Az év kutyás kalandja, amit nem szabad kihagyni: Hard Dog Race

HDR Team (Malics Gábor)
Az év kutyás kalandja, amit nem szabad kihagyni: Hard Dog Race
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Mindenki hallott már azokról az akadályfutó versenyekről, amikor(kis túlzással) sárban- vízben dagonyáznak a versenyzők, súlyt visznek a hátukon és zihálva küzdenek a célba jutásért. Amikor először láttam egy Spartan Race videót, azt gondoltam: ezek nem normálisak. Aztán hallottam az embereket nyilatkozni, beszélni a küzdelemről, a büszkeségről, a sikerélményről és elfogott egy kis irigység… a kanapén.

HAT LÁB, KÉT SZÍV, EGY BÜSZKESÉG!

Gazdiként az igazi kedvet az hozta meg, amikor megláttam a Hard Dog Race egyik felhívását. Egy kutyásnak ez maga a megtestesült tökéletes kihívás. Kutyás akadályfutó verseny! Hiszen mi lehet jobb egy kutyának és gazdinak, mint együtt tölteni időt, közösen megoldani feladatokat és mozogni? Hat láb, két szív egy büszkeség! Igen, ez a Hard Dog Race, a legjobb dolog, ami veled és kutyáddal történhet! Ha nem hiszed, olvasd el. A cikk végére meg leszel győzve.

A verseny megálmodójával, Púza Andrással beszélgettünk.

BK: András, hogy jött az ötlet?

PA: 7 hónapot szolgáltam Afganisztánban , mint kutyavezető tűzszerész. Ronin kutyámmal nagyon szélsőséges körülmények között dolgoztunk, 50 fok, talpig vasban. Ekkor jött először az ötlet, hogy milyen jó lenne egy olyan kutyás sport, ahol ugyanígy együtt küzdik le az akadályokat kutya és gazdi, ugyanolyan terhelést kapnak és ugyanolyan feladatokon kell átmenniük. Számtalanszor éreztem, hogy milyen összekovácsoló ereje van az ilyen „kalandoknak.”Majd újra 2014-ben jött elő bennem az ötlet, akkor vetettem papírra az első terveket, még aktív katonaként. 2015-ben szereltem le és barátokkal belevágtam a komoly szervezésbe.

Kép
forrás: Fotó: Varga Erika

Volt bármilyen sportesemény szervező tapasztalatod?

Tudtam, hogy ezt egyedül nem fogom tudni megcsinálni így elkezdtem összeállítani a csapatot. Azt mondják, én vagyok a Hard Dog Race. Nem, nem én vagyok. Ez egy komoly csapatmunka. 2016. júniusában megrendeztük az első zártkörű versenyt, csak barátok, nem voltunk sokan. Leteszteltük a pályát, a versenyszabályzatot, minden apró mozzanatot. Orvosoltuk a gyermekbetegségeket, biztonságosabbá tettük a versenyt. Aztán jött az első éles futam, tavaly októberben.

Hányan indultak?

1 hónap alatt 150-en regisztráltak, ez igazi meglepetés volt, hiszen alig volt hírverésünk, kommunikációnk, szájról-szájra terjedt a hírünk. Szerencsére nagyon jól sikerült a verseny, rengetegen csatlakoztak azóta hozzánk.

Június 3-án lesz a 2. Hard Dog Race Basefutam. A nevezés már elindult, hány indulónál tartotok most?

Még nagyjából 60 napig lehet nevezni, jelenleg 350 főnél tartunk.

Mit kell tudni a versenyről? Hány km, hány akadály? Mire lehet számítani?

A HDR Base6 km, 16 akadály. A 6 km futás nagyjából egy szigetkörnek felel meg, ez egy abszolút teljesíthető feladat. A szeptemberi Wild pedig 12 km 22 akadály.

Rendben, de milyenek az akadályok?

Van egy filozófiánk: az akadályok az életet szimbolizálják. Nem tudod, hogy az életben milyen nehézségek jönnek, de le kell őket győznöd nap-mint nap. Helyt kell állnod, tovább kell menned. A Hard Dog Rac-en sem tudod, mi fog következni. Nem tesszük közzé a pályát. A videókból lehet következtetni, hogy nagyjából mire lehet számítani, de a teljes pályát csak részvétel közben lehet megismerni.

Van olyan kutya, akinek nem ajánlod a versenyt?

Minden kutya részt tud venni a versenyen, mérettől, fajtától függetlenül. Nincs megkötés. Ami fontos, csak egészséges, szocializált, oltott, féreghajtott kutya vehet részt a versenyen. Ez alapvető elvárás, a verseny előtt állatorvosi vizsgálaton vesznek részt a kutyák. Megvizsgálják az általános állapotát, ellenőrzik a chipjét, oltási könyvét.

Mi történik, ha a kutya nem akarja, vagy nem tudja megcsinálni az akadályt?

Semmi. Nem szabad erőltetni, ez a gazdára van bízva. Ha a kutya nem csinál meg egy akadályt, a gazdája kiválthatja 30 guggolással és folytathatják a versenyt. Első a kutya. Nem kényszerítjük bele olyan szituációba, ami neki nem jó.

Hogy kell elképzelni a rajtot, hány versenyző van egyszerre a pályán? Az én kutyám például nem bírja a tömeget.

Egyszerre négy versenyző áll rajthoz, a következő 4 ember 2 perc múlva indul. Nincs tolongás sem a pályán, sem a rajtvonalnál.

Milyen felszerelést ajánlasz?

Amit nem sajnálsz. Egy jó terepfutó cipő nem árt, de nincs szükség extra felszerelésre. A póráz kötelező, de például Flexi pórázzal nem lehet indulni. Egy derékra rögzíthető póráz nagyon praktikus lehet, bár nem kötelező, de határozottan javasoljuk a hám használatát. Legjobb kombináció a futó öv hámmal.

Mit ajánlasz az olyan indulóknak, aki most kelnek ki a fotelból, mint én. Hogyan készüljenek fel?

Legyen a cél a szigetkör teljesítése, 6 km. Ha ezt le tudod futni, akkor nem lesz gond a versenyen. Egyébként a Facebook oldalunkon már alakultak területenként Falkák, akik együtt készülnek a versenyre!

Levisz valaki a pályáról, ha kihullok félúton?

Minden akadálynál és a köztes távon segítők vannak. Tudod nálunk is él a jelmondat: „Senkit nem hagyunk hátra!” De nem fogsz. ;)

Miért jó ez a kutyának?

A felkészülés és a verseny közös élménye, a kutyának ez a legfontosabb. Rengeteg köszönőlevelet kapok már most, hogy mennyivel több időt töltenek a kutyájukkal amióta neveztek a versenyre, mennyivel jobb lett a kapcsolatuk.

Ezen felbuzdulva én már neveztem is a versenyre (a kutyám még nem tudja). András elmondta, hogy bár mérik az időt, nem a verseny a lényeg. Annyit sétálhatsz, amennyit akarsz, nincs szint idő. Mindenki nyertes, aki rajtvonalhoz áll és nekimegy ennek a versenynek. Mindenki meg tudja csinálni, csak fel kell állni a fotelból. „Amikor a célban a nyakadba akasztják az érmet, ami minden befutónak jár, értelmet nyer a: Hat láb, két szív, egy büszkeség. „- biztosított róla András.

Találkozunk június 3-án minden bátor gazdival és szerencsés kutyával, biztos vagyok benne, hogy felejthetetlen élményben lesz részünk.

Nevezés és minden egyéb info ITT.

Megvan, milyen nemű lesz Kylie Jenner babája!

Bombaként robbant a hír, hogy Kylie Jenner 20 évesen babát vár.

Colin Firth döbbenetes döntés hozott, és ez egész Európára hatással lehet

Colin Firth nemcsak a hazáját, hanem az egész világot is meglepte a döntésével.

10 alkalom, amikor Carrie Bradshaw sminkje és frizkója még az outfitjét is lepipálta

A Szex és New York Carrie-jének szerelmi sztorijainál már csak a gardróbja volt érdekesebb, ám voltak olyan pillanatok, amikor ő maga még a neves divatházak textilbe álmodott alkotásait is felülírta.

Ha a barátod a következő dolgokat rendszeresen megteszi, nem érdemel meg téged

Viszonylag sokáig tart, mire alaposan kiismered a párodat. Ha viszont ez megtörténik, könnyen rájöhetsz, hogy valójában nem is volt olyan jó választás összejönni vele.

Csúnyán beszóltak a Pretty Little Liars főszereplőjének a súlya miatt, de ő szuperül visszavágott

A színésznőt támadni kezdték külseje miatt, pedig a fotóján egyáltalán nem ez volt a lényeg.

Nem így ismertük meg őt: sokat fogyott és nagyon izmos lett Leona Lewis

Mikor láttad utoljára Leona Lewist? Nagyon sokat fogyott az énekesnő!

Ezért nem ülhetett Meghan Markle és Harry herceg egymás mellé az egyik első közös nyilvános szereplésükön

Gyakorlatilag először jelent meg együtt a nyilvánosság előtt Harry herceg és barátnője, Meghan Markle színésznő. Az esemény, amelyen minderre sor kerülhetett, csaknem egy évvel azután történt, hogy fény derült a kapcsolatukra, s ez az Invictus játékok volt Torontóban, amelyet Harry alapított 2014-ben, ami egy paralimpia-jellegű sportverseny a különböző hadseregekben megsérült veteránoknak.

Hajkorona nélkül is nagyon dögös: így fest a majdnem kopasz Kate Hudson a vörös szőnyegen

A színésznő most bebizonyítja, hogy nem csak tökéletesre szárított frizurával lehet valaki észbontóan szexi.

Ian Somerhalder és Nikki Reed felháborító dolgot mondtak – bocsánatot is kellett kérniük

Elmesélték, hogyan vágtak bele a családalapításba, de erre senki sem számított!

4 jel, hogy a srác csak addig van veled, amíg nem talál valaki mást

Ha ezekben a kapcsolatotokra ismersz, jobb, ha inkább kilépsz belőle...

Napi horoszkóp szeptember 25.: a Skorpiók kellemes meglepetésre számíthatnak, a Halak top formában vannak

A hét első napjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

A kereséshez kezdj el gépelni!