Tisztában vagy az állatkínzás fogalmával? Biztos? Ne menj el mellette!

Tisztában vagy az állatkínzás fogalmával? Biztos? Ne menj el mellette!
B. Krisztina B. Krisztina
Facebook
Viber
Twitter
Google+
Pinterest
Előfizetek
Az állatkínzást minden jóérzésű ember elítéli és megpróbál tenni ellene. A „látványos” állatkínzási esetek bekerülnek a híradásokba, tévébe, interneten osztják meg ezren – mert a látvány elborzaszt és talán cselekvésre késztet. Azzal viszont már kevesen vannak tisztában, hogy nap mint nap elmehetünk állatkínzás mellett úgy, hogy talán észre sem vesszük, mert nem figyelünk oda. Talán nem is tudjuk, hogy tennünk kellene valamit.

Nem megfelelő tartás

Az állatkínzás nem „csak” azt jelenti, hogy fizikailag bántalmaz valaki egy kutyát vagy egy állatot. Az állat lelkét is tönkreteszi az, ha napokig, hetekig esetleg évekig bezárva tarják, mint egy rabot. Igen, a nem megfelelő tartás is állatkínzás. Csakúgy mint a nem megfelelő táplálás, a kevés folyadék, túl kicsi kennel, nem megfelelően szigetelt kutyaház, tűző napra kitett kutya árnyék nélkül.

Kép

Szaporítás

Az állatvédők egy emberként lépnek fel a szaporítók ellen, de sokan nem tudják, hogy a szaporítás is kimerítheti az állakínzás fogalmát. Az Állatvédelmi törvény 3. § alkalmazásában az állatkínzás: az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő - nem kísérleti célra szánt - állategyed tenyésztése, szaporítása;

Elhagyás

Sok-sok kutyát kitesznek autóból, sorsára hagyják, mert már nem kell. Jó ha tudod, hogy ez vétség, melynek büntetési tétele akár 2 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Tehát az állat elűzése, elhagyása és kitétele is állatkínzásnak minősül.Az állatok kiszolgáltatott helyzete mellett, a magára hagyott állat által okozható veszélyhelyzet megelőzése is a cél ezen elkövetési magatartás törvénybe iktatásával. A "kitesz" elkövetési fordulat alá tartozhat minden olyan magatartás, amikor az állattartó az állat birtoklásával, gondozásával, felügyeletével szándékosan felhagy, az állatot sorsára hagyja, vagy megszokott környezetét megszünteti.”

Kép
forrás: Állatvédőrség

Bántalmazás - Emberre uszítás

Általában bántalmazásnak minősíthető minden erőszakos ráhatás a gerinces állatra, még akkor is, ha közvetlenül a testi épségét nem sérti. A bántalmazás körébe tartozik például: a kínzás, emberre vagy állatra uszítás, illetőleg állatviadalra idomítás, kíméletet nem biztosító módon mozgatás és szállítás, elhelyezés, természetellenes és önpusztító tevékenységhez szoktatás.

Amennyiben állatkínzásra – nem megfelelő tartásra gyanakodsz, fordulj állatvédő szervezetekhez, rendőrséghez vagy a jegyzőhöz!

Az Állatvédőrséghez itt tudsz bejelentést tenni: bejelentes@orszagosallatvedorseg.hu

Tel: +36706366230

Bejelentésnél nagyon fontos, hogy add meg a telefonszámodat vagy valamilyen közvetlen elérhetőséget, mert néha kevés az információ amit magadtól el tudsz mondani és továbbiakra van szükség. Adataidat természetesen zártan kezelik.Az is fontos, hogy készíts fotót és küldd el a bejelentéssel együtt, mert nem biztos, hogy jól ítéled meg a helyzetet. Rengeteg esethez riasztják az Állatvédőrséget, így egy téves bejelentés elveszi az időt a ténylegesen rászorulóktól.

Forrás: Állatvédőrség

Köszönet Tornóczky Anitának a cikk elkészítésében nyújtott segítségéért.

Btk. 244. (1) bekezdése szerint: „Aki a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzása) az állatnak különös szenvedést okoz, vagyb) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.”

Hatalmas hír: a Testről és lélekről Oscar-jelölt!

Enyedi Ildikó filmjét a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában jelölték.

Bebizonyítjuk, hogy a műszőrme elengedhetetlen a téli gardróbodból!

Január havát taposva még bőven aktuális lehet a műszőrme téma!

Egy vadiúj Jóbarátok-filmelőzetes kering a neten, és ettől te is libabőrös leszel!

Mindenki kíváncsi volt arra, mi történt a karakterekkel 14 évvel az utolsó rész után.

8 dolog, ami minden nő fejében megfordul, aki diétázik

Az újévi fogadalmak betartása elég nehéz lehet, különösen ilyenkor, amikor a pocsék időben legszívesebben egész nap csak aludnál. Így viszont nem fogod látni az életmódváltás eredményét...

Brooklyn Beckham barátnője egy az egyben utánozta Victoria stílusát

Lehet, hogy hamarosan ő is stílusikonná növi ki magát?

Most valóban betekinthetsz a mentőkutyák életébe

Tavaly sikerült találkoznom a világ 5 legjobb mentőkutyája közül az egyikkel. Symba és gazdája akkor éppen a világbajnokságra készültek és már akkor lenyűgözött az az elhivatottság és kitartás, amivel mindezt tették.

Hivatalos: válik a feleségétől az Agymenők színésze

Már jó ideje nem működött a házasságuk, és most már biztos, hogy nincs visszaút.

6 étel, amit TILOS a fagyasztóba tenni – és 6, amiről nem tudtad, hogy lehet

Vajon a sajt melyik kategóriába tartozik? És az avokádó? Most megtudod!

Lili és Zsófi közös címlapsztorija

Újonc modelljeink dupla sikere Liziczai Réka fotóival.

Nem kérdés, hogy ezekért is imádjuk: 5 szituáció, amikor Jennifer Lawrence épp úgy reagált, mint egy földi halandó

Allűrök, mániák, fura kívánságok és pókerarc: a legtöbb színésznő ezekkel biztosan megtanult már élni. De Jennifer Lawrence más tészta: rajta azt érezzük, hogy a legtöbb helyzetben még mindig éppen olyan, mint egy hétköznapi csajszi. Most itt van pár újabb bizonyíték arra, hogy ő az egyik legjobb fej színésznő Hollywoodban!

Se diéta, se edzőterem: így fogyott le 4 ruhaméretet egy év alatt a fiatal lány

Elárulta, mit tett azért, hogy megtörténjen ez a látványos átalakulás.

A csillagjegyed szerint ezzé fogsz reinkarnálódni a következő életedben

Szoktál azon gondolkodni, vajon mi leszel következő életedben?

Miért készíts saját általános tisztítószert?

Rövid a válasz: szó szerint 30 másodpercet vesz igénybe, pénzt takarítasz meg – és jobban működik!

A kereséshez kezdj el gépelni!