Fogynál? Izmosodnál? Nagyon kell a fehérje, de nem mindegy, mikor és mennyit eszel (iszol) belőle!
Te is szedsz fehérjét táplálékkiegészítő formájában, netán csak nagyon figyelsz a magas fehérjebevitelre? Tudod, mikor lenne a legoptimálisabb bevinni az extra fehérjét? Nem mindegy ugyanis, hogy fogyni akarsz, erősödni, netán a gyorsabb regeneráció a cél!
Rengeteg féle fehérjéből választhatsz
A fehérje energiaforrás, hozzájárul a sérült szövetek helyrehozásához, nélkülözhetetlen a növekedéshez, és szerepet játszik a fertőzések és betegségek megelőzésében. Fehérjében bővelkednek az olyan ételek, mint a húsok, halak, tojások, tejtermékek, gabonafélék, magvak és hüvelyesek. Étrend-kiegészítőként is kaphatók, rengeteg féle protein por közül válaszhatsz.
- Ott van például a whey protein, vagyis a tejsavófehérje, ami a legeslegjobb minőségű. Tejből, a sajtgyártás folyamán keletkezik.
- A kazeinnek is tej az alapja, ez a fehérjeturmix az, ami a tehéntej alvadásakor jön létre.
- A szójaprotein rengeteg elemi fontosságú aminosavat tartalmaz, és segít, ha a fogyás a cél.
- A borsófehérjét a közönséges zöldborsóból álítják elő.
- A rizsfehérje gyorsabban szívódik fel, és nem tartalmaz laktózt.
A fentieken kívül egyre újabb és újabb fehérjék kerülnek piacra, rengeteg ízesített verzióban, csomagolásban. Általában vízzel, esetleg növényi tejjel készítik el őket, és extra fehérjebevitel miatt alkalmazzák a fehérjedús étrend mellett. Mert ez legalább olyan lényeges!
A cikk a Runner"s World oldalán folytatódik!
Magas fehérje és alacsony szénhidráttartalmú ételek