Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Tisztában vagy az állatkínzás fogalmával? Biztos? Ne menj el mellette!

Tisztában vagy az állatkínzás fogalmával? Biztos? Ne menj el mellette!
Facebook
Twitter
Pinterest
Az állatkínzást minden jóérzésű ember elítéli és megpróbál tenni ellene. A „látványos” állatkínzási esetek bekerülnek a híradásokba, tévébe, interneten osztják meg ezren – mert a látvány elborzaszt és talán cselekvésre késztet. Azzal viszont már kevesen vannak tisztában, hogy nap mint nap elmehetünk állatkínzás mellett úgy, hogy talán észre sem vesszük, mert nem figyelünk oda. Talán nem is tudjuk, hogy tennünk kellene valamit.

Nem megfelelő tartás

Az állatkínzás nem „csak” azt jelenti, hogy fizikailag bántalmaz valaki egy kutyát vagy egy állatot. Az állat lelkét is tönkreteszi az, ha napokig, hetekig esetleg évekig bezárva tarják, mint egy rabot. Igen, a nem megfelelő tartás is állatkínzás. Csakúgy mint a nem megfelelő táplálás, a kevés folyadék, túl kicsi kennel, nem megfelelően szigetelt kutyaház, tűző napra kitett kutya árnyék nélkül.

Kép

Szaporítás

Az állatvédők egy emberként lépnek fel a szaporítók ellen, de sokan nem tudják, hogy a szaporítás is kimerítheti az állakínzás fogalmát. Az Állatvédelmi törvény 3. § alkalmazásában az állatkínzás: az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő - nem kísérleti célra szánt - állategyed tenyésztése, szaporítása;

Elhagyás

Sok-sok kutyát kitesznek autóból, sorsára hagyják, mert már nem kell. Jó ha tudod, hogy ez vétség, melynek büntetési tétele akár 2 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Tehát az állat elűzése, elhagyása és kitétele is állatkínzásnak minősül.Az állatok kiszolgáltatott helyzete mellett, a magára hagyott állat által okozható veszélyhelyzet megelőzése is a cél ezen elkövetési magatartás törvénybe iktatásával. A "kitesz" elkövetési fordulat alá tartozhat minden olyan magatartás, amikor az állattartó az állat birtoklásával, gondozásával, felügyeletével szándékosan felhagy, az állatot sorsára hagyja, vagy megszokott környezetét megszünteti.”

Kép
forrás: Állatvédőrség

Bántalmazás - Emberre uszítás

Általában bántalmazásnak minősíthető minden erőszakos ráhatás a gerinces állatra, még akkor is, ha közvetlenül a testi épségét nem sérti. A bántalmazás körébe tartozik például: a kínzás, emberre vagy állatra uszítás, illetőleg állatviadalra idomítás, kíméletet nem biztosító módon mozgatás és szállítás, elhelyezés, természetellenes és önpusztító tevékenységhez szoktatás.

Amennyiben állatkínzásra – nem megfelelő tartásra gyanakodsz, fordulj állatvédő szervezetekhez, rendőrséghez vagy a jegyzőhöz!

Az Állatvédőrséghez itt tudsz bejelentést tenni: [email protected]

Tel: +36706366230

Bejelentésnél nagyon fontos, hogy add meg a telefonszámodat vagy valamilyen közvetlen elérhetőséget, mert néha kevés az információ amit magadtól el tudsz mondani és továbbiakra van szükség. Adataidat természetesen zártan kezelik.Az is fontos, hogy készíts fotót és küldd el a bejelentéssel együtt, mert nem biztos, hogy jól ítéled meg a helyzetet. Rengeteg esethez riasztják az Állatvédőrséget, így egy téves bejelentés elveszi az időt a ténylegesen rászorulóktól.

Forrás: Állatvédőrség

Köszönet Tornóczky Anitának a cikk elkészítésében nyújtott segítségéért.

Btk. 244. (1) bekezdése szerint: „Aki a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzása) az állatnak különös szenvedést okoz, vagyb) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.”

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

Egytepsis receptek, ha nincs sok időd a vasárnapi ebédre

Te is utálod, hogy hétvégente egész délelőtt főzőcskézel, de mindig van valaki a családból, akinek nem ízlik a feltálalt fogás, majd ebéd után még hosszasan mosogathatod, takaríthatod a csatateret, ami egykor a konyha volt? A megoldás: gyors és egyszerű tepsis receptek, amelyek mindenki kedvence lesznek!

Kép

10 tavaszi ruhadarab 20 ezer forint alatt, amivel nem lőhetsz mellé ebben a szezonban

Ezek között a tavaszi ruhák között szinte biztos, hogy találsz majd kedvedre valót.

Kép

A csillagjegy, akinek különösen szerencsés változást hoz az életébe a most beköszöntött Bika-szezon

A most beköszöntött Bika-szezon jó pár változást hoz a csillagjegyek életébe!

Kép

Hivatalosan is ez a tavasz legdivatosabb színe: megmutatjuk, hogyan csempészheted be a ruhatáradba

Vidámságot és energiát áraszt magából, nem véletlenül ilyen népszerű.

Kép

10 forró fotó, amit Jake Gyllenhaal barátnője sosem akarná, hogy láss

Jake Gyllenhaal kocka hasáról nem tudjuk levenni a szemünket legújabb filmjében, de nem ez az első ilyen alakalom, mutatjuk a színész eddigi legvonzóbb szerepeit!