5 egészségügyi kérdés, amire minden nőnek tudnia kell a választ

Birta Brigi

Orvosi ajánlások alapján az alábbi öt kérdésre érdemes tudnod a választ (ha álmodból felkeltenek, akkor is), mert így könnyebben beazonosíthatók bizonyos betegségek:

1) Volt a családodban szívbetegség vagy szívinfarktus?

A családod kórtörténete igencsak fontos, néhány betegséget, köztük a szívbetegségeket érdemes összeszedned. De emellett a diabétesz vagy a rák is meghatározó, jobb ha utánuk jársz. Azt kell tudnod, hogy 60 éves koruk előtt a nagyszüleidnek, dédszüleidnek, szüleidnek volt-e ilyen betegsége, és ezt az orvosoddal is tudasd, ő pedig tudni fogja, mi a teendő az információval.

2) Mennyi a derékbőséged?

Sőt, még jobb, ha a csípőd körméretét is tudod, mert a két szám összehasonlítva fontos adatnak számít az orvosod számára. Ha valaki hasi hízásra hajlamosabb, annak sokkal nagyobb az egészségügyi kockázata, mint a popóra hízóknál. Ugyanis így a belső szervek elzsírosodása is veszélyt jelenthet.

3) Mikor kaptál utoljára tetanuszt?

Sokan nem tudják, pedig fontos infó, hiszen 10 évente maximum egyet szabad kapni. Ha rövid időn belül többször is kapsz, az nagyon káros mellékhatásokat hozhat magával, például izomgörcsöt, aminek következtében nem tudod kinyitni a szádat, de még nyelni sem. Súlyos esetben akár (tízből egy embernél) halált okoz.

Olvasd el ezt is!
Ezt teszi a szervezeteddel napi egy pohár bor a vacsoránál

4) Mennyit híztál és/vagy fogytál az elmúlt 2-3 évben?

Ha túl rövid időn túl sokat fogysz vagy hízol, az felboríthat több mindent is a szervezetedben, és bizonyos tünetek emiatt jelentkezhetnek. De az állandó jojózás is hatással van az egészségügyi állapotodra, tehát ha dokihoz mész, gondold végig a diétatörténetedet!

5) Mikor jött meg a menstruációd?

Talán már el is felejtetted ezt a kellemetlen emléket, a hormonjaid szempontjából jó lenne tudnod. Az orvosod több mindent is megállapíthat abból, ha pl. még 12 éves korod előtt megjött, de az is elgondolkodtató, ha túl későn.

Olvasd el ezt is!
Ilyen az élet bipoláris zavarral

Te hány kérdésre tudod a választ?


Ötből öt?

Olvasd el ezt is!
Te néznél plasztikai műtétet élőben a Snapchaten?