Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Elhoztuk a világ legédesebb kutyusát: minden, amit a szamojéd fajtáról tudnod kell!

Elhoztuk a világ legédesebb kutyusát: minden, amit a szamojéd fajtáról tudnod kell!

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Csodaszép születésnapi ajándékot kaptak Rúzsa Magdi hármasikrei

Hihetetlen, mennyire szalad az idő, egy évesek lettek Rúzsa Magdi hármasikrei.

Olvasd el!

Mit veszítettél, Piqué? A bizonyíték, hogy Shakira évről évre egyre csak szexibb - FORRÓ FOTÓK

Shakira 46. születésnapja kapcsán egy szuperszexi válogatással készültünk!

Facebook
Twitter
Pinterest
A cukiságfaktor az egekbe fog szökkenni, Te pedig garantáltan el fogsz olvadni a következő képektől és információktól. Mi szóltunk!

Téged is le lehet venni a lábadról egy hihetetlenül aranyos, puha kiskutyával? Ha tehetnéd, legszívesebben az összes menhelyen élő kutyust magadhoz vennéd? Akkor most erősen kapaszkodj meg, ugyanis elhoztuk minden idők legédesebb kutyafajtáját, a szamojédet!

Olvasd el ezt is!

Hópelyheket megszégyenítő légiesség

A szamojéd kutyára jellemző, hogy nagyon erős izmokkal rendelkezik, éppen ezért fáradhatatlan, bármilyen mókáról is legyen szó!

Ne tévesszen meg a hófehér, törékenynek tűnő külseje, ugyanis ez az édes kutyus nagyon jó kondícióban van! Hófehér, vastag bundájának az az elsődleges célja, hogy megóvja és ellenállóvá tegye a szamojédet a kegyetlen hideg ellen.

Érdekesség még, hogy a szamojéd falka kutya, így, ha ezt a fajtát választod, tudatosítanod kell benne, hogy te vagy az alfa avagy a főnök. Ezt azért érdemes még az elején tisztázni ezzel a kis cukisággal, mert különben nagyon a fejedre nőhet.

Fun factek a szamojédről

1. Szibéria kis kedvencei

A szamojédok a Spitz kutyafajtához tartoznak, pontosabban a Laikákhoz. Ezek elődjei az Eurázsia területén tenyésztett kutyák voltak, amelyeket többnyire szánkózásra, terelésre, vadászatra és őrzésre használtak.

A szamojédok a Nenets Herding Laika fajtából származnak, más a néven rénszarvas terelő Laikából. Jellegzetességük, hogy nem mind fehérek, vannak köztük piszkosabb szürkék is.

A szamojédokat kis számban kezdték el tenyészteni Szibériában, és elsősorban vadászatra, rénszarvasok terelésére és szánhúzásra használták őket. Ezzel is segítették a szibériai szamojéd népet a közlekedésben.

2. Fontos okok az állandó mosoly mögött

Ha jól megnézel egy szamojéd kutyát, könnyen észreveheted, hogy folyamatosan mosolyra áll a szájuk. Akár hiszed, akár nem, de mindez nem véletlen!

Az ikonikus mosoly mögött egy evolúciós magyarázat húzódik meg, amely a hidegben való túléléssel kapcsolatos.

A szamojédek felfelé fordított szája és mosolya megakadályozza, a nyáluk kifolyhasson a szájukból. Ezzel megakadályozzák a zord hidegben a nyálból létrejövő jégcsapok képződését.

3. Kellemesen érzik magukat a hidegben

Ismerős, amikor télen már a -5 fokban is meg akarsz fagyni? Ebben az esetben gondolj csak bele, hogy a szamojédek hazájában télen a hőmérséklet akár a -60 Fahrenheit fokos hőmérsékletet is jócskán meghaladhatja.

A szamojéd kutyák kifejezetten jól kezelik a hideget; vastag, fehér bundájuk olyan sűrű, hogy segít megvédeni őket a kibírhatatlan fagyoktól.

Amikor nagyon hidegre fordul az időjárás, bolyhos farkukat az orruk felett pihentetik, ezzel is megóvva a csupasz kis orrukat a fagyoktól.

4. Kétrétegű kabátjuk van

Az a kabátszerű bunda, amely annyira jó a szamojédek melegen tartásában, valójában egy kétrétegű kabáthoz hasonló szőrme.

A fedőkabátnak nevezett bunda réteg hófehér színű, hosszú és durva őrszőrszálakat tartalmaz, amelyek közelről szemlélve kissé ezüstösnek tűnnek.

Ez a réteg segít megakadályozni, hogy a szennyeződések és a törmelékek eljussanak a szamojédek második bundájába, az aljszőrzetbe. Az aljszőrzet rövid, sűrű és puha, fő funkciója pedig a kutyusok melegen tartása.

Évente egyszer-kétszer a szamojédek leváltják az aljszőrzetüket, így ilyenkor a kelleténél több szőrre kell felkészülnünk. Bár hipoallergén fajtának számít, azonban a fokozott szőrcserét nem árt figyelembe vennünk!

5. Alternatíva a gyapjú helyett

A szamojédok szőre sokszor hullik, így akár fel is használhatod az elhullajtott bundát, ha szeretnél egy zoknit kötni. Érdekesség, hogy a szamojéd szőrét sokszor a gyapjú helyettesítőjeként használják.

Sokan úgy tartják, hogy a szőrük textúrája nagyon hasonlít az angóragyapjúhoz. Régebben jellemző volt, hogy a halászok a szamojédek szőréből szőttek legyeket, amellyel végül elejtették a prédákat. Ugye nem gondoltad volna?

6. Énekelni és vonyítani is szeretnek

A szamojédek genetikailag elég közel állnak a farkasokhoz, így nem meglepő, hogy hozzájuk hasonlóan fülsiketítően tudnak vonyítani.

Amennyiben a szamojéd mellett teszed le a voksodat, ne lepődj meg, ha az üvöltésekre vagy a zenékre énekelve reagálnak majd.

Extra tipp: Egy füldugó lehet nem árt ilyen esetekben!

Összességében: ha teheted, válaszd ezt a tündéri kis hógolyót és engedd, hogy szebbé és vidámabbá varázsolja a mindennapjaidat!

Olvasnál még a témában? Akkor katt a galériára!

Galéria / 4 kép

4 gazditípus, akivel már lehet, hogy te is összefutottál a kutyádat sétáltatva

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Napi horoszkóp február 7.: a Rákok változásra vágynak, a Szüzeknek több türelemre lesz szükségük

Ismét izgalmas üzenetekkel készültek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Új streamingszolgáltató érkezik Magyarországra: az összes kedvenc sorozatodat megtalálod egy helyen

A besúgó, Jurassic World: Világuralom és a Mosolyogj is elérhető lesz az új streamingszolgáltató oldalán.

Kép

Párok, akik külön szobában alszanak az otthonukban állítják, ez boldogságuk titka

Vannak, akik szerint kapcsolatgyilkos lehet, ha a partnerek nem osztoznak az ágyukon, mások pedig úgy látják, éppen ez tarthatja életben a romantikát hosszútávon. Egy dolog viszont nem is lehet kérdés, méghozzá az, hogy ez a döntés kizárólag arra a két emberre tartozik, aki meghozza azt.