Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Tudod mit akar mondani a kutyád? 5 alapvető jel, amivel közölni akar.

Facebook
Twitter
Pinterest
Kép

Kutya és gazdi között nem egyirányú a kommunikáció. Mi megtanítjuk vezényszavakra, a hozzájuk kapcsolódó viselkedésre, ők pedig jelzik nekünk mit szeretnének, hogy érzik magukat, mire vágynak, örülnek vagy szomorúak. Sok kutyusnak van egyedi, csak rá jellemző jelzése - ezeken általában jól mulatunk. Viszont minden kutyánakvan olyan alapvető kommunikációs jelzése, testbeszéd jele, amit még gyakorlott gazdik is félreértelmezhetnek (pl. borzolás), ezért érdemes tisztába tenni ezeket. Heni, okleveles kutyatréner szakértőnk összeszedte a legfontosabbakat. NEM CSAK GAZDIKNAK!

Győrfi Henriett írása (kutyatrening.hu)

1. Játékra hívás

Kép

Ez a legközismertebb testbeszéd jel kutyáinktól, amit többnyire minden gazdi ért. Amikor a kutyánk játékra hív minket vagy más kutyát, mellsőlábai előre nyúlnak, a feneke „az égnek mered”. Testtartása laza, tekintete pajkos, fülei érdeklődők - lazán előre áll. Amikor nála erősebb kutyát próbál játékba hívni akkor füle általában hátra van csapva.

2. Csillapító jel - nem akarok konfliktus, szándékaim békések.

" width=

A kutyák alaptermészete a konfliktus elkerülése. Megfelelő szocializáció mellett úgynevezett csillapítójelzések egész tárházát vonultatják fel, hogy jelezzék a környezetüknek, hogy nem akarnak konfliktust, szándékaik békések.A legkönnyebben észrevehető csillapító jelzések a fej elfordítása, nem néznek a másik kutya vagy ember szemébe, a szájnyalogatás vagy épp a másik kutya félkörívben történő megközelítése. A csillapítójelzések értelmezésénél a szituációt egészben kell figyelnünk, mert feszült helyzetben a jelzés azt is magában hordozhatja, hogy a jelzést adó kutya önmagát is nyugtatja. Ilyenkor a biztonság érdekében inkább szüntessük meg a szituációt.

3. Borzolás

Nagyon sokszor hallottam már gazdiktól, hogy támadni fog a kutya, mert borzolja a hátát. A borzolás, feszültségről, idegességről árulkodik. Nagyobbnak akarják láttatni magukat ilyenkor a kutyák, ezért a borzolás. Önmagában nem jelenti azt, hogy támadni fog, egyszerűen jelez a környezetének, hogy ő ebben a szituációban kényelmetlenül érzi magát és ha kell védekezni is tud. Ilyenkor valóban könnyebben előfordulhat, hogy verekedésbe fordul át a találkozás két kutya között, de itt is jellemző, hogy ha megfelelően szocializáltak a kutyák, akkor egymás testbeszédjeleinek értelmezésével eldöntik, hogy inkább otthagyják egymást vagy mondjuk játszanak egyet…

4.A félelem jelzése

Kép

A félelem felismerése saját biztonságunk érdekében is fontos. Az a kutya, amelyik fél valamitől, valakitől vagy valamilyen szituációban, annak a farka maga alá van húzva, fülei hátra vannak csapva, testtartása összehúzott, minél kisebbnek akar látszani. A félelemnek nagyon sok oka lehet. Ha tartósan fennáll bizonyos szituációkban, akkor mindenképpen kérjük szakember segítségét. Ha saját kutyánkat látjuk ilyen helyzetben egyszer-egyszer, akkor mindenekelőtt szüntessük meg a helyzetet, majd fokozatosan szoktassuk hozzá, hogy legközelebb ne okozzon neki problémát. Ha idegen kutyát látunk félelmi állapotban, fokozottan legyünk óvatosak, mert az állapot könnyen félelmi agresszióba csaphat át, amikor saját testi épségünket is veszélyeztetjük.

5.Az agresszió jelei

Kép

Ritka, hogy egy kutya direkt emberre akar támadni, ha mégis, akkor legjellemzőbb okai a terület védelem, saját maga vagy kölykei védelme, illetve itt is utalnom kell a rossz szocializáltságra. A legcélszerűbb elkerülni nagy távolságra minden idegen kutyát. Ha viszont ezt nem tudjuk megtenni és ott állunk vele szemben, akkor a következő jelekre kell figyelnünk. Az agresszív, támadni készülő kutya testtartása feszült, füleit előre csapva tartja, teste előre dől, izmai feszesek, szemmel láthatóan is. Többnyire morog és vicsorog. Bármi is váltja ki egy kutyából az agressziót, mindenképpen kerüljük a hirtelen mozdulatokat és kerüljük a kutyával a szemkontaktust. Ha azt látjuk, hogy nem közelít, nagyon lassan elkezdhetünk hátrálni…

A fent leírtak csak a kutyák kommunikációjának egy töredéke. Vannak általános érvényű, fajtára jellemző és egyedre jellemző további kommunikációs jegyek. Érdemes szakembert felkeresni, kutyaiskolában kérni az oktatót, hogy beszéljen róluk, hisz minél jobban ismerjük a kutyák jelzéseit, annál nagyobb biztonságban élhetünk velük bármilyen szituációban.


Kedvenc ROYAL CANIN tápodat most szuperakciós áron - raktárról - 1 napos szállítási határidővel rendelheted! 10 000 Ft felett ingyenes kiszállítás és minden rendelés után jóváírható hűségpontok. Kell ennél több? Klikk ide›››› Royal Canin akció a Vizslaboltban

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

Toplista: Minden idők 10 legjobb romantikus filmje, amit MUSZÁJ megnézni

Készítsd a popcornt, aztán tarts maratont a legnépszerűbb romantikus filmekből, amelyek garantáltan mosolyt csalnak az arcodra, vagy a könnyekig meghatnak.

Kép

A citromos víz 6 áldásos hatása, amiért érdemes fogyasztanod: a súlycsökkentés mellett másban is segítségedre lehet!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép

A csillagjegy, akinek nagy szerencsét hoznak április utolsó napjai

Ezek a csillagjegyek különösen jól érezhetik magukat az áprilisi telihold utáni időszakban!

Kép

A filmtörténet 10 legkedveltebb filmes szerelmespárja, akiktől sokat tanultunk a párkapcsolatokról

A filmekből sok mindent megtanulhatunk az életről, ezek a filmes szerelmespárok pedig megmutatták, milyen az igazi szerelem!