Megdöbbentő számok az állatkínzás helyzetéről Magyarországon

Megdöbbentő számok az állatkínzás helyzetéről Magyarországon
B. Krisztina B. Krisztina
Facebook
Viber
Twitter
Google+
Pinterest
Előfizetek
Az állatkínzás helyzetéről, pontos számokról és adatokról nagyon kevés adat kering a köztudatban. Azt látjuk, hogy a rendőrök egyre több esetben példásan végzik a munkájukat, mindent megtesznek egy-egy eset felderítéséért, segítik az állatmentőket és aztán elveszítjük a fonalat… A híradások nagyon ritkán visznek végig egy esetet, nem tudjuk meg mi történt az elkövetővel, egyáltalán vádat emeltek ellene? Pénzbüntetés? Felfüggesztett?

Természetes, hogy minden esetet nem kaphat fel a média, sok-sok bántalmazásról, kínzásról, elkövetésről nem tudunk. Pedig mindegyik figyelmet érdemelne. 2004-ben emelték be a Büntető Törvénykönyvbe az állakínzást, nézzük, mi történt azóta:

Kép

2004-2011

Czabán Bernadett, a Szent István Egyetemen végzett okleveles kynologus, szakdolgozatában átfogó elemzést végzett az állatkínzás bűncselekményekről Magyarországon 2004-2011 időszakra vonatkozóan. A több hónapos kutatómunka eredménye átfogó képet ad a vizsgált időszakban (2011.) az állatkínzás bűncselekmények helyzetéről Magyarországon. Ilyen jellegű kutatásra még nem volt példa Magyarországon, a ez az első eset, hogy átfogó, tényszerű képet kapunk a témáról. Kiemeltük a legfontosabb számokat, tényeket amik magukért beszélnek:

 • Az állatkínzás 2004. április 24-én történt Büntető Törvénykönyvbe való beemelése óta a feljelentések száma 7 év alatt tízszeresére növekedett. Míg 2004-ben 120 eset történt, addig 2011-ben ez a szám meghaladta az 1200-at.
 • Az állatkínzások elkövetése miatt indult eljárások kb.50%-a a nyomozás szakaszában megszüntetésre kerül. Ennek okai a helyszín nyomszegénysége, a személyi bizonyítékok hiánya, valamint sok esetben az esetek késedelmesen jutnak a hatóság tudomására. A nyomozás során a legnagyobb nehézséget a bizonyítás okozza, mert az elkövető legtöbbször tanúk jelenléte nélkül követi el a cselekményt
 • A feljelentések 30-35%-a jut el az ügyészi szakaszba, tehát vádemelésig. Ez a szám évről évre egyre növekvő tendeciát mutat.
 • A nyomozó hatóság 2011. évben 1288 állatkínzással kapcsolatos lakossági feljelentést regisztrált.
 • Magyarországon 2011-ben 791 olyan lakossági feljelentést regisztráltak, amelyekben kutyára irányult a bántalmazás, ami azt jelenti, hogy az országos állatkínzás bűncselekménnyel kapcsolatos lakossági feljelentések 61 %-a kutyára irányult.
 • A 791 feljelentés alapján indult eljárások 23%-ában született vádemelési javaslat. 2011-ben a kutyák sérelmére elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos feljelentések 71%-a a nyomozó hatóság által a nyomozati szakban lezárásra került, vagyis nem történt vádemelés.
 • A leggyakrabban előforduló elkövetési mód, melyet kutyával szemben elkövetnek, szándékos bántalmazás,amely az összes lakossági feljelentés 24 %-át teszi ki. További gyakori elkövetési módok: nem megfelelő tartás (22%), mérgezés (22%), légfegyverrel történő bántalmazás (13%) elhagyás (13%)
 • 2011-ben Budapesten 50 feljelentés érkezett kutyára irányuló bántalmazással kapcsolatban. Ebből összesen 3 esetben zárult le vádemelési javaslattal az ügy.
Kép

2013-2014

Az Országos Bírósági Hivatal és az Egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztkai rendszer által közzétett adatok alapján a legújabb statisztikai adatok az alábbiak:

 • Állatkínzásért 2014-ben 113 esetben ítéltek szabadságvesztést, ebből 103 felfüggesztett és csupán 10 esetben végrehajtandó.
 • A szabadságvesztés végrahajtási fokozata 58 esetben volt fogház, 55 esetben börtön. Fegyházbüntetésre senkit nem ítéltek.
 • Vádemelés 2013-ban 53 esetben, 2014-ben 306 esetben történt.
 • A büntetések időtartama (felüggesztett és letöltendő egyben). 6 hónap vagy kevesebb: 40 esetben. 6 hónap - 1 év: 46 esetben. 1-2 év: 17 esetben. 2-3 év: 1 esetben.
 • 2014-ben a 306 vádemelésig eljutott állatkínzási ügy 130 esetben irányult kutya ellen, 73 esetben sertés ellen, 29 esetben juh és 20 esetben vad ellen.
Kép

Forrás: Czabán Bernadett: Állatkínzás bűncselekmények elemzése 2004-2011. Valamint, a kutyákkal kapcsolatban elkövetett bűncselekmények vizsgálata 2011. Szakdolgozat. Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi kar, kynologus szakirányú továbbképzés. Köszönet Czabán Bernadettnek, hogy rendelkezésünkre bocsátotta kutatási eredményeit.

Egységes nyomzó hatósági és ügyészségi bűnyügyi statisztikai rendszer, Országos Bírósági Hivatal

Babát vár a Victoria's Secret csodaszép angyala, Candice Swanepoel

Gyönyörű fotóval jelentette be az örömhírt!

Sosem késő vagy legalábbis jó sokáig nem! 14 nő Hollywoodból, aki 45 fölött lett anya

Halle Berry, Marcia Cross, sőt Sandra Bullock sem siette el a gyerekvállalást.

6 szokás, amivel minden évben meg tudom előzni, hogy felszaladjon rám pár kiló az ünnepek alatt

Csengőszó, meghittség, ellenállhatatlan mézeskalács-illat – kinek van kedve ilyenkor a fitnesz-szempontokra gondolni? Nos nekem sincs, ezért olyan egészséges karácsonyi szokásokat vezettem be, amelyeken gondolkodnom sem kell. És évről évre működik! Figyeljetek!

Példakép! Selena Gomez vesedonorja a vörös szőnyegen vállalta a műtéti hegét

Az egész világ sokkolódott szeptemberben, amikor elterjedt a sajtóban a hír: Selena Gomez életmentő szervátültetésen esett át.

Napi horoszkóp december 16.: a Bikák nagy meglepetésre számíthatnak, a Vízöntők megtalálják a helyes utat

Hétvégére is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Ti mivel töltitek az utolsó hetet karácsony előtt?

Nekem még javában zajlik a munka, hiszen a szépségnapra érkező hölgyek nagyon szeretik a karácsonyi időszakot a Szalonban. Csattognak az ollók, villannak a vakuk, és persze sorra kerülnek elő a szebbnél szebb ruhák a szépüléshez, megújuláshoz. De kell egy kis nyugi is a nyüzsgés mellé, el is árulom nektek, én mivel lazítok egy kicsit!

Dobó Kata 40 felett is lepipálja a fiatal csajokat! Nekünk elmesélte, mit tesz a külsejéért

Dobó Kata évtizedek óta ott van a legnépszerűbb hazai színésznők között, és a mai napig fantasztikusan néz ki. A TV2 Korhatáros szerelem című új magyar sorozatában Kata egy egészen új oldaláról mutatkozik be, ám a hétköznapokban anyukaként is meg kell állnia a helyét. De jut ideje saját magára is: a Joy.hu sorozatában erről mesélt a csinos színésznő.

Azta! Itt van Christian Louboutin Star Wars-kollekciója!

Hatalmas ereklyék lehetnek egy igazi gyűjtő számára ezek a cipők.

Nagy változtatásra kerül sor a Trónok harca 8. évadában

Izgalmas lesz a folytatás, az egyszer biztos!

Dakota Johnson átalakult: szőkére festette barna haját a színésznő

Most, hogy vége A szabadság árnyalata forgatásának, megújult a színésznő külseje.

A kereséshez kezdj el gépelni!