Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Szilveszter Máltán! Kétórányi repüléssel irány a tavasz

Szilveszter Máltán! Kétórányi repüléssel irány a tavasz

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ő Vilmos herceg szeretője? Vad elmélet terjed a herceg hűtlenségéről

Harry herceg olyan lavinát indított el a szavaival, amire talán még ő maga sem számított.

Olvasd el!

A színész, aki a boldogságért cserébe képes volt feladni a hollywoodi csillogást! Avagy Josh Hartnett sikersztoriját az álomgyár sem írhatta volna szebben

Josh Hartnett amilyen nagy lendülettel és sikerrel övezve robbant be Hollywoodba, olyan szépen és halkan köszönt el egy időre a reflektorfénytől.

Facebook
Twitter
Pinterest
Az utóbbi időben Máltán a szilveszter az izgalmas tűzijátékok és a nyüzsgő utcai bulik szinonimájává vált, amelyek sok országtól eltérően továbbra is ingyenesek.

Ezek a népszerű események valójában egészen újkeletűek Málta életében, hiszen csupán az elmúlt néhány évben – persze még a Covid előtt – váltak szokásossá. Az alábbiakban egy kis ízelítő, hogy miért Máltán búcsúztassuk az óévet. Ha kedvet kaptál hozzá, válogass a Málta specialista irodák szilveszteri ajánlataiból.

Korábban, a szigeteken az újévet sokkal egyszerűbben, elsődlegesen családi körben köszöntötték és az ünnep központi eleme az étkezés volt. A változás persze nem jelenti azt, hogy az ételek vagy a családok szerepe megszűnt volna – továbbra is jelentőséggel bírnak, az éttermek legtöbbje többgenerációs családokkal telik meg ilyenkor is. A lehetőségek és programok tárháza nagy mértékben kibővült Máltán, a minden pénztárcához és igényhez találunk megfelelő kínálatot, kezdve a vallettai tűzijátéktól, ahol olyan hagyományos máltai szokásokkal és csemegékkel is megismerkedhet, mint az Imbuljuta tal-Qastan, azaz a forró gesztenyeleves, egészen az 5-csillagos szállodák által szervezett elegáns gálavacsorákig.

Kép

Kényeztessük magunkat egy tradicionális máltai szilveszteri vacsorával

Nincs ünnep finom ételek nélkül. Szerencsére a máltai karácsonyi és szilveszteri fogások –észak afrikai, szicíliai és angol behatással – egyre egészségesebbek. Az újévi asztalról biztosan nem hiányozhat a brodu tat-tiġieġa (tyúkhúsleves), az imqarrun il-forn (sült makaróni) és a tiġieġa bil-patata il-forn (sült csirke és krumpli). Desszertnek pedig ott van az ünnepi mézgyűrű – qagħaq tal-għasel – és természetesen egy csésze erős kávé. Kész is!

Nézzük meg a tűzijátékot Vallettában

Figyelembe véve, hogy a pirotechnika története Máltán egészen a Szent János Lovagrend idejéig nyúlik vissza, nem meglepő, hogy a tűzijáték az év végi ünnepségeknek is központi eleme, mely hatalmas tömegeket vonzva a város számos pontjára. A Szent György tér és a Valletta Waterfront népszerű találkozóhelyek és remek lehetőség a híres máltai partiszellem megismerésére, mivel a helyiek, az itt élő külföldiek és a turisták is itt gyűlnek össze az évvégi nagy visszaszámlálásra. Általában ingyenes koncert is kíséri az eseményeket – legutóbb jazz- és fúvószenekarok álltak össze DJ-kkel, ami igazán színes látványt és programot eredményezett.

Irány a florianai utcabál!

Floriana erődvárosában, közvetlenül Valletta előterében, annyira jó újévi ünnepségeket tartanak, hogy a város teljesen megtelik erre az időszakra. Így már érthető, hogy miért zárják le évről évre a St Anne's-t, Málta egyik legforgalmasabb utcáját, és alakul át egy masszív, nyüzsgő utcai partivá. Javasoljuk, hogy relatív korán menjen oda és szívja magába a hangulatot, majd sétáljon át Málta legnagyobb terére, a Granaries-re a koncertre.

Kép

Tegyük félre a pezsgős poharat és igyunk helyette egy csésze Imbuljuta Tal-Qastan-t

Egy másik hagyományos ünnepi finomság az Imbuljuta, egy lélekmelegítő főzet, amelyet hagyományosan szilveszterkor fogyasztanak Máltán. Az ital – lényegében luxus forrócsokoládénak is felfogható – szárított gesztenyéből, kakaóból, mandarin héjából, szegfűszegből és cukorból készül, igazi karácsonyi íz- és illatkavalkád. Ez is csak arra szolgál, hogy erőt adjon az előttünk álló estéhez, mivel az általában enyhe nappali hőmérséklet estére azért már hűvösre fordul.

Átbulizzuk magunkat az új évbe St Juliansben és Paceville-ben.

Ha már véget ért a tűzijáték, lecsengtek az utcai bulik, az emberek pedig hazavonulnak, hogy aludjanak, akkor elérkezett az igazán elhivatottak ideje – végtére is ez szilveszter. Ha szeretne beletáncolni az új évbe, a legjobb hely St Julians, ahol a sziget éjszakai klubjai és bárjai koncentrálódnak. A kitartó parti kedvelők egyetértenek abban, hogy ilyenkor Pacevilleben - St. Julians bárokban, klubokban és diszkókban bővelkedő negyedében – kell folytatni az ünneplést, de azért erre érdemes előre készülni, mert ezekbe a klubokba csak belépőjeggyel lehet bejutni, amik ilyenkor sok esetben már előre elfogynak.

Elevenítsünk fel néhány elveszett hagyományt Újév napján. . . vagy mégsem

Sajnos számos máltai hagyomány elveszett, kikopott az idők során. Egykor Máltán szokás volt pénzt ajándékozni kisgyermekeknek újév napján. Ezt I-Istrinának hívták, és nagyrészt megszűnt, köszönhetően a brit időben népszerűvé vált karácsony napi ajándékozásnak. Hasonlóképpen, a babonás emberek gyakran fehér meszet szórtak a küszöbükre, ami a tisztaságot és az új kezdetet jelképezte. Manapság azonban furcsán néznének, mivel ez a babona a 1930-as években kihalt.

Kép

Jelen egészségügyi helyzetben bizonyos korlátozásokra (kötelező maszk viselés, létszámkorlátozás zárt téren zajló eseményeken, előzetes regisztráció, belépés csak oltottaknak stb.) számítani kell idén szilveszterkor Máltán is. Az országba beutazni (karantén nélkül) jelenleg csak az EU által elismert vakcinával teljesen beoltottaknak és már azoknak a WHO által elismert vakcinával (pl. Sinopharm) beoltottaknak lehet, akik 3. ismétlő oltásként egy EU által elismert oltást is kaptak legalább 14 nappal Máltára érkezés előtt. Naprakész beutazási információkért kattints!

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

5 apró változtatás, aminek hála jobban indul a napom

Nem kell nagy dolgokra gondolni. Nem kell óriási változtatásokat eszközölni. Megbilleni nem fog ezek miatt az életed, pont ellenkezőleg: minden a helyére kerül. Az ÉvaMagazin.hu összeállítása.

Kép

Tudtad? A The Last of Us csillagának öccse közel 3 éve nőként éli az életét

A The Last of Us színésze, Pedro Pascal mérhetetlenül büszke 30 éves húgára.

Kép

Megtaláltuk az új kedvencedet: eláruljuk, melyik az a hatóanyag, ami még a C-vitaminnál is népszerűbb lesz idén

Azok, akik valóban képben akarnak lenni a legújabb és leghasznosabb arcápolási trendekkel, azok mindenképpen elolvassák ezt a cikket!

Kép

Lábfétis: egyre többet hallunk róla, de mit jelent pontosan?

Eláruljuk, miért a lábfétis a leggyakoribb fétis a világon.

Kép

Csak egy hete használom, mégis őrületes az eredmény: Próbáld ki ezt a receptet a puffadás ellen!

Ha még nem találtad meg a neked való receptet a puffadásra, itt egy újabb variáció.

Kép

A monogámián túl! 5 híres ember, aki felvállalta poliamor vagy nyitott kapcsolatát

Ugyan a non-monogámiáról máig nagyon kevesen beszélnek nyíltan, valójában egyre növekszik azoknak a tábora, akiket éppen a többszerelműség vagy a nyitott kapcsolat tesz boldoggá.