Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Fogas kérdés: biztos, hogy mindent tudsz kutyád fogápolásáról?

Facebook
Twitter
Pinterest
Kép

Napjaink talán egyik leginkább alábecsült egészségügyi problémája kutyák esetében a szájüreg megbetegedései. A lepedék képződés a kiinduló pont, mely kezeletlenül számtalan súlyos fogászati betegséget eredményez. A lepedék minden szájüregben jelen van, de a mennyiségét, a benne található bektériumok összetételét és számát több tényező is befolyásolya. Ezek közül a takarmány halmazállapota az egyik legfontosabb. A másik a nyál összetétele. De félreértés ne essék, ha valaki kutyája parodontosissal küzd (lásd később) ne fogjuk rá egyből a manapság oly hangzatos genetikára, hanem vegyük figyelembe az összes tényezőt, amely szerepet játszik ennek a rendkívül kellemetlen betegségnek a kialakításában. A parodontosis a fogat körülvevő szövetek tartós gyulladásának a

Kép

következménye. Ennek legfőbb oka a hiányos szájápolás és a nem megfelelő takarmányozás kutyák esetében. A fogíny begyullad, elsorvad, majd a gyulladás áttevődik a fogmedret alkotó csontra is, mely ennek következtében felszívódik. Így jutunk a végén oda, hogy egy egészséges fog mozgni kezd, hiszen a szövetek amelyeknek tartaniuk kellene (fogmeder, fogígy, rostrendszer) lassan tönkremennek. A sokak számára ellenszenves száraz tápok nagyban segtik a szájhigiénia fentartását. Ezzel szemben a konzerv eleségek és főtt étel kifejezetten káros szájhigiénés szempontból. Utóbbiak jelentősen hozzájárulnak a lepedék képzéséhez és baktériumok szaporodásához, ezáltal a fogíny gyulladásának, majd pedig a teljes fogmeder gyulladásának a kialakulásához is.

petosan toothbrush
petosan toothbrush

A száraztáp etetés jelentősen lassítja a fogkőképződést és a parodontosis kialakulását, de teljesen nem szünteti meg. Kutyánknak ugyanúgy szüksége van a szájüreg ápolására mint nekünk embereknek is. Hozzánk hasonlóan a fogmosás a legfőbb megelőzési mód. Többféle kutyafogkefe kapható erre a célra, mint ahogy fogkrém is. Néhány fogkrémet a gyártó azzal reklámoz, hogy fogkefe nélkül, a kutyával az ujjunkról lenyalatva is eléri a kívánt hatást. Ez sajnos nem így van. A fogkefe (egészen apró kutyáknál egyszer használatos gézlappal is helyettesíthető) mechanikus tisztító funkciója elengedhetetlen a megfelelő hatás eléréséhez. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a fogmosás akár rémisztő is lehet kutyánk számára, ezért türelemmellés folyamatos pozitív megerősítéssel téningezzük őt hozzá ehhez a számára új dologhoz. Egy türelmes gazdi jutalma a végén a szájszagtól mentes, fogkő nélküli és boldog eb.

Oxyfresh szájhigiéniás oldat. Klikk a képre.
Oxyfresh szájhigiéniás oldat. Klikk a képre.

Egyéb termékek is segítik kutyánk szájüregének ápolását. Ilyenek például a kutyaszájvizek.Mivel kutyáink nem tudnak öblögetni, így ezeket a termékeket úgyalakították ki, hogy a kutya ivóvizébe tesszük folyamatosan és a vízivással egy időben a szájüreggel érintkezve fejtik ki hatásukat. Előnyük, hogy gyakorlást nem igényelnek, jó ízűek, így nem csökkentik a víz felvételét de ugyanakkor gyérítik a nemkívánt baktériumok számát a szájüregben. A fogmosást azonban nem helyettesítik, annak nagyon jó kiegészítői.

Dr.-Papp-Georgina-Viktória
Dr.-Papp-Georgina-Viktória

A cikk szerzője: Dr. Papp Georgina Viktória, a Hungarovet Állatkórház állatorvosa.

A cikkben szereplő termékeket és további hasznos "fogas" dolgokat megtalálod a

hungarovet allatkorhaz
hungarovet allatkorhaz

Teljes körű fogtisztítás és fogkő eltávolítás a Állatkórházban >>> Klikk

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

A SPAR kényelmi termékeivel időt és pénzt is spórolhatsz!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

10 káliumban gazdag étel, amivel szíved egészségét támogatod: a banánnál is hatásosabbak!

A banán talán a legismertebb káliumban gazdag étel, de számos más egészséges élelmiszer jó káliumforrás. És, hogy miért van szükségünk káliumra? Többek között szabályozza a vérnyomást, a szívritmust, a sav-bázis egyensúlyt és szerepet játszik az idegrendszeri jelek továbbításában.

Kép

Eddig azt hitted, hogy lehetetlen őket beszerezni? Elhoztuk neked a TikTok legfelkapottabb sminktermékeit!

Selena Gomez márkájáról álmodozol már egy ideje? Most pár kattintással a tiéd lehetnek a legmenőbb termékek!

Kép

4 csillagjegy, akinek a május az év legszerencsésebb hónapja lesz: valóra válik a legnagyobb álmuk!

A májusi eső aranyat ér! Valakinek pedig tényleg ezt hozhatja a tavaszi szezon legszebb és legcsodálatosabb hónapja.

Kép

A rajongók aggódnak: Justin Bieber nyilvánosan tört ki zokogásban - FOTÓ

A rajongói kommentek százezrei záporoztak Justin Bieber szelfije alá, ami valóban aggodalomra adhat okot, hiszen egyértelműen sírt.

Kép

Napi horoszkóp április 29.: az Ikreknek éles helyzetben kell feltalálniuk magukat, a Skorpióknak motivációra van szükségük a feladataik elvégzéséhez

A hét első napja is számos izgalmat tartogat számodra, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Kép

Felszolgálók kitáltaltak: Ezek a sztárok adják a legtöbb és a legkevesebb borravalót

Az, hogy valakinek a bőre alatt is pénz van, még nem jelenti azt, hogy szívesen is ad belőle másoknak.