Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Szurkolók az állatkínzás ellen

Szurkolók az állatkínzás ellen
Facebook
Twitter
Pinterest
Pár hónapja a magyar állatvédelem onnan kapott radikális segítséget, ahonnan senki nem várta. Fülöp halála (nincs ember, aki ne hallotta volna a történetét, ha mégis, a cikk végén találsz róla linket) elindított egy olyan folyamatot, amire senki nem számított.

Fülöp halála után két szurkoló, egyszerűen csak azt érezte ez így nem mehet tovább ebben az országban. Elég volt. Valakinek tennie kell valamit. Különösebb terv nélkül arra gondoltak, elmennek a helyszínre, Nagycserkészre és szólnak a többi szurkolónak: aki úgy gondolja, csatlakozzon. Ami ezután jött, arra már mindenki felkapta a fejét.

„...elindulnak a Ferencváros és az Újpest, elindulnak a Diósgyőr és a Nyíregyháza, de elindulnak a Kispest és a Békéscsaba szurkolói is - többek közt - hogy évtizedes viszályaikat félre téve, ma együtt emeljék fel a hangjukat egy közös ügyért, együtt mondják ki, hogy ELÉG VOLT!"

- Facebook
Kép

Tomival és Ricsivel (Kovács Tamás és Kapin Richárd) beszélgetünk:

Fülöp halála előtt is foglalkoztatok állatvédelemmel?

T: 15 éve mentek Budapesten kutyákat, teljesen egyedül, semmilyen szervezetnek nem voltam a tagja. Ricsi nem mentett, ő csak kutyás, hatalmas szívvel. Viszont én voltam az első Magyarországon, aki kezdeményezte,hogy kiszabott közmunkát egy menhelyen tölthesse le. Sikerült is elérnem.

Miért ítéltek közmunkára?

T: Volt egy kis zűröm egy állatkínzóval.

A szurkolókról mindenkinek a focihuligánok jutnak eszébe. De valójában kik azok a szurkolók?

T: Mi szurkolók vagyunk. Én kb. 25 éve vagyok a Honvéd mellett, Ricsi pedig a Ferencváros mellett jó ideje. Mi vagyunk azok, akiket általában csőcseléknek neveznek. Vannak közöttünk verekedősek, vannak tapsolósak, békésebbek, zászlósak stb. És nem csak a fociról beszélünk. Más sportágak szurkolói is szurkolók. A szolnoki srácok pl. kosárlabda szurkolók.

Kép
forrás: Facebook/Szurkolók az állatkínzás ellen

Ismeritek a szurkolói „habitust”. Azt gondoltátok, hogy ez kell ma ahhoz, hogy az illetékesek végre felkapják a fejüket?

T: Azért nem gondoltunk ennyire bele. Úgy volt, hogy egy pár autóval lemegyünk Nagycserkészre, aztán mire odaértünk nagyjából 1000-en lettünk. Nem akartunk mi országos mozgalmat indítani, egyszerűen csak kikerült a Facebookra az esemény és egy olyan lavina indult el, amit nem akartunk megállítani.

R: Teljesen hivatalos volt egyébként minden, megkaptuk az engedélyt a hatóságoktól. Olyan szurkolók jöttek el az ország minden részéről, akikkel egy héttel előtte még simán verekedtünk a lelátón. Beálltak mellénk, az úgy mögé.

Egyébként mekkora az ellentét két szurkoló között, akik más csapatnak szurkolnak?

R: Halálos. De szó szerint. Bármit elképzelhetsz. Annyira, hogy ha nekem Újpest felé kell mennem, akkor inkább kikerülöm! Még a lábamat se teszem be.

Hogy lehetséges akkor, hogy közösen demonstráltok egy ügyért?

T: Az emberek csak azt látják a tévében, hogy verekedünk az utcán egy meccs végén. Azt nem is gondolják, hogy mi is felnőtt, normális, jobbára tanult emberek vagyunk. Fel tudjuk mérni azt, hogy mi folyik körülöttünk. Most sokkal fontosabb tenni valamit az állatkínzók ellen, mint az, hogy lepofozzuk egymást.

R: Ettől én még nyilván nem fogom szeretni a Kispestet :)

Előfordul, hogy hétvégén egymással szemben álltok mint szurkolók, majd vasárnap elmentek együtt kutyát menteni?

R: Már lehet, hogy aznap este megyünk. Ez van, nem mehet így tovább.

Kép
forrás: Facebook/Szurkolók az állatkínzás ellen

Mi történt mikor hazaértetek Nagycserkészről?

T: Felrobbant az oldalunk, milliós nézettsége lett a híradásunknak. Azóta is tart a növekedés. Sokkal gyorsabban és több figyelmet kaptunk mint az eddigi állatmentők, akik jobbára nők. Akik ha odamennek egy ilyen helyre, mint Nagycserkész, elzavarják őket. A rendőr sem megy ki, ha hívják. Ha mi megjelenünk valahol csapatostul, oda kijön a rendőrség. Rögtön figyelmet kap az ügy. A Facebook oldalunkat is figyelik és követik az eseményeket. Meg kell, hogy mondjam, abszolút támogatnak minket. Ők is emberek, ők is kutyások. Látják, hogy nem balhézunk, nem verünk meg senkit, nem gyújtogatunk, „csak” demonstrálunk.

Mit gondoltok, mit lehet ezzel elérni hosszú távon?

T: Cégek, zenészek, celebek, színészek keresnek meg minket és állnak be mögénk. 50 nap alatt 1,5 millió embert mozgattunk meg. Nem lehet elmenni melletünk. Jönnek a választások. Abszolút politika mentesek maradunk, de ha egy képviselő rendbe rakat egy menhelyet szavazatokért, hát tegye. Ha mi elindulunk valahova, ott már készülnek. Hívnak minket polgármesterek egyeztetni a helyi gyepmesteri telepről és a helyzetről. A demonstrációink rendőri biztosítás nagyon sok pénz az államnak. Talán rájönnek arra, hogy ezt inkább prevencióra és az állatvédelemre kellene költeni, de amíg ez nem történik meg, addig mi megyünk és hívjuk a rendőröket is.

Kép

Mi történt azokon a településeken, ahol demonstráltatok?

T: Nagycserkeszen lett normális kutyamenhely kennelekkel, lakossági fórumot tartottak az állatvédelemről. A vidéki gyepmesteri telepeken is tarthatatlan a helyzet. A begyűjtött állatokat kivégzik, olyannal is találkoztunk, hogy mindenféle dokumentáció nélkül. Ma, 2017-ben a kutyák 80%-a be sem ér a telepre. Ne menjünk bele ebbe…

R: Elmentünk a dunaújvárosi gyepmesteri telepre a fiúkkal és hihetetlen körülményeket találtunk. Szinte teljes nyilvántartás nélkül, a kutyák egy fém épületbe bezárva, chip olvasó „pont lemerülve” víz nélkül minden kutya, az „pont elfogyott”. Ne folytassuk. Nyilvánossá tettük az ott tapasztaltakat, másnapra 3 000 000 Ft támogatást kapott a gyepmesteri telep az önkormányzattól. Majd azt is megnézzük mire költik.

Olyan történeteket meséltek még a fiúk, amiket nem tudok és nem is akarok ide leírni. Legyen annyi elég, hogy nekünk itt a város falai között fogalmunk sincs arról, mi történik az országban. Lehet sejtésünk, de szembesülni a valósággal elképesztő.

Sajnos hiába vonult több ezer ember tavaly a Kossuth térre, az állatvédelmi törvény nem változott, az állatkínzók büntetése nem változott. Talán most… talán valami elindul. A fiúk nagyon elszántak és folyamatosan építik az országos hálózatukat. Nagyon sok sikert kívánunk nekik!

Kövessétek őket a Facebookon!

Fülöp történetét ITT olvashatjátok (felkavaró tartalom)

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

10 tavaszi ruhadarab 20 ezer forint alatt, amivel nem lőhetsz mellé ebben a szezonban

Ezek között a tavaszi ruhák között szinte biztos, hogy találsz majd kedvedre valót.

Kép

A csillagjegy, akinek különösen szerencsés változást hoz az életébe a most beköszöntött Bika-szezon

A most beköszöntött Bika-szezon jó pár változást hoz a csillagjegyek életébe!

Kép

Hivatalosan is ez a tavasz legdivatosabb színe: megmutatjuk, hogyan csempészheted be a ruhatáradba

Vidámságot és energiát áraszt magából, nem véletlenül ilyen népszerű.

Kép

10 forró fotó, amit Jake Gyllenhaal barátnője sosem akarná, hogy láss

Jake Gyllenhaal kocka hasáról nem tudjuk levenni a szemünket legújabb filmjében, de nem ez az első ilyen alakalom, mutatjuk a színész eddigi legvonzóbb szerepeit!

Kép

Katie Holmes és Tom Cruise lánya már 18 éves: Suri gyönyörű nő lett, aki édesanyja kiköpött mása

Suri 2024. április 18-án nagykorú lett, és könnyen előfordulhat, hogy a jövőben már többet hallunk róla, mint a korábbi években!