Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Az év kutyás kalandja, amit nem szabad kihagyni: Hard Dog Race

Az év kutyás kalandja, amit nem szabad kihagyni: Hard Dog Race
Facebook
Twitter
Pinterest
Mindenki hallott már azokról az akadályfutó versenyekről, amikor(kis túlzással) sárban- vízben dagonyáznak a versenyzők, súlyt visznek a hátukon és zihálva küzdenek a célba jutásért. Amikor először láttam egy Spartan Race videót, azt gondoltam: ezek nem normálisak. Aztán hallottam az embereket nyilatkozni, beszélni a küzdelemről, a büszkeségről, a sikerélményről és elfogott egy kis irigység… a kanapén.

HAT LÁB, KÉT SZÍV, EGY BÜSZKESÉG!

Gazdiként az igazi kedvet az hozta meg, amikor megláttam a Hard Dog Race egyik felhívását. Egy kutyásnak ez maga a megtestesült tökéletes kihívás. Kutyás akadályfutó verseny! Hiszen mi lehet jobb egy kutyának és gazdinak, mint együtt tölteni időt, közösen megoldani feladatokat és mozogni? Hat láb, két szív egy büszkeség! Igen, ez a Hard Dog Race, a legjobb dolog, ami veled és kutyáddal történhet! Ha nem hiszed, olvasd el. A cikk végére meg leszel győzve.

A verseny megálmodójával, Púza Andrással beszélgettünk.

BK: András, hogy jött az ötlet?

PA: 7 hónapot szolgáltam Afganisztánban , mint kutyavezető tűzszerész. Ronin kutyámmal nagyon szélsőséges körülmények között dolgoztunk, 50 fok, talpig vasban. Ekkor jött először az ötlet, hogy milyen jó lenne egy olyan kutyás sport, ahol ugyanígy együtt küzdik le az akadályokat kutya és gazdi, ugyanolyan terhelést kapnak és ugyanolyan feladatokon kell átmenniük. Számtalanszor éreztem, hogy milyen összekovácsoló ereje van az ilyen „kalandoknak.”Majd újra 2014-ben jött elő bennem az ötlet, akkor vetettem papírra az első terveket, még aktív katonaként. 2015-ben szereltem le és barátokkal belevágtam a komoly szervezésbe.

Kép
forrás: Fotó: Varga Erika

Volt bármilyen sportesemény szervező tapasztalatod?

Tudtam, hogy ezt egyedül nem fogom tudni megcsinálni így elkezdtem összeállítani a csapatot. Azt mondják, én vagyok a Hard Dog Race. Nem, nem én vagyok. Ez egy komoly csapatmunka. 2016. júniusában megrendeztük az első zártkörű versenyt, csak barátok, nem voltunk sokan. Leteszteltük a pályát, a versenyszabályzatot, minden apró mozzanatot. Orvosoltuk a gyermekbetegségeket, biztonságosabbá tettük a versenyt. Aztán jött az első éles futam, tavaly októberben.

Hányan indultak?

1 hónap alatt 150-en regisztráltak, ez igazi meglepetés volt, hiszen alig volt hírverésünk, kommunikációnk, szájról-szájra terjedt a hírünk. Szerencsére nagyon jól sikerült a verseny, rengetegen csatlakoztak azóta hozzánk.

Június 3-án lesz a 2. Hard Dog Race Basefutam. A nevezés már elindult, hány indulónál tartotok most?

Még nagyjából 60 napig lehet nevezni, jelenleg 350 főnél tartunk.

Mit kell tudni a versenyről? Hány km, hány akadály? Mire lehet számítani?

A HDR Base6 km, 16 akadály. A 6 km futás nagyjából egy szigetkörnek felel meg, ez egy abszolút teljesíthető feladat. A szeptemberi Wild pedig 12 km 22 akadály.

Rendben, de milyenek az akadályok?

Van egy filozófiánk: az akadályok az életet szimbolizálják. Nem tudod, hogy az életben milyen nehézségek jönnek, de le kell őket győznöd nap-mint nap. Helyt kell állnod, tovább kell menned. A Hard Dog Rac-en sem tudod, mi fog következni. Nem tesszük közzé a pályát. A videókból lehet következtetni, hogy nagyjából mire lehet számítani, de a teljes pályát csak részvétel közben lehet megismerni.

Van olyan kutya, akinek nem ajánlod a versenyt?

Minden kutya részt tud venni a versenyen, mérettől, fajtától függetlenül. Nincs megkötés. Ami fontos, csak egészséges, szocializált, oltott, féreghajtott kutya vehet részt a versenyen. Ez alapvető elvárás, a verseny előtt állatorvosi vizsgálaton vesznek részt a kutyák. Megvizsgálják az általános állapotát, ellenőrzik a chipjét, oltási könyvét.

Mi történik, ha a kutya nem akarja, vagy nem tudja megcsinálni az akadályt?

Semmi. Nem szabad erőltetni, ez a gazdára van bízva. Ha a kutya nem csinál meg egy akadályt, a gazdája kiválthatja 30 guggolással és folytathatják a versenyt. Első a kutya. Nem kényszerítjük bele olyan szituációba, ami neki nem jó.

Hogy kell elképzelni a rajtot, hány versenyző van egyszerre a pályán? Az én kutyám például nem bírja a tömeget.

Egyszerre négy versenyző áll rajthoz, a következő 4 ember 2 perc múlva indul. Nincs tolongás sem a pályán, sem a rajtvonalnál.

Milyen felszerelést ajánlasz?

Amit nem sajnálsz. Egy jó terepfutó cipő nem árt, de nincs szükség extra felszerelésre. A póráz kötelező, de például Flexi pórázzal nem lehet indulni. Egy derékra rögzíthető póráz nagyon praktikus lehet, bár nem kötelező, de határozottan javasoljuk a hám használatát. Legjobb kombináció a futó öv hámmal.

Mit ajánlasz az olyan indulóknak, aki most kelnek ki a fotelból, mint én. Hogyan készüljenek fel?

Legyen a cél a szigetkör teljesítése, 6 km. Ha ezt le tudod futni, akkor nem lesz gond a versenyen. Egyébként a Facebook oldalunkon már alakultak területenként Falkák, akik együtt készülnek a versenyre!

Levisz valaki a pályáról, ha kihullok félúton?

Minden akadálynál és a köztes távon segítők vannak. Tudod nálunk is él a jelmondat: „Senkit nem hagyunk hátra!” De nem fogsz. ;)

Miért jó ez a kutyának?

A felkészülés és a verseny közös élménye, a kutyának ez a legfontosabb. Rengeteg köszönőlevelet kapok már most, hogy mennyivel több időt töltenek a kutyájukkal amióta neveztek a versenyre, mennyivel jobb lett a kapcsolatuk.

Ezen felbuzdulva én már neveztem is a versenyre (a kutyám még nem tudja). András elmondta, hogy bár mérik az időt, nem a verseny a lényeg. Annyit sétálhatsz, amennyit akarsz, nincs szint idő. Mindenki nyertes, aki rajtvonalhoz áll és nekimegy ennek a versenynek. Mindenki meg tudja csinálni, csak fel kell állni a fotelból. „Amikor a célban a nyakadba akasztják az érmet, ami minden befutónak jár, értelmet nyer a: Hat láb, két szív, egy büszkeség. „- biztosított róla András.

Találkozunk június 3-án minden bátor gazdival és szerencsés kutyával, biztos vagyok benne, hogy felejthetetlen élményben lesz részünk.

Nevezés és minden egyéb info ITT.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

Katie Holmes és Tom Cruise lánya már 18 éves: Suri gyönyörű nő lett, aki édesanyja kiköpött mása

Suri 2024. április 18-án nagykorú lett, és könnyen előfordulhat, hogy a jövőben már többet hallunk róla, mint a korábbi években!

Kép

4 csillagjegy, akivel csoda történik a hétvégén: annyi pénz üti a markukat, hogy elköteni sem tudják majd

A legtöbben szinte epekedve várjuk a pénteket, amikor a munkát félretéve végre a szeretteinkkel, a pihenéssel tölthetjük az időnket.

Kép

Istenes Bence és Csobot Adél fiai ilyen nagyok lettek: közös fotót posztoltak Nátánról és Ádinról

Istenes Bence és Csobot Adél kapcsolata nem egyszerűen jó, hanem irigylésreméltó. A sztárpár egy csodálatos nyaraláson vett részt gyerkőceikkel és barátaik társaságában, amiről néhány mesés fotót is megosztottak.

Kép

Napi horoszkóp április 26.: a Rákoknak új impulzusokra van szükségük, a Vízöntőknek valaki nagy csalódást okoz

A hét utolsó munkanapján is izgalmak várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Tele van a fiók páratlan zoknikkal? Ezekre használhatod őket!

Ne dobd ki a párját vesztett zoknikat, hiszen többféleképpen is újrahasznosíthatod őket otthon.

Kép

A szakértők elárulják, milyen vibrátort kéne beszerezned, ha még soha nem vettél

Magyarország első, kifejezetten nőknek szóló szexshopja, a Lib Women's store tulajdonosai, Jani-Téglásy Lili és Dobó Nagy Fanni segítenek neked elsőre jót választani!