Te néznél plasztikai műtétet élőben a Snapchaten?

Joy.hu

Egy 29 éves lány mellnagyobbítását közvetítette orvosa, és az eset nagy port kavart.

Jessica Wilson márciusban kapott implantátumokat. Egyáltalán nem zavarja, hogy a beavatkozást nemcsak a műtőben jelenlévő csapat látta.

Bármikor belemennék újra. Ha megint kés alá feküdnék, biztosan hagynám, hogy Snapchaten közvetítse a dokim!

-


Dr. Matthew Schulman azon plasztikai sebészek közé tartozik, akik igyekeznek kihasználni a legfrissebb technológiai vívmányokat a szakmával kapcsolatos információk terjesztésére. Valószínűleg azért döntött pont a Snapchat mellett, mert az Amerikában rendkívül népszerű alkalmazáson keresztül 2016 januárjában már naponta több mint 7 milliárd(!) videót osztottak meg.

Mindig is kerestem a lehetőségeket arra, hogy közvetítsem a műtéteimet, valamint kommunikáljak a meglévő és a leendő pácienseimmel. Nagyjából egy éve használom a Snapchatet...

- nyilatkozta az orvos a FoxNews-nak.


A Snapchat legegyedibb jellemzője, hogy a megosztott tartalmak legfeljebb 10 másodperccel a megnyitás után elérhetetlenné válnak az adott felhasználó számára, azaz „eltűnnek”. Az egyik frissítés óta azonban akár 24 órás „szavatossági idejű” posztokat is közzé lehet tenni.

Dr. Schulman havonta 35-40 műtétet vállal. Jessica esete nem egyedi, hiszen pácienseinek 90%-a járul hozzá a Snapchat-közvetítéshez, ami félmillió nézőt vonz napi szinten.

Igen ám, csakhogy az ötlet és a kivitelezés számos szakmai és etikai kérdést vet fel… Megkérdeztünk egy magyar plasztikai sebészt is az ügyben.

Dr. Pataki Gergely szerint:

Nyilván izgalmas jelenség, hogy az emberi test minden zugába bepillanthatunk az elképesztő technikai fejlődés révén. De ezek a dolgok laikus szemek számára sokszor értelmezhetetlenek a megfelelő ‎szakmai magyarázat nélkül. Nem tartom célszerűnek vágatlan élő anyagot tenni a nagyközönség elé, mivel ez a maga nyers formájában alkalmatlan információs célra. Megfelelő szakemberek által átnézett és vágott anyagok utólagos közreadása viszont tényleg segíthet megérteni a plasztikai sebészeti műtétek lényegét, illetve azt, hogy milyen módon érjük el a szép forma kialakítását például egy mellnagyobbításnál. A real time applikációknak ezzel együtt elképesztő jelentősége lehet a telemedicinában és a robotikában, amely egy orvosi szakképzésben vagy egy műtét távolról történő asszisztálásában, felügyeletében vagy később akár elvégzésében nyilvánulhat meg.

-

Így már nem kell titkolnod, ha esetleg te is kíváncsi vagy a plasztikai műtétekre…