Bocs, de a negatív kalória egy nagy átverés!

Europress
Birta Brigi

Hallottál már arról, hogy bizonyos ételek negatív kalóriásak, azaz több energiát használ fel a szervezetünk a feldogozásuk közben, mint amennyit tartalmaznak?

Ez viszont nem egy bölcs elmélet. Az igaz, hogy vannak bizonyos ételek, mint a zeller, a brokkoli vagy az uborka, amiknek kifejezetten alacsony a kalóriatartalmuk, és az is, hogy az emésztéshez fehasznál a testünk egy nagyobb adag kalóriát. De az egész nem ennyire egyszerű matek. Ha csak és kizárólag brokkolin, uborkán és zelleren élnél, akkor működne is az elmélet, mert valóban több energia használódik el a feldolgozásukkor, mint amennyi bennük van, de a tested úgy lett kitalálva, hogy védje magát, és a következő étkezésnél, amikor megeszel mondjuk egy sajtot, már igyekszik behozni az a kiesést, amit korábban produkált.

Olvasd el ezt is!
3 kajaszabály, amit tudnod kell, ha lapos hasra vágysz
  • Ez nem azt jelenti, hogy a negatív kalóriás ételeket mostantól hagyd a francba, mert nagyon is hasznosak: sok vizet és rostot tartalmaznak, ezzel segítve az álomalak elérését és az emésztésed megfelelő működését is.
  • Egyébként pedig a kalóriaszámolgatás sem minden esetben célravezető (jó iránymutató lehet, ha okosan kezeled), hiszen 100 kcal cukorka és 100 kcal enyhén szólva is más hatással van rád!

Szóval inkább arra figyelj, hogy az ételeid sok gyümölcsöt, zöldséget, sovány fehérjét tartalmazzanak, és került a kész kajákat, merg a fehér lisztes dolgokat!