Ne félj a a vajtól, nem olyan rossz, mint hiszed!

Europress
Birta Brigi

Bár egészen eddig a vaj a diétázók ősellenségének számított, egy új tanulmány szerint nyugodtan fogyaszthatják az egészségesen étkezők is.

A bostoni Tufts Egyetem kutatói átfogó vizsgálatot végeztek nemrég a diabétesz, szívproblémák és egyéb betegségek kialakulása és a vaj kapcsolatáról. 636 151 embert figyeltek meg, akiknek az egyharmada napi 3,2 adag vajat evett. (Egy adag egy evőkanalat jelent naponta.) A betegek közül 9700-an küzdöttek szívproblémákkal, 24 ezren kettes típusú diabétesszel, de a végeredmény alapján nem volt összefüggés a vajfogyasztás és az egészségügyi gondok között.

Bár a vajról igazán rossz kép alakult ki az utóbbi időben, sokkal egészségesebb a cukornál, kukoricakeményítőnél, fehér kenyérnél, krumplinál, és inkább ezeknek az ételeknek van köze a betegségekhez (néhányukra a vajat általában kenjük), mint a vajnak.

Olvasd el ezt is!
A krumpli nem ellenség! 3 mód, ahogy bátran eheted


Szóval reggelente nyugodtan kenj egy kis vajat a teljes kiőrlésű pirítósodra, nem lesz tőle bajod. Viszont, mint mindenben, itt is nagyon fontos a mértékletesség!