Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Áttörés a szembetegségek kezelésében, gyepek megmentése a klímaváltozás elleni harcban és új technológiák a gyógyszergyártásban – Ezekkel a témákkal nyertek a L’Oréal-UNESCO „A Nőkért és a Tudományért díj” kutatónői

Áttörés a szembetegségek kezelésében, gyepek megmentése a klímaváltozás elleni harcban és új technológiák a gyógyszergyártásban – Ezekkel a témákkal nyertek a L’Oréal-UNESCO „A Nőkért és a Tudományért díj” kutatónői
A nap cikke

Napi horoszkóp február 24.: a Szüzek befektetett energiái megtérülni látszanak, a Nyilasok önmagukra is szánhatnak végre egy kis időt

A hétvége is tartogat számodra bőséggel izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Promóciók

Keresd a termékek natúr alternatíváját! - Környezettudatosan a mindennapokban

Olvasd el!

"Titkon összejöttem a főnökömmel, de ami ezután történt, arra legvadabb álmaimban sem számítottam" - Magyar nők meséltek munkahelyi románcaikról

Mi történik, ha munkahelyi románcba bonyolódsz, ráadásul a főnököd a másik fél? Magyar nők mesélték el nekünk saját tapasztalataikat.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek rengeteg pénz hullik az ölébe február végén

Ők lesznek a szerencsések a hónap végén, akik egy kis extra összeghez is jutnak a fizetés mellett.

Olvasd el!

9 sztár, akinek a halálán soha nem fogjuk túltenni magunkat

A halál önmagában is szomorú, de amikor túl korán vagy túl értelmetlenül történik, még fájdalmasabb.

Olvasd el!

6 mindennapi szokás, amit a bőrgyógyászok messziről elkerülnek: ronthatják a bőr egészségét

Néhány ártatlannak tűnő szokás bizony nagyban ronthat a bőröd egészségén. Ezeket érdemes elkerülnöd!

Olvasd el!

Megérkezett az év legelső tízmilliószoros napja: 13 dolog, amit érdemes megtenned ezen a napon, hogy minden kívánságod valóra váljon

Varázslatos dolgok várhatóak, ugyanis hihetetlenül ritka, hogy egy napon van telihold és tízmilliószoros nap is!

Facebook
Twitter
Pinterest
Az örökletes szembetegségek kezelésére pár éve még nem volt válasza az orvostudománynak, ma már azonban a génterápia adta lehetőségeket hazánkban is alkalmazza Dr. Zobor Annamária Ditta. A vegyészmérnök Dr. Hirsch Edit kutatásainak célja, hogy olcsóbbak és elérhetőbbek legyenek egyes gyógyszerkészítmények, Dr. Valkó Orsolya pedig a természetes gyepek megőrzéséért és helyreállításáért kapta meg idén a „L’Oréal - UNESCO A Nőkért és a Tudományért” díjat.

Idén 21. alkalommal adta kivételes tehetségű hazai kutatónőknek az akadémikusokból álló zsűri a „L’Oréal - UNESCO A Nőkért és a Tudományért” 6 000 000 Ft összdíjazású elismerését. A díjjal az alapítók minél több tehetséges, sikeres nőt szeretnének elismerni és támogatni, segítve ezzel is pályafutásukat, kutatásaikat.

Kép
forrás: L’Oréal

Dr. Hirsch Edit gyógyszeripari kihívásokra keres megoldásokat, biológiai eredetű gyógyszerek gyártástechnológiájának fejlesztésével foglalkozik. Ezek a készítmények kulcsszerepet játszanak a modern gyógyszeres terápiákban, főleg a rákos, gyulladásos és vírusos megbetegedések kezelésében alkalmazzák őket, előállításuk bonyolult és körülményes eljárásokat igényel. Rendkívül érzékenyek a környezeti hatásokra, ennek következtében stabilitási problémák léphetnek fel a termelés, a szállítás és a tárolás során egyaránt. Az új technológiák segítségével, amelyekkel Edit dolgozik, nyomon követhetővé válik a hatóanyaggyártás és a készítmények minőségének folyamatos ellenőrzése. Kutatásainak eredménye a jövőben elősegítheti, hogy a költséges terápiák olcsóbban és könnyebben, több beteghez is eljuthassanak.

A bolygónk szárazföldjének 27 százalékát mezők és rétek borítják, Dr. Valkó Orsolya kutatónő, természetes gyepek megőrzésével és helyreállításával foglalkozik már közel 20 éve. A gyepek, rétek, mezők a legveszélyeztetettebb területek közé tartoznak, hiszen könnyen beépíthetőek, felszánthatóak, és a világ számos táján az elsivatagosodás veszélyezteti őket. A természetes gyepekben található meg az 1m2-re eső legtöbb növényfaj, amelyek gyökerei nem csak a CO2-t kötik meg a levegőből, de a talajok vízháztartásában is elengedhetetlenek. A természetes gyepeknek fontos szerepe van a por szűrésében, a talaj egészségének visszaállításában, és csakúgy, mint a fák, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kevésbé melegedjenek fel az urbánus területek. Orsolya kutatásainak eredményei mind a városi, mind a vidéki gyepek helyreállításában nagy szerepet játszhatnak és eszközei lehetnek a globális felmelegedés elleni küzdelemnek.

Dr. Zobor Annamária Ditta, több mint 17 éve kutatja az öröklődő szembetegségeket, annak különböző formáit, és dolgozik új terápiás lehetőségek kidolgozásán és vizsgálatán. A retina vagy más néven ideghártya a szemnek az a része, amely a fényt felfogja, elektromos jellé alakítja, innen jut el az agyba a szemidegen keresztül az információ, amely segítségével képeket alkotunk. Amikor a retina sejtjei egy genetikai betegség miatt elpusztulnak, a látás romlik és ez a folyamat akár vaksághoz is vezethet. Az öröklődő retinabetegségek kezelése, génterápiák és mesterséges látásprotézisek kifejlesztése, valamint az őssejtek felhasználása a ritka szembetegségek területén napjainkban válnak elérhetővé. Az eddig ismert, közel 300 gén közül egy gén esetében már létezik törzskönyvezett gyógyszer, mely a tavalyi év óta Magyarországon, a Semmelweis Egyetemen is elérhető, az új terápiát hazai betegeken is alkalmazzák a Klinikán. Az örökletes szembetegségek kezelésében a génterápia új lehetőségeket nyitott meg, Ditta célja, hogy az idegsejtek pusztulását okozó gének tanulmányozása mellett aktívan részt vegyen további terápiák fejlesztésében és gyakorlati alkalmazásában is.

Kép
forrás: L’Oréal

A korábbi díjazottak pályájának egyik fontos állomása volt a hazai ösztöndíj, amelyet számos más magyar és nemzetközi siker követett. A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” egyedülálló a hazai közéletben: csak nőknek szól, magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. Az elmúlt 21 évben 57 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, a vállalat eddig több mint 80 millió forintot osztott szét a magyar tudós nők között. A több mint két évtized alatt díjazottak tanítványai közül is többen kapták meg az elismerést, kollégák támogatják egymás nevezését, emellett „A Nőkért és a Tudományért” díj kutatónőket és kutatócsoportokat hozott össze, akik később közös projekteken dolgoztak együtt.

A L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj nyertesei 2023-ben

Dr. Hirsch Edit

„Valós gyógyszeripari kihívásokra adunk valós megoldásokat"

Hirsch Edit biológiai eredetű gyógyszerek gyártástechnológiájának fejlesztésével foglalkozik. A biológiai készítmények olyan hatóanyagot tartalmaznak, amelyet élő szervezetek vagy azok részei segítségével állítanak elő. Ilyenek például a fehérjét tartalmazó gyógyszerek, a vakcinák, vagy az RNS-alapú készítmények, de ide soroljuk a probiotikumokat, vérkészítményeket és a sejtes terápiákat is. A biológiai eredetű gyógyszerek kulcsszerepet játszanak a modern gyógyszeres terápiákban, főleg a rákos, gyulladásos és vírusos megbetegedések kezelésében alkalmazzák őket. Ezek a készítmények rendszerint nagy molekulatömegű, komplex szerkezetű hatóanyagot tartalmaznak, előállításuk bonyolult és körülményes eljárásokat igényel. Továbbá rendkívül érzékenyek a környezeti hatásokra, ennek következtében stabilitási problémák léphetnek fel a termelés, a szállítás és a tárolás során egyaránt. Gondoljunk csak az extrém alacsony hőmérsékleten tárolható vakcinákra.

A gyógyszerek előállítása során nagyon fontosak a hatékony folyamatok, amik biztosítják a hatóanyagok és a későbbi készítmények minőségét. Amennyiben a megfelelő feltételek nem adottak, nem megfelelő minőségű vagy instabil termék keletkezik. Az új technológiák segítségével, amelyekkel Edit dolgozik, lehetővé válik a hatóanyaggyártás nyomon követése és a készítmények minőségének folyamatos ellenőrzése. A rendszer, amelyet kifejlesztett, teljesen automatikusan működik és biztosítja az optimális körülményeket a gyártás során. A világon számos kutatócsoport dolgozik a biológiai gyógyszerek ipari előállításának, gyártásának fejlesztésén, hazánkban Edit kutatócsoportja az egyetlen, amely ilyen típusú kutatással foglalkozik.

Edit munkája valós, gyógyszeripari problémákra, kihívásokra ad választ, a kutatónő olyan innovatív technológiákat fejleszt ki, amelyek csökkenthetik az előállítási költségeket, megkönnyíthetik a gyógyszerek szállítását és tárolását, így azok a jövőben elérhetőbbé válhatnak szélesebb közönségnek is. A készítmények, amelyekkel foglalkozik, sokszor nagyon drágák, vagy nagy mennyiségben nem elérhetőek, ilyenek például a Chron-betegség kezelésében használt fehérje típusú gyógyszerek is. Kutatásainak eredménye a jövőben az lehet, hogy a költségesebb terápiák olcsóbban és könnyebben, több beteghez is eljuthatnak.

Kép
forrás: L’Oréal

Dr. Valkó Orsolya

„Tulajdonképpen ez egy ökológiai mérnökség, amit mi végzünk”

Az erdők jelentőségéről sokat hallunk a klímaváltozás kapcsán, de a természetvédelemről folytatott párbeszéd ritkán említi meg a gyepek fontosságát, pedig bolygónk szárazföldjének 27 százalékát mezők és rétek borítják. Valkó Orsolya kutatónő, aki a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a tudományért díját 2014 után idén is elnyerte, a természetes gyepek megőrzésével és helyreállításával foglalkozik már közel 20 éve. Részt vett a Hortobágyi Nemzeti Park területén található Egyek-Pusztakócs környékének rehabilitációjában, ahol szántóföldek helyére telepítettek gyepet, ezzel pedig egy egész tájat sikerült helyreállítani. Munkája során több ezer hektárnyi területen vizsgálta a természetes növényzet helyreállásának folyamatát, kutatásokat végzett Magyarországon kívül számos eurázsiai országban is. A gyepek, rétek, mezők a legveszélyeztetettebb területek közé tartoznak, hiszen könnyen beépíthetőek, felszánthatóak, és a világ számos táján az elsivatagosodás veszélyezteti őket. Kevesen tudják, hogy Észak- és Közép-Európa természetes gyepjeiben található meg az 1m2-re eső legtöbb növényfaj, amelyek gyökerei nem csak CO2-t kötik meg a levegőből, de a talajok vízháztartásában is rendkívül fontos szerepet játszanak. Az újratelepített vagy rekonstruált gyepekre visszatér az élővilág is, a méhektől a madarakon át a kisebb emlősök mind segítenek helyreállítani nem csak a mezők ökoszisztémáját, de nagy hatással lehetnek például a mezőgazdaságra is a beporzás időszakában, de a kártevők szabályozásában is. Orsolya kutatásai során a talajok vizsgálatánál akár 80 cm mélyen levő, még csíráztatható magokat azonosít, amelyek az adott térség eredeti növényzetének lenyomatát adják. Ezek a magok egy olyan „Magbankot” alkotnak, amely a területek természetes növényvilágának helyreállításában nagy segítségünkre lehetnek a jövőben. Munkája során foglalkozik túllegeltetés miatt felborult gyepek helyreállításával, szántóföldek rekonstrukciójával, nemzeti parkok növényzetének vizsgálatával és kezelésével, de dolgozik egy városi gyepeket érintő kutatáson is, hiszen a sűrűbben lakott területek zöld sávjainak egészsége sokat segíthet az ott lakók életminőségén is. A természetes gyepeknek fontos szerepe van a por szűrésében, a talaj egészségének visszaállításában, és csakúgy, mint a fák, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kevésbé melegedjenek fel urbánus területek, javuljon a talaj vízháztartása. A kutatónő munkája segíthet abban, hogy a hazai kertekbe, balkonokra is olyan, hazai őshonos növények kerüljenek, amelyek támogatóan hatnak a közvetlen környezetükre. Orsolya kutatásainak eredményei mind a városi, mind a vidéki gyepek helyreállításában játszhatnak nagy szerepet és lehetnek eszközei a globális felmelegedés elleni küzdelemnek.

Kép
forrás: L’Oréal

Dr. Zobor Annamária Ditta

„Most jött el az az időszak, amikor új lehetőségek adódnak az örökletes szembetegségek gyógyításában”

Attól a perctől kezdve, hogy felébredünk, egészen addig, amíg el nem alszunk, a szemünk segít eligazodni a világban. Mint egy finomra hangolt kamera, a szemünk minden egyes részének nagyon speciális feladatot kell ellátnia. Nem kérdés, hogy a szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk. A „tisztánlátás” érdekében sok mindent megteszünk, lencsét választunk, műtéttel korrigáltatjuk látásunkat, napszemüveggel védekezünk a tűző napon. Vannak viszont olyan ritka, örökletes szembetegségek, amelyek gyógyítása, vagy akár szinten tartása eddig nem volt lehetséges. Ezek sokszor már gyermekkorban kimutathatóak, és aktív felnőttkorban komoly látáskárosodáshoz, vagy akár a látás elvesztéséhez vezetnek.

Dr. Zobor Annamária Ditta, több mint 17 éve kutatja az öröklődő szembetegségeket, évekig dolgozott a világ egyik legelismertebb központjában, a tübingeni egyetem Szemészeti Klinikáján. 2021-ben visszatért a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájára, ahol az örökletes retina betegségek okainak feltárásán, a különböző formák megkülönböztetésén, és új terápiás lehetőségek kidolgozásán és vizsgálatán dolgozik. Kutatók világszerte eddig közel 300 olyan gént azonosítottak, amelyek felelősek a retinában történő végleges elváltozásokért. A retina vagy más néven ideghártya a szemnek az a része, amely a fényt felfogja, elektromos jellé alakítja, innen jut el az agyba a szemidegen keresztül az információ, amely segítségével képeket alkotunk. Amikor a retina sejtjei egy genetikai betegség miatt elpusztulnak, a látás romlik és ez a folyamat akár vaksághoz is vezethet. Jelentős előrelépések szemtanúi lehetünk napjainkban: az öröklődő retinabetegségek hátterében álló gének és biológiai útvonalak felfedezése, génterápiák és mesterséges látásprotézisek kifejlesztése, valamint az őssejtek felhasználása a ritka szembetegségekben virágkorukat élik. Ezért a ritka betegségek egyre inkább a klinikai kutatás középpontjába kerülnek, amely új kezelési lehetőségek kifejlesztését teszi lehetővé. Napjainkban az egyik legbiztatóbb irányvonalat, törekvést a génterápia jelenti. Ez a kezelés kijavítja a „hibás” géneket, így ezzel megelőzhető a retina sejtjeinek pusztulása, lehetővé válik a betegség megállítása. Az eddig ismert közel 300 gén közül egy gén esetében már létezik törzskönyvezett gyógyszer, mely a tavalyi év óta Magyarországon, a Semmelweis Egyetemen is elérhető, az új terápiát hazai betegeken is alkalmazzák a Klinikán. Az örökletes szembetegségek kezelésében a génterápia új lehetőségeket nyitott meg, a kutatónő, Dr. Zobor Annamária Ditta célja, hogy az idegsejtek pusztulását okozó gének tanulmányozása mellett aktívan részt vegyen további terápiák fejlesztésében és gyakorlati alkalmazásában is.

Kép
forrás: L’Oréal

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Keresd a termékek natúr alternatíváját! - Környezettudatosan a mindennapokban

Kép

Megkérdeztük! A mesterséges intelligencia szerint így néz ki egy tökéletes nappali

Nincs olyan, hogy tökéletes nappali, mindenkinek más tetszik! Most megmutatjuk, hogy a mesterséges intelligenciának milyen az ízlése!

Kép

10 élelmiszer, amit ne fogyassz éhgyomorra: sokuk egészséges, de nem reggelire!

Köztudott tény, hogy éhgyomorra nem jó ötlet frissen facsart gyümölcsleveket inni. Azonban nem ezek az egyetlen élelmiszerek, amelyeket nem szabad éhgyomorra fogyasztani!

Kép

10 sorozat, amit meg kell nézned, ha imádtad a True Detective hangulatát

A kritikusok szerint a True Detective legújabb évada méltó folytatása a népszerű sorozatnak. Ám ha úgy érzed, hogy még több misztikumra vágysz akkor semmiképpen se hagyd ki sorozatajánlókat!

Kép

8 sokkoló titok Griselda Blancoról, ami kimaradt a sorozatból

A nő, akitől még Pablo Escobar is félt! Ő Griselda Blanco, akinek életéről készítettek most egy minisorozatot. Megmutatjuk azokat a kegyetlen részleteket, amiket az alkotók kihagytak a történetből!

Kép

9 sztár, akinek a halálán soha nem fogjuk túltenni magunkat

A halál önmagában is szomorú, de amikor túl korán vagy túl értelmetlenül történik, még fájdalmasabb.

Kép

A nagy kérdés, amit senki sem ért: Miért néznek ki az Y-generációsok sokkal fiatalabbnak a koruknál?

A gyertyák a tortádon már évek óta hármassal kezdődnek, mégis, alig vannak, akik elhiszik, hogy már rég elmúltál húsz? A millenniálisokkal ez gyakrabban megesik, mint hinnéd!