5 ok, amiért a krumpli szuperkaja és rendszeresen kellene fogyasztanod!

Europress
Birta Brigi

Igenis a burgonya szuper, és nem ördögtől való dolog a diétázók számára sem. El is áruljuk, miért olyan értékes!

Olvasd el ezt is!
A krumpli nem ellenség! 3 mód, ahogy bátran eheted
  • Hihetetlenül magas az ásványi anyag tartalma
    Sok benne a kálium, magnézium, kalcium, foszfor, cink és vas is, ezek pedig mind nagyon fontosak a szervezetünk számára, ráadásul a krumpliból, összetételéből fakadóan igazán hatékonyan tudnak felszívódni.

  • Sok benne a C-vitamin
    Egy közepes burgonyában 40mg C-vitamin van, amiből 15mg marad ugyan főzés után, még így is igen magasnak számít. Szóval a legközelebbi nátha idején is érdemes koncentrálni erre az ételre.

  • Ha jól készíted el, alacsony a glikémiás indexe
    Bár a nyers krumplinak igen magas (ami azt jelenti, hogy gyorsan megugrik tőle a vércukorszinted, aztán gyorsan le, és így leszel farkaséhes), ha főzés vagy sütés után lehűtöd és újra felmelegíted, csökken, ráadásul a különböző ecetektől is kisebb lesz a GI-je. Ez pedig azt jelenti, hogy ily módon a diétázók is bátran fogyaszthatják.
Olvasd el ezt is!
Ne félj a a vajtól, nem olyan rossz, mint hiszed!
  • Kiváló forrása a B-vitaminoknak
    Ezek a vitaminok hatalmas szerepet játsszanak a sejtek megújulásában, a DNS- és fehérjeszintézisben, az energiatermelődésben és az idegsejtek egészségében. Még szerencse, hogy a krumpli többféle B-vitamint is tartalmaz: van benne B6, nicin (B3), kolin (B4) és folsav (B9)!

  • Van benne fehérje is!
    Egy közepes darab 4g-ot tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 10%-a. Ami pedig még jobb, hogy teljes értékű protein, hiszen mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza, ami növényi eredetű proteinforrásoknál igen ritka. Ezért olyan értékes vegánok számára.