5 ok, amiért a krumpli szuperkaja és rendszeresen kellene fogyasztanod!
Fitt, Egészség, Fogyókúra, Táplálkozás2016. szeptember 5. #Fogyókúra#egészség#Táplálkozás#Fitteskedjünk#Krumpli#Burgonya#Szuperkaja
Europress
Igenis a burgonya szuper, és nem ördögtől való dolog a diétázók számára sem. El is áruljuk, miért olyan értékes!
- Hihetetlenül magas az ásványi anyag tartalma
Sok benne a kálium, magnézium, kalcium, foszfor, cink és vas is, ezek pedig mind nagyon fontosak a szervezetünk számára, ráadásul a krumpliból, összetételéből fakadóan igazán hatékonyan tudnak felszívódni. - Sok benne a C-vitamin
Egy közepes burgonyában 40mg C-vitamin van, amiből 15mg marad ugyan főzés után, még így is igen magasnak számít. Szóval a legközelebbi nátha idején is érdemes koncentrálni erre az ételre. - Ha jól készíted el, alacsony a glikémiás indexe
Bár a nyers krumplinak igen magas (ami azt jelenti, hogy gyorsan megugrik tőle a vércukorszinted, aztán gyorsan le, és így leszel farkaséhes), ha főzés vagy sütés után lehűtöd és újra felmelegíted, csökken, ráadásul a különböző ecetektől is kisebb lesz a GI-je. Ez pedig azt jelenti, hogy ily módon a diétázók is bátran fogyaszthatják.
- Kiváló forrása a B-vitaminoknak
Ezek a vitaminok hatalmas szerepet játsszanak a sejtek megújulásában, a DNS- és fehérjeszintézisben, az energiatermelődésben és az idegsejtek egészségében. Még szerencse, hogy a krumpli többféle B-vitamint is tartalmaz: van benne B6, nicin (B3), kolin (B4) és folsav (B9)! - Van benne fehérje is!
Egy közepes darab 4g-ot tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 10%-a. Ami pedig még jobb, hogy teljes értékű protein, hiszen mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza, ami növényi eredetű proteinforrásoknál igen ritka. Ezért olyan értékes vegánok számára.