5 tévhit a kutyák neveléséről

5 tévhit a kutyák neveléséről
Facebook
Twitter
Pinterest
A kutyás társadalomban szerencsére ma már alapvető, hogy kutyáinkat nem csak tartani, hanem oktatni is kell. Lassan általánosnak mondható, hogy egy friss gazdi kutyaiskola és oktató segítségével kezdi tanítani és megismerni kutyáját. Ma is tartja magát még azonban több makacs tévhit a kutyák tanulásáról és oktatásáról. Nézzük, mi az 5 legnagyobb tévedés, ha kutyanevelésről van szó.

1. Kölyök kutyát nem lehet tanítani

A közvélekedés még makacsul tartja magát ahhoz a nézethez, hogy a kölyökkutyákat fél éves korukig nem lehet, nem szabad tanítani. Egy kölyökkutyát a legoptimálisabb 8 hetes korban elhozni az alomból és attól a pillanattól kezdve már taníthatjuk is. Persze egy ilyen pici kutyánál, nem kutyaiskolai csoportokra kell gondolnunk, hisz még a betegségektől védő oltási programján sincs túl, közösségbe még nem tudjuk vinni. De nagyon kis lépésekben rövid gyakorlásokkal - 2-5 perc - már elkezdhetjük tanítani a kiskutyánkat a legalapvetőbb vezényszavakra, - ül, fekszik, gyere ide, - hisz ebben a rendkívül szenzitív időszakban olyan fogékonyak a külső ingerekre, hogy amit ilyenkor magukba szívnak, megtanulnak, az egy életre ad egy biztos tudást.

Idős kutya

Sokak már akkor kételkednek a kutyájuk taníthatóságában, amikor azok csak 2-3 évesek és minél idősebb egy eb, annál több kétségük van a kutyájuk taníthatóságát illetően. A kutyák rendkívül alkalmazkodóak, erős bennük a megfelelni akarás az ember felé, így koruk előrehaladtával is idomulnak a környezetükhöz. Ennek a gondolatnak a mentén, már szinte adja magát, hogy a tanulni vágyás sem szűnik meg. Amíg fizikai állapotuk engedi, ők is ugyanúgy taníthatóak, mint fiatalabb társaik. Míg egy középkorú kutyát nyugodtan terhelhetünk, (olyan 8 éves korig), addig az idősebbeknél csak arra kell figyelni, hogy a kutya fizikai és mentális állapotához igazítsuk a foglalkozások hosszá és sűrűségét.

Kép

Az én kutyám nem alkalmas, arra, hogy megtanuljon dolgokat

Sokan hivatkoznak kutyájuk méretére, lassúságára vagy épp fajtájára, amikor azt mondják, hogy nem tudják vagy épp nem tartják alkalmasnak tanulásra. Valóban meghatározza egy-egy kutyus taníthatóságát, a fajtajellemző és a habitus, de az alapvető, a mindennapi élethez szükséges vezényszavakat minden egészséges kutya képes elsajátítani. Itt is csak arra kell figyelnünk, hogy a tanulás intenzitását igazítsuk saját kutyánk természetéhez és máris sikerekben lesz részünk

Gazdi nem tudja megtanulni

Van, amikor nem a kutya képességei bizonytalanítanak el valakit, hanem abban kételkedik, hogy ő maga meg tudja e tanulni, majd megtanítani a kutyájának az egyes feladatokat. Sokfélék vagyunk és mint mindenben, a kutyákkal történő foglakozásban is vannak olyanok, akik szinte azonnal ráéreznek, hogy mit kell tenniük, míg másoknak ez először egy nehezen megugrandó feladatnak tűnik. A „hogyan válasszak kutyaiskolát” bejegyzésre visszautalva, „csak” egy jó oktatóra van szükség, aki megtanít minket a kutyák nyelvének megértésére, segít nekünk, hogy kutyánk olyanná váljon, amilyennek látni szeretnénk.

Pozitív megerősítés nem jó

Ellenzői sokszor azzal érvelnek, hogy azok a kutyák, akik folyamatos jutalmazással tanulnak, azok „rajta maradnak” a falaton és mindig csak jutalomfalatért végzik el a kért vezényszavakat. Valóban van a tanulási fázisnak egy olyan szakasza, amikor a kutya még csak a falatért (egyéb jutalomért) dolgozik, de ha ezt fokozatosan elhagyjuk és először csak minden második elvégzett feladatért adunk jutalomfalatot, majd még ritkábban, a kutyánk akkor is elvégzi a feladatot „próba szerencse” alapon, hisz ugyan nem biztos, de jöhet még falat, ha megcsinálja. Végül lassan fokozatosan beépül a kutya viselkedésébe a megtanult vezényszó és már akkor elvégzi, ha nincs is nálunk jutalomfalat. A dicséretről ekkor se feledkezzünk el! Egy jó szó, egy simi és óriási örömöt okozunk a kutyánknak, ami pedig nekünk okoz örömöt!

Köszönjük a szakértő írást Győrfy Henriettnek!

Kép
forrás: The Happy Puppy Site

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

július 16

kos 03.21 - 04.19

Pozitív csalódás ér a mai napon, olyan hírt...

bika 04.20 - 05.20

Kisebbségi komplexusod miatt soha nem mered nyíltan felvállalni...

ikrek 05.21 - 06.21

Akad valaki a környezetedben, aki őrangyalként áll a...

rák 06.22 - 07.22

Van valaki a környezetedben, aki kissé túlmisztifikálja kettőtök...

oroszlán 07.23 - 08.22

Egy kis leleményességgel a mai napon lehetőséged adódik...

szűz 08.23 - 09.22

Akad valaki a környezetedben, akivel kapcsolatban úgy érzed,...

mérleg 09.23 - 10.22

Maximalista ember vagy, ezért a végsőkig küzdesz azért,...

skorpió 10.23 - 11.21

Akad valaki a környezetedben, aki szinte sportot űz...

nyilas 11.22 - 12.21

Határidőre kell végezned egy bizonyos dologgal, emiatt eszeveszett...

bak 12.22 - 01.19

Próbálsz elfojtani magadban egy érzést: valami hosszú ideje...

vízöntő 01.20 - 02.18

A hét első munkanapján szükséged lesz a problémamegoldó...

halak 02.19 - 03.20

Váratlan helyzet adódik a mai napon, amit mihamarabb...

Elolvasom végig Megnézem

Tapétázás vagy festés? – Összegyűjtöttük a különbségeket

Otthonod falfelületeinek dekorálása, legyen az festék vagy tapéta, merőben átalakíthatja a lakás hangulatát és stílusát. Egy kevés fényforrással rendelkező, rideg szoba rögtön otthonossá válhat egy lágy, világos szín használatával, míg egy magas belterű ház is sötét színek hatására nem hat olyan üresnek. De milyen technikát használj? Festés vs. tapétázás – a legfontosabb különbségek, hogy könnyebben hozhass döntést.

6 dolog, ami az esküvőszervezők szerint irtó kínos a lagzikon

Ki más tudná megmondani a tutit, mint egy igazi szakmabeli, aki már mindent látott esküvőkön?

Mi sem hisszük el, de Hollywood ügyeletes macsója a Stranger Thingsből nem volt mindig álompasi - sőt!

A Stranger Things harmadik évadának ügyeletes szépfiúja Dacre Montgomery, pedig ez nem volt mindig így.

Az élőszereplős Oroszlánkirály látványosabb, mint valaha - De mégis hiányzik belőle az a bizonyos plusz - Kritika

Ha neked is az egyik kedvenc meséd volt gyerekként Az oroszlánkirály, biztosan kíváncsi vagy arra, milyen lett az élőszereplős változat. Mi eláruljuk!

Katalin hercegné teljesen megfeledkezett magáról, grimaszai mindent vittek a wimbledoni tenisztornán

Hogy miért imádjuk annyira Katalin hercegnét? Hát például azért, mert akkor is laza tud lenni, mikor tudja, hogy 1000 fotós figyeli a legapróbb mozdulatait.

Azta! Shannen Doherty legyőzte a rákot, és szebb, mint valaha

Shannen Doherty keményen megharcolt azért, hogy visszakapja régi életét, de ennél sokkal többet kapott!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem