Szeretnél felszedni pár kilót? Hízókúra egészségesen

Getty Images
Birta Brigi

Sokan szeretnének megszabadulni a felesleges zsírpárnáktól, de épp ennyien szeretnének kicsit gyarapodni. Nekik is ugyanolyan nehéz, vagy talán még nehezebb a dolguk!

Olvasd el ezt is!
"Úgy kezeltek, mint egy fertőző beteget, csak azért, mert túl vékony vagyok" - egy olvasó története

Nagyon fontos első lépésként megállapítani, hogy miért nem tudsz hízni? Eszel-eszel, és ennek ellenére sem jönnek a kilók, vagy azért, mert valójában nem is eszel (fel sem tűnik vagy valami miatt nem bírsz, esetleg képtelen vagy rá). Az utóbbi esetében a mentális vagy fizikai problémát kell elsősorban feltérképezni, mi viszont az első változatban próbálunk meg tanácsokat adni.

  • Az orvosi kivizsgálás alapvető: lehet, hogy valami olyan ritka, nehezen azonosítható betegséggel küzdesz, anyagcsere zavarod van, ami miatt nem képes raktározni szervezeted. Mindenképpen menj el pajzsmirigy-vizsgálatra, terheléses cukor mérésre és gasztroenterológushoz.

  • Ahogy a fogyókúrázóknak, így itt is fontos, hogy ne naponta háromszor étkezz főfogásokat, hanem ötször-hatszor. Bár a diétázóknak mértékletesnek kell lenniük és meg kell válogatniuk, hogy mit esznek, te ehetsz bőven és természetesen a kalóriákat sem kell számolgatnod.
Olvasd el ezt is!
Hivatalosan is kitiltják a túl vékony modelleket a francia kifutókról
  • Minden étkezésed (vagy legalább a többségük) tartalmazzon valami olyan alapanyagot, ami bár nagyon egészséges, magas a kalóriatartalma! Ilyen az avokádó, magvak és a mogyoróvaj például.

  • Kortyolj gyakran smoothie-t és turmixot, gyümölcslevet. Tehát az étkezések között folyékony és egészséges kalóriákkal is oltsd a szomjad.

  • Ne ess abba a hibába sem, hogy rántott húst eszel meg csokit, hogy elhízz. Az egészségtelenül felszedett kilókkal csak egy másik problémát idézel elő.

  • Ne kardiózz, vagyis csak hetente egyszer-kétszer, maximum 20 percig végezd az egészséges érdekében, de inkább a súlyzós vagy funkcionális edzésekre koncentrálj.