Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Mit tegyél, ha egy ekkora sünit találsz

Mit tegyél, ha egy ekkora sünit találsz
Facebook
Twitter
Pinterest
Az ősz beköszöntével esti sétáink során egyre többször találkozunk sünikkel a parkban, erdei ösvényeken és a Margitszigeten is mindig összefutunk egy-két tüskés hátúval. Nekem szerencsém van, mert ha esetleg nem vennék észre egy süngyereket a fűben, Harold kutyám 100% biztonsággal jelzi, hogy itt bizony van VALAMI, gyere és nézd meg.

Sokan nem tudják, hogy a vadon élő keleti sün védett állat és nem szabad befogni, otthon tartani. Viszont ha túl kicsi sünit találsz késő ősszel a természetben, akkor neki a segítségedre lesz szüksége. A sünik ugyanis 400 grammos testsúly alatt nagy eséllyel nem élik túl a téli álmukat, vagyis a hibernációt.

Mi az a hibernáció?

A köznyelvben ez a téli álom, ami azért szükséges az állatoknak, hogy túléljék a telet, hiszen ilyenkor szinte lehetetlen a természetben táplálékot találni. A téli álom tehát a túléléshez kell. A keleti sün akár 5 hónapot is átalszik egy jól kibélelt fészekben. A sünik 5 fok körül kezdik el a hibernációt, testhőmérsékletük lecsökken a környezet hőmérsékletére és csak akkor kezd el termelni egy kis hőt, ha fagypont alá megy a hőmérő higanyszála. De akkor is csak annyit, hogy a minimum testhőt fenntartsa. A szívverés 200-ról kb. 2-12-re lassul le percenként, a légzés pedig 50-ról 13-ra.

Ezt a változást egy 400-500 gramm testsúly alatti süni nagy eséllyel nem éli túl. Ilyenkor az a teendő, hogy felhízlaljuk őket egy kis segítséggel legalább 600 grammra, de ha ez nem sikerül, akkor benti átteleltetésre van szükség. Ehhez segítséget nyújthat például a Sünbarát Alapítvány, akik kifejezetten a sünik mentésével, rehabilitálásával foglalkoznak.

Ha megpróbálod felhízlalni a kerti sünidet, nagyon fontos tudni, hogy soha nem szabad neki TEJET adni. A legjobb egy kis száraz, vagy alutasakos macskatáp, giliszta, tücsök bogár.

Ránézésre nagyon nehéz megbecsülni, hogy egy süni hány grammot nyom, ez a fotó viszont jól szemlélteti, hogy egy teniszlabdához képest hány grammos lehet a kis tüskés. Tehát ha az első vagy a második képen látható méretű sünire bukkansz most októberben, akkor ne hagyd sorsára!

Kép
forrás: sunbarat.hu

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

4 jel, ami egyértelműen arra utal, hogy a szomszédod leskelődik utánad

Egy rossz szomszédnál nincs borzalmasabb; hát még ha titkon folyamatosan megfigyel téged!

Kép

Egytepsis receptek, ha nincs sok időd a vasárnapi ebédre

Te is utálod, hogy hétvégente egész délelőtt főzőcskézel, de mindig van valaki a családból, akinek nem ízlik a feltálalt fogás, majd ebéd után még hosszasan mosogathatod, takaríthatod a csatateret, ami egykor a konyha volt? A megoldás: gyors és egyszerű tepsis receptek, amelyek mindenki kedvence lesznek!

Kép

10 tavaszi ruhadarab 20 ezer forint alatt, amivel nem lőhetsz mellé ebben a szezonban

Ezek között a tavaszi ruhák között szinte biztos, hogy találsz majd kedvedre valót.

Kép

A csillagjegy, akinek különösen szerencsés változást hoz az életébe a most beköszöntött Bika-szezon

A most beköszöntött Bika-szezon jó pár változást hoz a csillagjegyek életébe!

Kép

Hivatalosan is ez a tavasz legdivatosabb színe: megmutatjuk, hogyan csempészheted be a ruhatáradba

Vidámságot és energiát áraszt magából, nem véletlenül ilyen népszerű.