5 tévhit a kutyák neveléséről

5 tévhit a kutyák neveléséről
Facebook
Twitter
Pinterest
A kutyás társadalomban szerencsére ma már alapvető, hogy kutyáinkat nem csak tartani, hanem oktatni is kell. Lassan általánosnak mondható, hogy egy friss gazdi kutyaiskola és oktató segítségével kezdi tanítani és megismerni kutyáját. Ma is tartja magát még azonban több makacs tévhit a kutyák tanulásáról és oktatásáról. Nézzük, mi az 5 legnagyobb tévedés, ha kutyanevelésről van szó.

1. Kölyök kutyát nem lehet tanítani

A közvélekedés még makacsul tartja magát ahhoz a nézethez, hogy a kölyökkutyákat fél éves korukig nem lehet, nem szabad tanítani. Egy kölyökkutyát a legoptimálisabb 8 hetes korban elhozni az alomból és attól a pillanattól kezdve már taníthatjuk is. Persze egy ilyen pici kutyánál, nem kutyaiskolai csoportokra kell gondolnunk, hisz még a betegségektől védő oltási programján sincs túl, közösségbe még nem tudjuk vinni. De nagyon kis lépésekben rövid gyakorlásokkal - 2-5 perc - már elkezdhetjük tanítani a kiskutyánkat a legalapvetőbb vezényszavakra, - ül, fekszik, gyere ide, - hisz ebben a rendkívül szenzitív időszakban olyan fogékonyak a külső ingerekre, hogy amit ilyenkor magukba szívnak, megtanulnak, az egy életre ad egy biztos tudást.

Idős kutya

Sokak már akkor kételkednek a kutyájuk taníthatóságában, amikor azok csak 2-3 évesek és minél idősebb egy eb, annál több kétségük van a kutyájuk taníthatóságát illetően. A kutyák rendkívül alkalmazkodóak, erős bennük a megfelelni akarás az ember felé, így koruk előrehaladtával is idomulnak a környezetükhöz. Ennek a gondolatnak a mentén, már szinte adja magát, hogy a tanulni vágyás sem szűnik meg. Amíg fizikai állapotuk engedi, ők is ugyanúgy taníthatóak, mint fiatalabb társaik. Míg egy középkorú kutyát nyugodtan terhelhetünk, (olyan 8 éves korig), addig az idősebbeknél csak arra kell figyelni, hogy a kutya fizikai és mentális állapotához igazítsuk a foglalkozások hosszá és sűrűségét.

Kép

Az én kutyám nem alkalmas, arra, hogy megtanuljon dolgokat

Sokan hivatkoznak kutyájuk méretére, lassúságára vagy épp fajtájára, amikor azt mondják, hogy nem tudják vagy épp nem tartják alkalmasnak tanulásra. Valóban meghatározza egy-egy kutyus taníthatóságát, a fajtajellemző és a habitus, de az alapvető, a mindennapi élethez szükséges vezényszavakat minden egészséges kutya képes elsajátítani. Itt is csak arra kell figyelnünk, hogy a tanulás intenzitását igazítsuk saját kutyánk természetéhez és máris sikerekben lesz részünk

Gazdi nem tudja megtanulni

Van, amikor nem a kutya képességei bizonytalanítanak el valakit, hanem abban kételkedik, hogy ő maga meg tudja e tanulni, majd megtanítani a kutyájának az egyes feladatokat. Sokfélék vagyunk és mint mindenben, a kutyákkal történő foglakozásban is vannak olyanok, akik szinte azonnal ráéreznek, hogy mit kell tenniük, míg másoknak ez először egy nehezen megugrandó feladatnak tűnik. A „hogyan válasszak kutyaiskolát” bejegyzésre visszautalva, „csak” egy jó oktatóra van szükség, aki megtanít minket a kutyák nyelvének megértésére, segít nekünk, hogy kutyánk olyanná váljon, amilyennek látni szeretnénk.

Pozitív megerősítés nem jó

Ellenzői sokszor azzal érvelnek, hogy azok a kutyák, akik folyamatos jutalmazással tanulnak, azok „rajta maradnak” a falaton és mindig csak jutalomfalatért végzik el a kért vezényszavakat. Valóban van a tanulási fázisnak egy olyan szakasza, amikor a kutya még csak a falatért (egyéb jutalomért) dolgozik, de ha ezt fokozatosan elhagyjuk és először csak minden második elvégzett feladatért adunk jutalomfalatot, majd még ritkábban, a kutyánk akkor is elvégzi a feladatot „próba szerencse” alapon, hisz ugyan nem biztos, de jöhet még falat, ha megcsinálja. Végül lassan fokozatosan beépül a kutya viselkedésébe a megtanult vezényszó és már akkor elvégzi, ha nincs is nálunk jutalomfalat. A dicséretről ekkor se feledkezzünk el! Egy jó szó, egy simi és óriási örömöt okozunk a kutyánknak, ami pedig nekünk okoz örömöt!

Köszönjük a szakértő írást Győrfy Henriettnek!

Kép
forrás: The Happy Puppy Site

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

szeptember 21

kos 03.21 - 04.19

Elég gyorsan sodródsz az árral, hatalmas sebességgel mész...

bika 04.20 - 05.20

Bár sok mindenki vesz körül, időnként mégis nagyon...

ikrek 05.21 - 06.21

Az események alakulálást ugyan befolyásolni nem tudod, de...

rák 06.22 - 07.22

Szíved szerint kicsit lazítanál a gyeplőn, ám annyi...

oroszlán 07.23 - 08.22

Mások számára furcsa, már-már bizarrnak tűnő álláspontot képviselsz...

szűz 08.23 - 09.22

Olyan helyzet adódik, melyet roppant módon igazságtalannak és...

mérleg 09.23 - 10.22

A célegyenesben csúszik ki valami a kezeid közül,...

skorpió 10.23 - 11.21

Kissé fojtogatónak érzed azt, hogy valaki folyamatosan számon...

nyilas 11.22 - 12.21

Csapatban kellene együttműködnöd, ennek ellenére bárhogy is igyekszel,...

bak 12.22 - 01.19

Úgy érzed elakadtál egy bizonyos folyamatban, sehogy sem...

vízöntő 01.20 - 02.18

Mindig, minden körülmények között arra törekszel, hogy másoknak...

halak 02.19 - 03.20

Rendkívül izgatott vagy egy bizonyos dolog miatt, nem...

Elolvasom végig Megnézem

Tudjuk, mit teszünk idén ősszel – öt tévésorozat, amit alig várunk

A tévésorozatok aranykorában, amikor minden ősszel beszippantanak minket a színvonalasabbnál színvonalasabb sztorik és karakterek, ugyancsak nehéz volt kiválasztani az öt legígéretesebbet. De azért sikerült.

22 dolog, ami csak a felnőttfilmekben igaz a nőkre, a valóságban nem

Te is megfigyelted már, mennyi sztereotípiát zsúfolnak a felnőtteknek szánt filmekbe?

Stephen King 72 éves lett! Mutatjuk regényeiből készült legjobb filmeket és sorozatokat

A születésnapos író regényeiből már évtizedek óta készülnek filmek és sorozatok. Most elhoztuk a legjobbakat, és azt is eláruljuk, ő mit gondolt ezekről valójában.

Napi horoszkóp szeptember 21.: a Skorpiók kiállnak magukért, a Nyilasok igyekeznek csapatban együttműködni

Hétvégén is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok mára is üzentek!

Fény derült arra, nagyjából mennyi bogár él a lakásodban anélkül, hogy egyáltalán tudnál róla

Egy kutató több házat is alaposan kivizsgált, és meglepő eredményre jutott.

Derítsd ki, melyik híres nő volt a születési évedben a legnagyobb szépségikon

Ezek a sztárok testesítették meg a szépségideált a különböző években!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem