, hogy fogyókúrázók számára ajánlott zsíros tejet választani zsírszegény helyett. Itt kiderül, miért:
Olvasd el ezt is!
Miért ne fogyassz zsírszegény tejet?
  • Ha szoptatás alatt sok tehéntejet iszol, a babádnak gondja lehet az anyatej megemésztésével. A tejtermékek fogyasztása nem tiltott, de a tejről jobb lemondani ebben az időszakban.

  • Több bőrgyógyász is állítja, hogy a tejfogyasztás rossz hatással van a bőrre. Néhány szakértő azonban ezt cáfolja, és szerintük csak azoknál van így, akik érzékenyek rá. Mások szerint a tejben minimális mennyiségű hormon is található, és ez okozhatja az elváltozásokat.

Te szoktál tejtermékeket fogyasztani?

Olvasd el ezt is!
Hódít az arany tej, kurkumát kávé helyett!