Promóciók
Gyermek étkezési ajánlás joghurt témában - Mikortól érdemes elkezdeni?
10 étel és ital, amit a neurológusok messziről elkerülnek: komolyan károsíthatja az agyad
Vannak olyan ételek és italok, amelyek súlyosan károsíthatják az agyunkat, ezt pedig mindenkinél jobban tudják a neurológusok.
8 kutyafajta, amit az állatorvosok soha nem tartanának: elárulták, miért
Az orvosok véleménye szerint néhány kutyafajta sokkal problémásabb a többinél, ezért nem javasolják a tartásukat... Te egyetértesz?
Napi horoszkóp május 5.: a Vízöntők kellemes meglepetésre számíthatnak, a Halak új kihíváson gondolkodnak
A csillagok a hét utolsó napjára is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!
A rák 8 korai jele, amit sokan nem ismernek: a köhögés és az állandó fáradtság is figyelmeztető tünet
Sok esetben a ráknak nagyon szokatlan, meglepő jelei vannak, amelyeket sokan nem ismernek, pedig fontos, hogy időben felismerje mindenki!
Mennyiségi és különösen minőségi szempontokból az élet első hat hónapjában az anyagtejes táplálás a legmegfelelőbb a csecsemő számára, legyen szó a megfelelő emésztésről, az egészséges immunrendszerről vagy az optimális növekedésről A csecsemő rohamos növekedése miatt azonban később eljön az az időszak, amikor a tápanyagszükségleteket az anyatej nemképes önmagában fedezni. Ekkor kezdődik meg a hozzátáplálás időszaka, nagyjából a csecsemők 26 hetes korára. Ebben az egy éves életkorig tartó szakaszban még mindig a csecsemő fő tápláléka marad az anyatej, viszont azt kiegészítendő az étrendbe kerülnek a csecsemő szervezete számára eddig teljesen idegen nyersanyagok.
A táplálkozás szempontjából ez az időszak sokat vitatott és máig nyitott kérdéseket hagy maga után, ugyanis számos problémát vet fel a csecsemő szervezetének reakciója a túl korán vagy esetleg túl későn adott táplálékokra. A hozzátáplálás időszakában fontos hangsúlyozni, hogy az új táplálékok bevezetése nem szabad, hogy a szoptatás rovására menjenek. Másik lényeges kérdés, hogy mikor és mennyit szabad az új ételekből a csecsemőnek adni. Napjainkban jelentős probléma a csecsemőkori táplálékallergiák kialakulása, melyekhez a rossz hozzátáplálási szokások is nagymértékben hozzájárulhatnak.
Tejtermékek a csecsemők táplálásában:tejet ne, de élőflórás natúr joghurtot igen!
A csecsemő bélrendszere és immunrendszere még nem annyira fejlett, mint a felnőtteké, sokkal érzékenyebben reagál a környezeti hatásokra. A táplálkozással összefüggő betegségek (intoleranciák, allergiák) kialakulása szempontjából az állati eredetű fehérjék fogyasztásának megkezdése jelent nagy veszélyt. Mivel a bélrendszer még kevésbé fejlett, a nagyméretű, testidegen fehérjemolekulák könnyebben átjuthatnak rajta, amire az immunrendszer azonnal vészreakciót indít – rossz esetben kialakul az allergia. A nagy fehérjetartalom megterheli a bélrendszert és a veséket is, ezért az ilyen táplálék lassan és fokozatosan illeszthető csak be az étrendbe. A fokozatosság elve alatt értendő egyrészt a konzisztenciában történő folyamatos változás, amíg a teljesen pépes állagú ételt fel nem váltja a szilárd halmazállapotú, másrészt a nyersanyag-válogatásban is érvényre kell juttatni: az új táplálékokat egyesével, az esetleges interakciókat kivárva, 3-5 naponként javasolt adagolni.
A tejtermékek a táplálás sarkalatos pontjai. A legtöbb szakember egyetért abban, hogy egy éves kor alatt nem szabad tehéntejet adni a csecsemőnek, azonban a tejtermékek bevezetésével kapcsolatban több álláspont létezik. Abban az esetben, ha a családban nem fordult elő tejallergia vagy laktózérzékenység, kis mennyiségben a savanyított tejtermékek már adhatók 7-9 hónapos korban. A savanyított tejtermékek közül elsősorban a joghurt ésa kefirkerülhet szóba, főleg a natúr változatok. A gyümölcsös változatok a nagyobb cukortartalom és az esetleges további allergén összetevők miatt (apró magvas gyümölcsök stb.) kerülendők, a natúr típusok viszont jól felhasználhatók az ételkészítéshez, gyümölcspépek dúsításához egyaránt. A vaj ebben az időszakban nagy zsírtartalma miatt kerülendő, a sajtok és a túró a nagy fehérjetartalmuk miatt nem vagy csak korlátozottan illeszthetők az étrendbe. Ebben az életkorban a sajtok fogyasztása ellen szól még nagy konyhasó- és foszfortartalmuk is. Joghurtok esetében a probiotikus termékek is fogyaszthatók, a bennük található baktériumok a bélrendszerben élő természetes baktériumflóra működését támogatják, ami összefüggésben van az immunrendszer egészséges működésével is. Az eltérő megítélés annak tudható, hogy a savanyítás során kissé megváltozik a termékek fehérjeszerkezete, kisebb méretűvé, könnyebben emészthetővé válnak, ennek köszönhetően ritkábban alakítanak ki allergiás reakciót.A teljes tej elkerülésével ritkább az allergia vagy intolerancia kialakulása, különösen akkor, ha a csecsemő még szopik a tejtermékek bevezetése idejében. Amennyiben mégis előfordul valamilyen interakció, a kiváltó anyagot legalább egy évre ki kell zárni az étrendből. Ismerni kell azonban a laktózintolerancia és a tejfehérje-allergia közötti fő különbségeket.
Felnőttkori betegségek megelőzése: még a szoptatás alatt, de ne túl korán
A laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység) oka, hogy a laktózt bontó enzim nem vagy csak kis mennyiségben termelődik. Ennek következtében a laktóz nem képes felszívódni a vékonybélből, hanem továbbhalad a vastagbélbe, ahol a vastagbél baktériumai bontják le szerves savakká (pl. tejsav) és gázokká. Két gramm tejcukorból (kevesebb mint 0,5 dl tej laktóztartalma) közel másfél liter hidrogén gáz képződhet. A vastagbélben lévő laktóz megbontja a vízfelszívódás egyensúlyát, ami hasmenéssel jár. A széklet híg, habos, zöldes, savanyú szagú lesz. A laktózból fejlődő gáz felfúvódást, görcsöket eredményez. Mindezeket émelygés, hányinger, általános rossz közérzet és bőrtünetek kísérhetik. Hazánkban legalább másfélmillió személy érintett a tejcukor-érzékenységben, de szinte mindenkinél kialakulnak a tünetek bizonyos tejmennyiség elfogyasztása felett, azonban a teljes enzimhiány ritka.
A gyógyítás egyetlen lehetősége, hogy a laktózt valamilyen módon ki kell iktatni az étrendből. A tejfehérje-allergia komolyabb probléma, a gyermekek 2-3%-a érintett benne, s egyik típusa akár élethosszig tartó tejmentes diétával jár, de jó esetben megszűnik 1-2 év diétázástól. A két betegség közötti fő különbség, hogy az allergia nem függ a mennyiségtől, kismennyiségű allergén is kiváltja a tüneteket, elég az élelmiszernek nyomokban tartalmaznia, míg az intolerancia esetében egyéni különbségek alapján akár fél liter tej vagy annak megfelelő tejtermék elfogyasztása sem okoz gondot.Mindkét betegség megelőzésében szerepet játszik, hogy a csecsemő még a szoptatás alatt, de ne túl korán találkozzon a tejtermékekkel, élőflórás joghurttal és kefirrel már akár a 7. hónapban, tejjel viszont legkorábban egy éves kor után!Fontos információ tehát az anyukáknak, hogy a natúr joghurt és a natúr probiotikus kultúrákat tartalmazó (Lactobacillus acidophillus (La-5), Bifidobacterium (BB12), L.casei joghurt éppen ezért már akár 8 hónapos kortól adható, így ideális segítség a hozzátáplálás időszakában.
Hogy tetszett a cikk?
Promóciók
Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!
Heti horoszkóp május 6-12.: a Bikáknak érdemes óvatosabban kockázatokat vállalniuk, az Oroszlánoknak komoly feladatot kell teljesíteniük
A csillagok az előtted álló hétre is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!
Napi horoszkóp május 5.: a Vízöntők kellemes meglepetésre számíthatnak, a Halak új kihíváson gondolkodnak
A csillagok a hét utolsó napjára is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!
A rák 8 korai jele, amit sokan nem ismernek: a köhögés és az állandó fáradtság is figyelmeztető tünet
Sok esetben a ráknak nagyon szokatlan, meglepő jelei vannak, amelyeket sokan nem ismernek, pedig fontos, hogy időben felismerje mindenki!
3 szexpóz, ami a pasik szerint messze a legrosszabb – És 3, ami szerintük a legjobb
Nagy tévedés abban a hitben élni, hogy a férfiak mindenféle módon és pózban szereti magukévá tenni a nőket, ugyanis náluk is vannak olyan pozitúrák, amelyek ha nem is tiltólistásak, szeretik őket mellőzni az együttlétek alkalmával.
6 étel, amiben a legnagyobb eséllyel bukkan fel ez a rendkívül káros anyag: próbáld minimalizálni a fogyasztásukat
Sokan nem tudják, de bizony a csomagolt élelmiszerekben is igencsak jelentős kockázat van. Ugyanis nemrégiben kutatás készült arról, hogy a csomagolt élelmiszerekben található mikroműanyag jelentősen növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Nézzük is, mely ételekben van a legtöbb ilyen jellegű káros anyag, melyeket érdemes lenne kerülni.
Sztárok, akik 2024-ben lesznek 60 évesek - sokuk közülük úgy ragyog, mint 20 évvel ezelőtt!
Sokukon nem is látszik az öregedés! Íme azok a sztárok, akik 2024-ben ünneplik 60. születésnapjukat.