Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

A Z-generáció legnagyobb őrülete: Sosem voltak még annyira menők és drágák a sneakerek Magyarországon, mint most

Buza Dani
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek sok idő után megoldódnak a pénzügyi gondjai: igazi gazdagság vár rájuk!

Néhány csillagjegy egy nagyon nehéz időszakot fog hamarosan lezárni, aminek következtében végre megoldódnak a pénzügyi gondok is!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Olvasd el!

A rák 8 korai jele, amit sokan nem ismernek: a köhögés és az állandó fáradtság is figyelmeztető tünet

Sok esetben a ráknak nagyon szokatlan, meglepő jelei vannak, amelyeket sokan nem ismernek, pedig fontos, hogy időben felismerje mindenki!

Olvasd el!

Heti horoszkóp május 6-12.: a Bikáknak érdemes óvatosabban kockázatokat vállalniuk, az Oroszlánoknak komoly feladatot kell teljesíteniük

A csillagok az előtted álló hétre is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 6.: a Mérlegek vitás helyzetbe kerülnek, a Nyilasok fontos döntést hoznak meg

A csillagok a hét első napjára is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Olvasd el!

Így segít az őrangyalod abban, hogy meggazdagodj 2024-ben a csillagjegyed alapján

Minden csillagjegyhez tartozik egy őrangyal, és most azt is eláruljuk, hogy a saját őrangyalod hogyan fog segíteni meggazdagodni ebben az évben.

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 5.: a Vízöntők kellemes meglepetésre számíthatnak, a Halak új kihíváson gondolkodnak

A csillagok a hét utolsó napjára is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Facebook
Twitter
Pinterest
Szinte aranyáron cserélnek gazdát sportcipők, hatalmas üzletág lett a sneaker. Gyűjtők napokig képesek sorbanállni egy-egy ritkaságért. Interjú Buza Danival, a sneakerguruval.

Pandémia ide vagy oda, a sneaker biznisz ezerrel dübörög. Annyira nagy kereslet van exkluzív edzőcipőkre, mint még soha. A Z-generáció olyan őrülettel gyűjti az edzőcipőket, mint anno a '90-es évek tinijei a kosaras kártyákat, csak épp olyan pénzek mozognak egyes cipők kapcsán, amire gondolni sem mertünk volna, és komoly "sneakerhead" csoportok alakultak ki világszerte, ezekben a csoportokban egymás között cserélnek gazdát a drágábbnál drágább sportcipők. A sportcipőknél ne luxusmárkákra gondolj, hanem hétköznapi márkák rettentően limitált darabjaira, amelyek azért érnek sokat a gyűjtőknek, mert csak egészen kevés darab készült belőlük.

A Rapcity atyja, Buza Dani interjúnkban elárulta, hogy 2020 decemberében, mikor a koronavírus-járvány minden iparágat épp letarolni készült, egy bizonyos cipő típusért tolongtak a megszállott cipő gyűjtők.

Dani egy székesfehérvári zug-üzletből épített fel kosaras cipő és sneaker birodalmat, 13 éves kora óta gyűjti a különleges darabokat, sőt, igazi szakértőnek számít a témában. A kiselejtezett darabokat nem ritkán jótékony célra adományozza. Munkája egyben a hobbija és a szenvedélye.

Nekem teljesen új ez a cipő gyűjtési őrület. Mitől tombol az iparág még a járványidőszak alatt is?

Gyűjtőkről beszélünk, nekik ezekben az időkben is "muszáj" beszerezni a legnépszerűbb, legritkább darabokat. Mivel hatalmas üzlet sokaknak a resellerkedés - azaz, hogy megveszik, majd továbbértékesítik a különleges darabokat, igencsak nagy árréssel - a resellerek nem pihennek a gazdasági mélypontok alatt sem, mindig van kereslet a luxusnak számító gyűjtői cipőkre.

Miben rejlik a sneakerek óriási sikere?

Egyes márkáknak vagy daraboknak hagyománya van, léteznek kultikusnak számító brandek. Manapság a brand központúság jellemző, azaz akkora sikere van néhány márkának, hogy nem is feltétlenül a tervezett darabok kinézete a mérvadó. Ahogy mondani szoktam,

I make shoe contact before eye contact.

Azaz, ahogy én is, úgy sok más sneakerhead is hamarabb csekkolja le mások cipőjét, mint arcát, az utóbbi években egyre többen érdeklődnek a különleges cipők iránt, sokan felmérik mások lábbelijét találkozáskor. A siker leggyakrabban a limitáltságban rejlik, egyes márkák egyes vonalaiból annyira keveset gyártanak, hogy borzalmasan nehéz megszerezni azokat, természetesen ezekért vannak leginkább megőrülve a gyűjtők. Lehet szó színkombinációról, anyagról vagy alakról is. Míg régen a Yeezy és a Boost cipőkért tolongtak a fanok, most inkább a Nike darabjai kelendőek, vagy például az 1-es Jordan, ami most a világ legnépszerűbb darabjai közé tartozik.
A limitált darabok beszerzésére és továbbértékesítésére hatalmas piac nyílt, külön szoftvereket fejlesztettek arra a fanatikusok, hogy aukciókon megszerezzenek darabokat, vagy épp egyes ritka darabok megjelenésekor webshopokból, majd eladják azokat másik gyűjtőknek.

De hordják is ezeket az aranyáron kapható cipőket?

Egyesek hordják, mások dobozban tartják. Nálam is mindkettő jellemző.

Mi pörög most a leginkább?

Azok a cipők, amelyek valamilyen kollab során jöttek létre. Most például a Travis Scott rapper tervezte Jordan cipőkért őrülnek meg a gyűjtők, ez nagyjából 400 ezer forintért megy most, és volt olyan is, mikor a darc mocha (Travis Jordanre nagyon hasonlító színállás), azaz tejeskávé színű Jordan 1 modellt akarta mindenki megszerezni, és megjelenés napján közel nyolcszázan szerették volna az üzletben megvásárolni. Tavaly novemberben, a Covid-járvány alatt is ilyen nagy volt az érdeklődés a gyűjtői cipőkre.

Sőt, előfordul olyan is, hogy a legkomolyabb gyűjtők a megjelenés napja előtti éjszakát az üzlet előtt töltik, hogy bejuthassanak megvenni elsőként a különleges cipőket.

Neked melyik az a darab, amire a leginkább vágytál, és nehéz volt beszerezni?

Hiroshi Fujiwara, egy japán designer által tervezett Jordan 1 Fragment az a cipő, ami számomra a cipők grálja. Amerikából szereztem meg, jelenleg 4-5 ezer euró körül mozog az ára. Nagy vágyam egyszer a Vissza a jövőbe önbefűzős Nike Mag cipőjéből szerezni egyet.

Kíváncsi vagy, milyen ruhákat tudsz stílusosan és csajosan felvenni sneakerekkel? Csekkold a galériát inspirációért!

Galéria / 7 kép

Kényelmes és stílusos: 7 ruha, ami sportcipővel is mutatós

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Kép

10 öregedésgátló tipp Julia Robertstől, aminek köszönhetően legalább 15 évet letagadhat

Mindig is egyértelmű volt, hogy Julia Roberts sokkal fiatalabbnak néz ki a koránál. Most viszont elárulta a legtitkosabb öregedésgátló trükkjeit!

Kép

Gyászol a világ: Elhunyt a Titanic és a Gyűrűk ura sztárja, Bernard Hill

Bernard Hill neve sokak számára lehet ismerős, ugyanis a tehetséges színész volt A Gyűrűk Ura egyik legfontosabb karakterének, Théoden királynak a megformálója.

Kép

Heti horoszkóp május 6-12.: a Bikáknak érdemes óvatosabban kockázatokat vállalniuk, az Oroszlánoknak komoly feladatot kell teljesíteniük

A csillagok az előtted álló hétre is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Rémálom! 7 alkalom, amikor egy hollywoodi színészt undorító dologra kényszerítettek egy meghallgatáson

A színészek élete sem mindig tejfel! Főleg, ha forgatásokról van szó!

Kép

Ezekben a szakmákban várható béremelés idén Magyarországon: nem mindenki számíthat rá

Végre kiderült, mely szakmákban lehet nagyobb béremelésre számítani még idén! Ha kíváncsi lettél, mindenképpen olvass tovább!