2 dolog, amiben a dietetikus szerint tél végén változtatnod kellene az étkezéseden
Hidd el, érdemes!
Lassan tényleg itt a tavasz: egyre több D-vitaminhoz jutunk, élvezhetjük a jó időt, és ahogy múlnak a hetek, egyre kevesebb ruhát kell majd viselnünk. Bár januárban kezdenek a legtöbben életmódváltásba és fogyókúrába, sokan az első tavaszi napsugarakkal döbbennek csak rá, hogy nyakukon a bikiniszezon!
Azt pedig biztosan te is tudod, hogy az egészséges, fitt test nem pár nap alatt készül, így itt az ideje lassan búcsút venni a téltől, és nem csak új ruhákkal, hanem egy kicsit más étkezéssel üdvözölni a tavaszt.
Most nem arra buzdítunk, hogy kezdj vad fogyókúrába, helyette elég, ha két dolgot változtatsz az étrendeden: így több lesz az energiád, akár lepattanhat pár kiló is, és nem utolsósorban a tavaszi fáradtság sem hagy nyomot rajtad.
Ihász Katalin dietetikus szerint ha a következő két dolgon változtatsz az étkezéseden tél végén, garantáltan jobban érzed majd magad a bőrödben!
Viszlát, melegítő ételek!
Tél végén az emberek ki vannak éhezve a napfényre, frissességre, ami az étkezésben is megnyilvánul. Míg a hidegben előszeretettel fogyasztjuk az olyan energiát adó, úgynevezett melegítő ételeket, mint a különféle nagyon rostos gabonafélék, a füstölt termékek, az intenzíven fűszerezett, csípős ételek és a zsírosabb húsok, addig a tavasz épp ennek az ellenkezőjéről szól. Most jön el a könnyen emészthető ételek ideje: azoké, amik feltöltenek energiával, és nem terhelik meg túlságosan a gyomrot.
-Persze a gabonák ilyenkor is jöhetnek, de például a kifejezetten melegítő hatású hajdina és bulgur helyett válassz inkább zabot, barnarizst, quinoát. A halat is érdemes beiktatni az étrendünkbe, mert nem csak roppant egészséges, de az alakunknak is kifejezetten jót tesz!
Zöldségek, gyümölcsök minden mennyiségben
Télen sajnos igen borsos ára van a gyümölcsöknek és zöldségeknek, de a tavaszi napsugarakkal lassan az árak is lejjebb mennek, és egyre több lesz az idényzöldség és idénygyümölcs.
Nem kérdés, ez az időszak a friss ételekről szól, így ha teheted, naponta többször is fogyassz zöld szín zöldségeket, és persze gyümölcsöket. Tavasszal érdemes sok zöldsalátát, retket, répát enni, de a sóska, a spenót és az újhagyma is elképesztően egészségesek. Ha pedig eleged van a salátából, készíts ezekhez mártogatóst: így te sem fogod megunni a zöldségeket!
-Diétahoroszkóp: fogyókúrázz a csillagjegyed szerint!