Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Nagy baj lehet, ha nem veszed észre időben a jeleket: így rombolja a személyiséget a főszereplő szindróma

Nagy baj lehet, ha nem veszed észre időben a jeleket: így rombolja a személyiséget a főszereplő szindróma
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek április 30-án véget ér egy 15 éve tartó átok: fantasztikus év vár rájuk!

A következő csillagjegyek végre örökre leszámolhatnak az évek óta tartó nehézségekkel! Már nagyon régóta vártak erre a pillanatra!

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Olvasd el!

4 csillagjegy, akivel csoda történik a hétvégén: annyi pénz üti a markukat, hogy elköteni sem tudják majd

A legtöbben szinte epekedve várjuk a pénteket, amikor a munkát félretéve végre a szeretteinkkel, a pihenéssel tölthetjük az időnket.

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 27.: a Rákok mindennél jobban vágynak a kiteljesedésre, a Mérlegek minőségi időt tölthetnek a szeretteikkel

A csillagok erre a hétvégére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Olvasd el!

4 jel, ami egyértelműen arra utal, hogy a szomszédod leskelődik utánad

Egy rossz szomszédnál nincs borzalmasabb; hát még ha titkon folyamatosan megfigyel téged!

Olvasd el!

Hivatalosan is ez a tavasz legdivatosabb színe: megmutatjuk, hogyan csempészheted be a ruhatáradba

Vidámságot és energiát áraszt magából, nem véletlenül ilyen népszerű.

Olvasd el!

9 sztár, aki szörnyű módon vetett véget a saját életének

Minden évben vesztünk el nagy sztárokat.

Facebook
Twitter
Pinterest
Miért élnek úgy egyesek, mintha egy fiktív történet főszereplői lennének, aminek semmi köze az életükhöz? Milyen veszélyei vannak ennek, és mit lehet kezdeni ezzel a jelenséggel?

A főszereplő szindróma az, amikor valaki olyan életet képzel maga köré, és aztán mutat a külvilágnak, ami teljesen eltér a realitástól. A digitális platformok egyre többeknek teremtik meg a teret arra, hogy a kitalált világuk főszereplői legyenek.

Mi az a főszereplő szindróma?

Pfil Reed Phd, a Swansea Egyetem pszichológus professzora szerint a főszereplő szindróma a nárcisztikus személyiségzavarral élők között nem ritka, de nem kell ahhoz nárcisztikusnak lenni, hogy valakit érintsen ez a zavar. A valóság elől való menekülés komoly problémát jelenthet azok számára is, akik szorongással, depresszióval küzdenek. Azok is hajlamosak mást mutatni, akik kontrollvesztést éltek meg: ilyenkor egy kitalált karakter megadhatja annak a hamis érzetét, hogy az illető visszaszerezte az irányítást az élete felett. De miközben folyamatosan terel és a szőnyeg alá söpri a valódi problémákat, azok egyre nagyobbra nőnek.

A professzor hangsúlyozza, hogy a főszereplő szindróma nem ugyanaz, mint amikor valaki egy-egy olyan aspektust ragad ki az életéből, ami jobb színben tünteti őt fel a közösségi médiában. Az teljesen elfogadható, hogy a repertoárunkból különböző dolgokat mutatunk meg a külvilágnak, ami megkönnyítheti, biztonságosabbá is teheti a közösségi interakciókat.

Ezzel szemben a főszereplő szindrómában szenvedők teljesen másnak akarnak tűnni, mint amilyenek valójában. A személyiség bizonyos aspektusainak kiemelése nem ugyanazt a funkciót tölti be, mint a főszereplő szindróma – a kettőnek más a mozgatórugója.

Kép
forrás: Getty Images

Honnan lehet tudni, hogy baj van?

Az, hogy valaki teljesen másnak akar látszani, probléma. Gondolj bele, milyen lenne, ha olyan fotókat, videókat tennél ki magadról, ami erősen torzítja a valóságot, de leginkább semmi köze hozzá. Az egészségesen működő emberekben ilyenkor bekapcsol a vészjelzés, és elgondolkoznak annak okán, hogy mi viszi őket ebbe az irányba. Akiket azonban érint a főszereplő szindróma, nem látják meg magukkal kapcsolatban a red flageket, nem jutnak el oda, hogy meglássák, mit, miért tesznek, így a segítségig sem egykönnyen érnek el. A torzítás komoly figyelmeztető jel lehet, hogy nincs rendben az életünk, és komoly önelfogadási problémáink vannak.

Ez a viselkedés azonban nem újkeletű, csupán a platformja nagyobb: manapság sokkal egyszerűbb másnak kiadni magunkat, mint akik vagyunk. A közösségi média sokkal könnyebbé és gyorsabbá teszi a jelenség elterjedését, a közvetlen, korrekcióra irányuló személyes visszajelzés hiánya miatt pedig még inkább fennmarad. Sőt, lájkok, kommentek formájában sokan megerősítést is kaphatnak (a helyzettel át nem látó) vadidegenektől arra, hogy az, amit csinálnak, jó. De ez az álközösség nem valódi támogató közeg, hiszen az első hibánál szétszedik a posztolót, a valós segítség pedig elmarad.

Reed professzor szerint, ha túlságosan rögzülnek a viselkedésminták, a főszereplő szindróma olyan viselkedéshez vezethet, ami a személyiségzavaroknál tapasztaltakra hajaz. A szindróma egyik fő mozgatórugója az, hogy elég jónak, szépnek, érdekesnek, szerethetőnek érezze magát valaki. Amikor viszont mindezt úgy igyekszik elérni, hogy nem a valós énjét mutatja, akkor a pozitív visszajelzéseket sem fogja tudni beépíteni, hiszen tudja, azok a hamis képnek szólnak. Az egyetlen kút ebből az, ha szembenézünk saját magunkkal, elfogadjuk a jó és a rossz döntéseinket is, és a valódi életünket menedzseljük – ha kell, szakértő segítséggel.

Ha érdekel a pszichológia, akkor ezt is érdemes elolvasnod:

Galéria / 8 kép

8 ok, amiért férfiak imádják az idősebb nőket

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

Toplista: Minden idők 10 legjobb romantikus filmje, amit MUSZÁJ megnézni

Készítsd a popcornt, aztán tarts maratont a legnépszerűbb romantikus filmekből, amelyek garantáltan mosolyt csalnak az arcodra, vagy a könnyekig meghatnak.

Kép

A citromos víz 6 áldásos hatása, amiért érdemes fogyasztanod: a súlycsökkentés mellett másban is segítségedre lehet!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép

A csillagjegy, akinek nagy szerencsét hoznak április utolsó napjai

Ezek a csillagjegyek különösen jól érezhetik magukat az áprilisi telihold utáni időszakban!

Kép

A filmtörténet 10 legkedveltebb filmes szerelmespárja, akiktől sokat tanultunk a párkapcsolatokról

A filmekből sok mindent megtanulhatunk az életről, ezek a filmes szerelmespárok pedig megmutatták, milyen az igazi szerelem!