5 tévhit a kutyák neveléséről

5 tévhit a kutyák neveléséről
Facebook
Twitter
Pinterest
A kutyás társadalomban szerencsére ma már alapvető, hogy kutyáinkat nem csak tartani, hanem oktatni is kell. Lassan általánosnak mondható, hogy egy friss gazdi kutyaiskola és oktató segítségével kezdi tanítani és megismerni kutyáját. Ma is tartja magát még azonban több makacs tévhit a kutyák tanulásáról és oktatásáról. Nézzük, mi az 5 legnagyobb tévedés, ha kutyanevelésről van szó.

1. Kölyök kutyát nem lehet tanítani

A közvélekedés még makacsul tartja magát ahhoz a nézethez, hogy a kölyökkutyákat fél éves korukig nem lehet, nem szabad tanítani. Egy kölyökkutyát a legoptimálisabb 8 hetes korban elhozni az alomból és attól a pillanattól kezdve már taníthatjuk is. Persze egy ilyen pici kutyánál, nem kutyaiskolai csoportokra kell gondolnunk, hisz még a betegségektől védő oltási programján sincs túl, közösségbe még nem tudjuk vinni. De nagyon kis lépésekben rövid gyakorlásokkal - 2-5 perc - már elkezdhetjük tanítani a kiskutyánkat a legalapvetőbb vezényszavakra, - ül, fekszik, gyere ide, - hisz ebben a rendkívül szenzitív időszakban olyan fogékonyak a külső ingerekre, hogy amit ilyenkor magukba szívnak, megtanulnak, az egy életre ad egy biztos tudást.

Idős kutya

Sokak már akkor kételkednek a kutyájuk taníthatóságában, amikor azok csak 2-3 évesek és minél idősebb egy eb, annál több kétségük van a kutyájuk taníthatóságát illetően. A kutyák rendkívül alkalmazkodóak, erős bennük a megfelelni akarás az ember felé, így koruk előrehaladtával is idomulnak a környezetükhöz. Ennek a gondolatnak a mentén, már szinte adja magát, hogy a tanulni vágyás sem szűnik meg. Amíg fizikai állapotuk engedi, ők is ugyanúgy taníthatóak, mint fiatalabb társaik. Míg egy középkorú kutyát nyugodtan terhelhetünk, (olyan 8 éves korig), addig az idősebbeknél csak arra kell figyelni, hogy a kutya fizikai és mentális állapotához igazítsuk a foglalkozások hosszá és sűrűségét.

Kép

Az én kutyám nem alkalmas, arra, hogy megtanuljon dolgokat

Sokan hivatkoznak kutyájuk méretére, lassúságára vagy épp fajtájára, amikor azt mondják, hogy nem tudják vagy épp nem tartják alkalmasnak tanulásra. Valóban meghatározza egy-egy kutyus taníthatóságát, a fajtajellemző és a habitus, de az alapvető, a mindennapi élethez szükséges vezényszavakat minden egészséges kutya képes elsajátítani. Itt is csak arra kell figyelnünk, hogy a tanulás intenzitását igazítsuk saját kutyánk természetéhez és máris sikerekben lesz részünk

Gazdi nem tudja megtanulni

Van, amikor nem a kutya képességei bizonytalanítanak el valakit, hanem abban kételkedik, hogy ő maga meg tudja e tanulni, majd megtanítani a kutyájának az egyes feladatokat. Sokfélék vagyunk és mint mindenben, a kutyákkal történő foglakozásban is vannak olyanok, akik szinte azonnal ráéreznek, hogy mit kell tenniük, míg másoknak ez először egy nehezen megugrandó feladatnak tűnik. A „hogyan válasszak kutyaiskolát” bejegyzésre visszautalva, „csak” egy jó oktatóra van szükség, aki megtanít minket a kutyák nyelvének megértésére, segít nekünk, hogy kutyánk olyanná váljon, amilyennek látni szeretnénk.

Pozitív megerősítés nem jó

Ellenzői sokszor azzal érvelnek, hogy azok a kutyák, akik folyamatos jutalmazással tanulnak, azok „rajta maradnak” a falaton és mindig csak jutalomfalatért végzik el a kért vezényszavakat. Valóban van a tanulási fázisnak egy olyan szakasza, amikor a kutya még csak a falatért (egyéb jutalomért) dolgozik, de ha ezt fokozatosan elhagyjuk és először csak minden második elvégzett feladatért adunk jutalomfalatot, majd még ritkábban, a kutyánk akkor is elvégzi a feladatot „próba szerencse” alapon, hisz ugyan nem biztos, de jöhet még falat, ha megcsinálja. Végül lassan fokozatosan beépül a kutya viselkedésébe a megtanult vezényszó és már akkor elvégzi, ha nincs is nálunk jutalomfalat. A dicséretről ekkor se feledkezzünk el! Egy jó szó, egy simi és óriási örömöt okozunk a kutyánknak, ami pedig nekünk okoz örömöt!

Köszönjük a szakértő írást Győrfy Henriettnek!

Kép
forrás: The Happy Puppy Site

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

május 19

kos 03.21 - 04.19

A többiek tanácstalanok abban a tekintetben, hogyan is...

bika 04.20 - 05.20

Mihamarabb szeretnél végezni a feladataiddal, valami azonban mindig...

ikrek 05.21 - 06.21

Bár eddig megpróbáltál a békesség érdekében köntörfalazni, ez...

rák 06.22 - 07.22

Akadnak a környezetedben olyan személyek, akiknek egyáltalán nem...

oroszlán 07.23 - 08.22

Egészen eddig a napig nem merted elhinni, hogy...

szűz 08.23 - 09.22

Komoly felelősséget tesznek a válladra, amire egyáltalán nem...

mérleg 09.23 - 10.22

A teljesítményed tekintve örökké elégedetlen vagy, épp ezért...

skorpió 10.23 - 11.21

Túl komolyan veszel valamit, ami miatt egyelőre kár...

nyilas 11.22 - 12.21

Számodra nagyon fontos dologért küzdesz, bármire hajlandó vagy...

bak 12.22 - 01.19

A mai napon minden adott egy romantikus élményre,...

vízöntő 01.20 - 02.18

Szokatlan módon valami azt súgja, hogy az a...

halak 02.19 - 03.20

Mindent tökéletesen kiszámoltál, nagyon gondosan figyelembe vetted a...

Elolvasom végig Megnézem
5 kutyafajta, amelyik nagyon gyorsan tanul

Míg egyes kutyák lassabban sajátítják el az új tudnivalókat, addig más fajták rendkívül gyorsan ráéreznek a tanulás ízére!

Napi horoszkóp május 19.: a Bakoknak romantikus élményben lehet részük, a Halak szeretnek kiszámíthatóan élni

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, mert izgalmas dolgokat üzentek a csillagok!

8 dolog, amit a repülőgépek pilótái nem mondanak el

Rengeteg izgalmas dolgot látnak, és nem kevés tudás van a hatalmukban. Íme néhány meglepő dolog, amit pilóták árultak el.

8 szuper rajzfilm gyerekkorodból, ami nem Disney - És mégis milyen jók voltak!

Ezek a rajzfilmek nem Walt Disney nevéhez kötődnek, és legalább annyira jól sikerültek! Mégis, valamiért kevesebb hírnevet kaptak.

Napi horoszkóp május 18.: a Kosok fajsúlyos ügyben kapnak domináns szerepet, a Szüzek régi rejtélyt oldhatnak meg

Érdemes hétvégén is elolvasnod a horoszkópod, mert izgalmas üzeneteket tartogatnak az egyes csillagjegyek!

6 híres ember, aki ugyanazt a ruhát többször is szívesen viseli - Akár 17 év elteltével is

Ezek a sztárok nem foglalkoznak állandóan a megjelenésükkel, és előszeretettel viselik ugyanazt a ruhát többször is. Néha akár évek elteltével is!

A kereséshez kezdj el gépelni!
Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem