Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

5 tévhit a kutyák neveléséről

5 tévhit a kutyák neveléséről
Facebook
Twitter
Pinterest
A kutyás társadalomban szerencsére ma már alapvető, hogy kutyáinkat nem csak tartani, hanem oktatni is kell. Lassan általánosnak mondható, hogy egy friss gazdi kutyaiskola és oktató segítségével kezdi tanítani és megismerni kutyáját. Ma is tartja magát még azonban több makacs tévhit a kutyák tanulásáról és oktatásáról. Nézzük, mi az 5 legnagyobb tévedés, ha kutyanevelésről van szó.

1. Kölyök kutyát nem lehet tanítani

A közvélekedés még makacsul tartja magát ahhoz a nézethez, hogy a kölyökkutyákat fél éves korukig nem lehet, nem szabad tanítani. Egy kölyökkutyát a legoptimálisabb 8 hetes korban elhozni az alomból és attól a pillanattól kezdve már taníthatjuk is. Persze egy ilyen pici kutyánál, nem kutyaiskolai csoportokra kell gondolnunk, hisz még a betegségektől védő oltási programján sincs túl, közösségbe még nem tudjuk vinni. De nagyon kis lépésekben rövid gyakorlásokkal - 2-5 perc - már elkezdhetjük tanítani a kiskutyánkat a legalapvetőbb vezényszavakra, - ül, fekszik, gyere ide, - hisz ebben a rendkívül szenzitív időszakban olyan fogékonyak a külső ingerekre, hogy amit ilyenkor magukba szívnak, megtanulnak, az egy életre ad egy biztos tudást.

Idős kutya

Sokak már akkor kételkednek a kutyájuk taníthatóságában, amikor azok csak 2-3 évesek és minél idősebb egy eb, annál több kétségük van a kutyájuk taníthatóságát illetően. A kutyák rendkívül alkalmazkodóak, erős bennük a megfelelni akarás az ember felé, így koruk előrehaladtával is idomulnak a környezetükhöz. Ennek a gondolatnak a mentén, már szinte adja magát, hogy a tanulni vágyás sem szűnik meg. Amíg fizikai állapotuk engedi, ők is ugyanúgy taníthatóak, mint fiatalabb társaik. Míg egy középkorú kutyát nyugodtan terhelhetünk, (olyan 8 éves korig), addig az idősebbeknél csak arra kell figyelni, hogy a kutya fizikai és mentális állapotához igazítsuk a foglalkozások hosszá és sűrűségét.

Kép

Az én kutyám nem alkalmas, arra, hogy megtanuljon dolgokat

Sokan hivatkoznak kutyájuk méretére, lassúságára vagy épp fajtájára, amikor azt mondják, hogy nem tudják vagy épp nem tartják alkalmasnak tanulásra. Valóban meghatározza egy-egy kutyus taníthatóságát, a fajtajellemző és a habitus, de az alapvető, a mindennapi élethez szükséges vezényszavakat minden egészséges kutya képes elsajátítani. Itt is csak arra kell figyelnünk, hogy a tanulás intenzitását igazítsuk saját kutyánk természetéhez és máris sikerekben lesz részünk

Gazdi nem tudja megtanulni

Van, amikor nem a kutya képességei bizonytalanítanak el valakit, hanem abban kételkedik, hogy ő maga meg tudja e tanulni, majd megtanítani a kutyájának az egyes feladatokat. Sokfélék vagyunk és mint mindenben, a kutyákkal történő foglakozásban is vannak olyanok, akik szinte azonnal ráéreznek, hogy mit kell tenniük, míg másoknak ez először egy nehezen megugrandó feladatnak tűnik. A „hogyan válasszak kutyaiskolát” bejegyzésre visszautalva, „csak” egy jó oktatóra van szükség, aki megtanít minket a kutyák nyelvének megértésére, segít nekünk, hogy kutyánk olyanná váljon, amilyennek látni szeretnénk.

Pozitív megerősítés nem jó

Ellenzői sokszor azzal érvelnek, hogy azok a kutyák, akik folyamatos jutalmazással tanulnak, azok „rajta maradnak” a falaton és mindig csak jutalomfalatért végzik el a kért vezényszavakat. Valóban van a tanulási fázisnak egy olyan szakasza, amikor a kutya még csak a falatért (egyéb jutalomért) dolgozik, de ha ezt fokozatosan elhagyjuk és először csak minden második elvégzett feladatért adunk jutalomfalatot, majd még ritkábban, a kutyánk akkor is elvégzi a feladatot „próba szerencse” alapon, hisz ugyan nem biztos, de jöhet még falat, ha megcsinálja. Végül lassan fokozatosan beépül a kutya viselkedésébe a megtanult vezényszó és már akkor elvégzi, ha nincs is nálunk jutalomfalat. A dicséretről ekkor se feledkezzünk el! Egy jó szó, egy simi és óriási örömöt okozunk a kutyánknak, ami pedig nekünk okoz örömöt!

Köszönjük a szakértő írást Győrfy Henriettnek!

Kép
forrás: The Happy Puppy Site

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

10 tavaszi ruhadarab 20 ezer forint alatt, amivel nem lőhetsz mellé ebben a szezonban

Ezek között a tavaszi ruhák között szinte biztos, hogy találsz majd kedvedre valót.

Kép

A csillagjegy, akinek különösen szerencsés változást hoz az életébe a most beköszöntött Bika-szezon

A most beköszöntött Bika-szezon jó pár változást hoz a csillagjegyek életébe!

Kép

Hivatalosan is ez a tavasz legdivatosabb színe: megmutatjuk, hogyan csempészheted be a ruhatáradba

Vidámságot és energiát áraszt magából, nem véletlenül ilyen népszerű.

Kép

10 forró fotó, amit Jake Gyllenhaal barátnője sosem akarná, hogy láss

Jake Gyllenhaal kocka hasáról nem tudjuk levenni a szemünket legújabb filmjében, de nem ez az első ilyen alakalom, mutatjuk a színész eddigi legvonzóbb szerepeit!

Kép

Katie Holmes és Tom Cruise lánya már 18 éves: Suri gyönyörű nő lett, aki édesanyja kiköpött mása

Suri 2024. április 18-án nagykorú lett, és könnyen előfordulhat, hogy a jövőben már többet hallunk róla, mint a korábbi években!