A szívedre is káros a túledzés

Birta Brigi

Azt már régóta tudjuk, hogy a túledzés hihetetlenül káros hatással van a testedre, nem véletlen, hogy exorexia néven betegségként is jegyzik. De most egy újabb olyan tényező derült ki, ami mellett nem szabad elmenni szó nélkül.

Mindenkit arra buzdítunk, hogy minél többet sportoljon, és próbáljon meg a lehető legaktívabban élni. Viszont, mint mindenben, a mértékletesség itt is rettentően fontos. Ha túledzel, és nem hagysz időt a testednek (és lelkednek) a regenerálódásra, állandó ízületi fájdalmakkal, kimerültséggel fogsz küzdeni, legyengül az immunrendszered, mentálisan is megbetegít, ráadásul egy idő után szinte nem is látsz majd a testeden eredményeket. Ez akkor történhet meg, ha sosem tartasz pihenőnapot, olykor-olykor naponta több edzés is becsúszik, ráadásul a táplálkozásoddal sem támogatod a testedet. Viszont nemrég egy kanadai kutatás arra világított rá, hogy ezeken felül maradandó szívkárosodás is kialakulhat. Egy másik felmérésből pedig az derült ki, hogy sokkal hajlamosabbak szívritmuszavarra azok, akik túlhajtják magukat. Ez nem hangzik valami jól...

Olvasd el ezt is!
4 tipp, ha végre fitt életmódra váltanál

Ne aggódj, ha hetente maximum 5-ször edzel, kiegyensúlyozottan táplálkozol, váltogatod az edzéstípusokat, nem kell tartanod ettől!