Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

A szoftverek jelentősége az oktatásban

A szoftverek jelentősége az oktatásban

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Csodaszép születésnapi ajándékot kaptak Rúzsa Magdi hármasikrei

Hihetetlen, mennyire szalad az idő, egy évesek lettek Rúzsa Magdi hármasikrei.

Olvasd el!

Mit veszítettél, Piqué? A bizonyíték, hogy Shakira évről évre egyre csak szexibb - FORRÓ FOTÓK

Shakira 46. születésnapja kapcsán egy szuperszexi válogatással készültünk!

Facebook
Twitter
Pinterest
Kovács Adél nem mindennapi úton érkezett az IT világába, ahol olyan szoftver fejlesztésén kezdett dolgozni, ami ma már itthon és külföldön is egyre komolyabb szerepet játszik a pilóták képzésében. Adél története a tökéletes példa arra, hogy egy másik szakmából érkezve is izgalmas sikereket lehet elérni az IT területén.

Ma már szinte nincs olyan része az életünknek, ahol ne jelenne meg az informatika és a digitalizáció. Olyan folyamatokat lehet automatizálni, amik hosszú távon önmagukban működtethetők, és nem szükséges hozzájuk humán erőforrás. Erre alapozta tudásbázisát a TestAir 360 programja is, amit egy hazai és már egy görög pilótaiskolában is használnak a felvételiztetés során. A pilótafelmérő teszt képes egyértelmű jelzést adni a jelentkezők elméleti és gyakorlati tudásáról, így a vizsgaközpontok szélesebb összefüggésekben is vizsgálhatják a jelentkezők készségeit és kompetenciáit.

Cikkünkben Kovács Adéllal beszélgettünk, aki ma már a TestAir360 projekt egyik fejlesztője. Korábban egy pénzügyi cégnél dolgozott, de időközben rájött, hogy az IT által nyújtott komplexitás sokkal inkább illik hozzá, mint a számok világa.

Kovács Adél
Kovács Adél

Hogyan jött a váltás, miért pont az IT mellett döntöttél?

Az egyetemi éveket nagyon szerettem, a pénzügyi területen való munkavégzés jellege azonban már kevésbé állt közel hozzám. A tanulmányaim során izgalmas volt, amikor például makrókat kellett írnunk Excelben. Teljesen önazonosnak éreztem a feladatot, és ez volt az első alkalom, hogy találkoztam a programozással. Később, amikor belefutottam egy informatikai képzésről szóló cikkbe, akkor jött a felismerés, hogy ez az, amivel foglalkozni szeretnék. Egy programozó képzést elvégezve rögtön komoly kihívással találtam magam szembe.

Hogyan született meg a TestAir360 nevű projekt?

Akkoriban egy startupnál dolgoztam főállásban. A nyíregyházi pilótaképző központ (Tréner Kft.) tervei között régóta szerepelt, hogy felvételi tesztjét lecseréli egy hatékonyabb, modernebb digitális környezetet kínáló szoftverre. A Wizz Air Pilóta Akadémiával együttműködésben új alkalmazást kerestek, és végül ránk esett a választásuk. Esténként és hétvégén is a projekten dolgoztunk, teszteltük a rendszert, nagy volt az időnyomás, de sikerült egy stabilan működő MVP*-t lefejleszteni. Azóta már egy görög pilótaiskola is használja szoftverünket, mi pedig közben folyamatosan a funkciók bővítésén dolgozunk a csapattal.

Miben más ez a szoftver, mint a piacon lévők?

A versenytársakhoz képest újszerű a vizsgatípusunk, mivel több különböző oldalról mérjük a jelentkezők képességeit, az eredményről pedig átfogó riportot generálunk. Egy modern és felhasználóbarát platformot sikerült létrehoznunk, amit a vizsgázók és a vizsgaközpontok egyaránt könnyen tudnak kezelni. Két nagyon fontos versenyelőnyünk van, ami nélkül nem lett volna sikeres a projekt. Az egyik a tulajdonostársaim iparági tudása és szakmai kapcsolatai, amelynek köszönhetően komoly aviációs elméleti tudás és légitársasági tapasztalat van a vizsga módszertan mögött.

A másik előny, hogy a szoftverfejlesztést házon belül tudtuk megoldani, így gyorsan tudtunk reagálni a vizsgaközpontok igényeire, továbbá nem kellett erre külső forrásokat sem bevonnunk. A rengeteg munkával és felelősséggel teli időszaknak köszönhetően komoly rutint szereztem, és ma már magabiztosabban oldom meg a kihívásokat.

Kattints a képre!
Kattints a képre!

Szerinted az informatikai pálya mitől lehet vonzó a nőknek? Arányaiban még mindig kevesebben vannak, mint a férfiak?

Én szerencsére azt látom, hogy egyre több a női programozó, de természetesen még bőven lehetne javítani az arányokon. Nagyon testhezálló tud lenni ez a szakma a nők számára is, mert minden olyan készséggel rendelkeznek, amik ehhez a területhez hasznosak lehetnek. Ilyen a jó kommunikáció, a kreativitás, a szorgalom, a rendszerben való gondolkodás és a precíz munkavégzés. Cserébe pedig nagyon rugalmas ez a pálya, például lehet otthonról, rugalmas időbeosztással is végezni. Azt tapasztalom, hogy rendkívül megbecsülik a munkánkat, így a legtöbb cég sok időt fordít arra, hogy stresszmentes és támogató környezetet biztosítsanak a programozóknak. És rengeteg a közösségi esemény is, ahol megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, tanulunk egymástól.

Milyen hosszú távú céljaid vannak, amiket el szeretnél érni?

Vállalkozó típusnak tartom magam, a legtöbb örömömet a saját projekten való munkában lelem. Nagyon jó lenne a jövőben több saját ötleten dolgozni, akár nagyobb csapattal is. Ezen felül, ha a TestAir360-at még további pilótaképző iskolák használni fogják, arra mindenképp koccintunk.

*: Minimum viable product, vagyis a legkorábban használható, életképes prototípus, amit a későbbiek során tesztelések alkalmával fejlesztenek tovább.

Ha pályaválasztás előtt állsz és felkeltették az érdeklődésedet az egyetemi informatikai képzések, látogass el a programozdajovod.hu és a felvi.hu weboldalakra, hogy többet megtudhass ezekről a képzésekről!

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Két év alatt 200 milliót kerestem OnlyFans modellként: elárulom, mi a siker ára

A neve elhallgatását kérő OnlyFans modell története elképesztő. A megszólalót a továbbiakban nevezzük Elaina-nak.

Kép

A kannibalizmussal vádolt Armie Hammer után exfelesége is megszólalt: „Ő volt a legrosszabb”

Korábban még nem adott interjút Elizabeth Chambers, most viszont megtörte a csendet.

Kép

Micsoda? Endometriózisra is utalhat, ha a következő dolgot tapasztalod menzeszed alatt

Talán eddig azt hitted, ez a kellemetlen, „cikis” dolog csak téged érint, de ez nem így van.

Kép

Brendan Fraser vallomását nem lehet kibírni könnyek nélkül: túlsúlyos és autista fia drámája sokat segített neki

Brendan Fraser aranyszobrocskára esélyes a legjobb színész kategóriájában a 2023-as Oscar-gálán A bála című filmben nyújtott alakításáért.

Kép

Napi horoszkóp február 9.: a Bikáknak valaki önzetlen segítséget nyújt, az Ikrek a szokásosnál nagyobb volumenű feladatot kapnak

A csillagok a hét második felére is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Megszakad a szívünk Christina Applegate bejelentése miatt

Ezt nem bírják könnyek nélkül a rajongók.