Tényleg ez lenne a másnaposság ellenszere? Próbáld ki, ha nem hiszed!

Menyes Barbi

Biztosan sok cikket olvastál már arról, milyen ételek és italok hatékonyak akkor, ha előző este kicsit túlzásba vitted az iszogatást. Most azonban kiderült, van egy még jobb módszer arra, hogy másnaposan is formában legyél!

Valószínűleg elég sokan tudják, milyen rémesek a "másnapok": fejfájás, rossz esetben hányinger, energiaszint a nullán, és az ember legszívesebben az egész napot egy sötét szobában töltené. Ám kár elpocsékolni egy hétvégét: sokkal jobban jársz, ha másnaposan bizony edzel, még akkor is, ha valószínűleg ez az utolsó dolog, amihez kedved és erőd lenne.

Olvasd el ezt is!
10 jótanács másnaposság ellen, amelyeket orvos barátnőmtől kaptam

Jason Simoes, az ausztrál egészségguru szerint a sporttal megdolgoztatni a szivet és az érrendszert sokkal hatékonyabb, mint a fájdalom jegyében egész nap otthon kókadozni és szenvedni.

"Ha mögöttünk áll egy elég hosszú, eseménydús éjszaka, amikor nem maradt el az italozás, a másnap valóban rémes lehet, és azt érzed, semmi erőd kikelni az ágyból. Ám hidd el, a mozgás ilyenkor is segít, még akkor is, ha valaki nincs épp a teljesítőképességének a csúcsán" - vallja a szakértő.

Az viszont nem mindegy, milyen edzést végzel ezeken a napokon: a guru szerint a súlyokat ilyenkor bizony tanácsos elkerülni.

"A kardiózás jöhet: irány a futópad egy tempós sétára, az ellipszis tréner vagy a bicikli. A súlyemelés azonban veszélyes: az emberek fáradtabbak és nehezebben koncentrálnak, így megnő a balesetek száma."

És hogy miért is jó még másnapsan edzeni? A mozgás ilyenkor is boldogsághormonokat szabadít fel a testben, amitől garantáltan jobban érzed majd magad, ráadásul aki edz, az több folyadékot fogyaszt, a hidratálás pedig köztudattan az egyik legjobb ellenszer a másnaposság ellen!

Na persze az étkezésre sem árt odafigyelni: mellőzd a gyorskajákat, még akkor is, ha majd megveszel értük - a sok szénhidrát ugyanis csak még fáradtabbá tesz!