Megdöbbentő számok az állatkínzás helyzetéről Magyarországon - ahogy még nem láttad.

B. Krisztina B. Krisztina
Facebook
Viber
Twitter
Google+
Pinterest
Előfizetek
Kép

Deteki mészáros. Valószínűleg minden állatbaráthoz eljutott ez a két szó a hétvégén. Egy fiatal fiú agyonvert egy kiskutyát, szándékosan, élvezettel. A videót én nem voltam képes megnézni, már maga a szavakba öntött és leírt hír elég volt ahhoz, hogy émelyegni kezdjen a gyomrom. Az első döbbenet után pedig az ilyenkor szokásos második döbbenet - a büntetése nem lesz elég kemény, nem lesz méltó, nem lesz példát statuáló. Ha egyáltalán lesz büntetése. Minden jóérzésű ember számára érthetelen, hogy ma Magyarországon miért veszik a törvényhozók és a bírák olyan "könnyedén" ezeket az eseteket,egy állatkínzó miért nem kap letöltendő börtönbüntetést és miért kell ehhez civil összefogásnak, felháborodásnak, tüntetésnek szerveződnie.

Tulajdonképpen semmit nem tudunk a témáról. Azt látjuk, hogy a rendőrök egyre több esetben példásan végzik a munkájukat, mindent megtesznek egy-egy eset felderítéséért, segítik az állatmentőket és aztán elveszítjük a fonalat... Ahíradások nagyon ritkán visznek végig egy esetet, nem tudjuk meg mi történt az elkövetővel, egyáltalán vádat emeltek ellene? Pénzbüntetés? Felfüggesztett? Ritkán hallunk számokat, statisztikákat, tendenciákat. Természetes, hogy minden esetet nem kaphat fel a média, sok-sok bántalmazásról, kínzásról, elkövetésről nem tudunk. Pedig mindegyik figyelmet érdemelne. Ezért álljon itt egy kis összefoglaló. Számok, tények, statisztikák.

Czabán Bernadett, a Szent István Egyetemen végzett okleveles kynologus, szakdolgozatában átfogó elemzést végzett az állatkínzás bűncselekményekről Magyarországon 2004-2011 időszakra vonatkozóan. A szakdolgozat címe: Állatkínzás bűncselekmények elemzése 2004-2011. valamint, a kutyákkal kapcsolatban elkövetett bűncselekmények vizsgálata 2011. A több hónapos kutatómunka eredménye átfogó képet ad a vizsgált időszakban (2011.) az állatkínzás bűncselekmények helyzetéről Magyarországon. Ilyen jellegű kutatásra még nem volt példa Magyarországon, a ez az első eset, hogy átfogó, tényszerű képet kapunk a témáról.

Kiemeltük a legfontosabb számokat, tényeket amik magukért beszélnek:


Feljelentések száma az elmúlt 7 évben tízszeresére nőtt (2004-2011). Az állatkínzás 2004. április 24-én történt Büntető Törvénykönyvbe való beemelése óta a feljelentések száma 7 év alatt tízszeresére növekedett. Míg 2004-ben 120 eset történt, addig 2011-ben ez a szám meghaladta az 1200-at.
Az állatkínzások elkövetése miatt indult eljárások kb. 50%-a a nyomozás szakaszában megszüntetésre kerül. Ennek okai a helyszín nyomszegénysége, a személyi bizonyítékok hiánya, valamint sok esetben az esetek késedelmesen jutnak a hatóság tudomására. A nyomozás során a legnagyobb nehézséget a bizonyítás okozza, mert az elkövető legtöbbször tanúk jelenléte nélkül követi el a cselekményt,
A feljelentések kb. 30-35%-a jut el az ügyészi szakaszba, tehát vádemelésig. Ez a szám évről évre egyre növekvő tendeciát mutat.
A nyomozó hatóság 2011. évben 1 288 állatkínzással kapcsolatos lakossági feljelentést regisztrált.
Magyarországon 2011-ben 791 olyan lakossági feljelentést regisztráltak, amelyekben kutyára irányult a bántalmazás, ami azt jelenti, hogy az országos állatkínzás bűncselekménnyel kapcsolatos lakossági feljelentések 61 %-a kutyára irányult.
A 791 feljelentés alapján indult eljárások 23%-ában született vádemelési javaslat.
2011. évben a kutyák sérelmére elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos feljelentések 71%-a a nyomozó hatóság által a nyomozati szakban lezárásra került, vagyis nem történt vádemelés.
A leggyakrabban előforduló elkövetési mód, melyet kutyával szemben elkövetnek, szándékos bántalmazás, amely az összes lakossági feljelentés 24 %-át teszi ki. További gyakori elkövetési módok: nem megfelelő tartás (22%), mérgezés (22%), légfegyverrel történő bántalmazás (13%) elhagyás (13%) (megjegyzés: nem állt rendelkezésre megfelelő módszertan, így ezt szintén Czabán Bernadett dolgozta ki)
2011-ben Budapesten 50 feljelentés érkezett kutyára irányuló bántalmazással kapcsolatban. Ebből összesen 3 esetben zárult le vádemelési javaslattal az ügy.

A fenti adatok és számok nem szorulnak magyarázatra. Bízunk benne, hogy a civil összefogásnak, a józan emberi észnek és törődésnek köszönhetően rövid időn belül javulnak a statisztikai adatok, a felügyeleti szervek és a törvényhozók összhangban, méltóképpen és hatékonyan végzik majd munkájukat. A bűnösök pedig nem sétálnak ki a bíróságrólnevetve azon a rendszeren, mely tettük súlyát elbagatellizálja.


Az állatkínzásra vonatkozó BTK 244. paragrafusa:

244. (1) Aki a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Czabán Bernadett, kynologus
Czabán Bernadett, kynologus

Forrás: Czabán Bernadett: Állatkínzás bűncselekmények elemzése 2004-2011. Valamint, a kutyákkal kapcsolatban elkövetett bűncselekmények vizsgálata 2011. Szakdolgozat. Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi kar, kynologus szakirányú továbbképzés. Köszönet Czabán Bernadettnek, hogy rendelkezésünkre bocsátotta kutatási eredményeit.


Szuperprémium kutyatápot keresel kimagasló hústartalommal? Klikk a képre.


Banner Optimanova
Banner Optimanova
Napi horoszkóp január 20.: a Bikák önzetlenül segítenek valakinek, a Skorpiók számára új kihívás adódik

Hétvégén is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Ilyenek lennének a régi szexista reklámok fordított nemi szerepekkel

Régen sem kellett a szomszédba mennünk egy kis szexizmusért...

Ők tényleg nagyon odavannak egymásért! Meghan és Harry 12 legszerelmesebb fotója

Meghan és Harry új színt vittek a királyi család életébe.

Egy szállodai dolgozó kitálalt: pikáns titkok egy budapesti hotelből

Nem is gondolnánk, mi mindennek lehet tanúja egy szálloda recepciósa...

Király Viktor: "A babázás még nem az én világom"

Meglepő dolgok derültek ki az énekesről.

3 apró változtatás, és máris sokkal jobb lett a kapcsolatom a párommal

Tényleg nem kell nagy dolgokra gondolni, a változás viszont engem is meglepett.

Egy lépéssel előrébb: 2018 egyik kedvenc szoknyáját akár már most is beszerezheted!

Íme, egy ruhadarab, amit nem éri meg kihagyni a gardróbból.

Hallottál már a kávélisztről? Ez a legújabb szuperkaja!

A lisztről valószínűleg nem a koffein jut eszedbe. Nyugi, nem vagy egyedül. A kávéliszt viszont egyre népszerűbb, sokan pedig tápanyagokkal teli csodaként tekintenek rá. De tényleg annyira szuper, vagy csak felhájpolták?

Várandósan is csúcsformában van a gyönyörű Nagy Adri – nekünk elárulta, hogyan csinálja!

Nagy Adri éjjel-nappal pörög: a TV2 Jóban Rosszban című sorozatának egyik főszereplője, emellett most a Sztárban Sztár + 1 kicsi című műsorban is láthatjuk hétről hétre. Nemrég pedig az is kiderült, hogy Adri kisbabát vár: a negyedik hónapban van. Vajon hogy bírja ezt a nem kevés feladatot, mi az, ami segít neki ellazulni, és hogyan figyel várandósan az alakjára? Erről faggattuk a barna szépséget.

Komoly műtétet hajtottak végre a Tökéletes hang színésznőjén, és egyelőre csak tolószékben közlekedhet

A színésznő inkább feltette magáról a képet netre, minthogy egy lesifotós ossza meg róla először.

Vásárlásnál ezekre figyelj, és biztos, hogy sokáig jó minőségűek maradnak a ruháid

Honnan tudhatod, hogy egy ruha sokáig bírni fogja? Segítünk!

5 jel, ami arra utal, hogy a pasid hamarosan megkéri a kezed

Van, amiből már lehet sejteni, hogy közel a lánykérés időpontja!

A kereséshez kezdj el gépelni!