Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Gyermek étkezési ajánlás joghurt témában - Mikortól érdemes elkezdeni?

Gyermek étkezési ajánlás joghurt témában - Mikortól érdemes elkezdeni?
A nap cikke

10 étel és ital, amit a neurológusok messziről elkerülnek: komolyan károsíthatja az agyad

Vannak olyan ételek és italok, amelyek súlyosan károsíthatják az agyunkat, ezt pedig mindenkinél jobban tudják a neurológusok.

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Olvasd el!

8 kutyafajta, amit az állatorvosok soha nem tartanának: elárulták, miért

Az orvosok véleménye szerint néhány kutyafajta sokkal problémásabb a többinél, ezért nem javasolják a tartásukat... Te egyetértesz?

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 5.: a Vízöntők kellemes meglepetésre számíthatnak, a Halak új kihíváson gondolkodnak

A csillagok a hét utolsó napjára is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

A rák 8 korai jele, amit sokan nem ismernek: a köhögés és az állandó fáradtság is figyelmeztető tünet

Sok esetben a ráknak nagyon szokatlan, meglepő jelei vannak, amelyeket sokan nem ismernek, pedig fontos, hogy időben felismerje mindenki!

Olvasd el!

10 híres meleg férfi, aki nőt vett feleségül

Több olyan meleg hírességről is tudni, akik bizony szexuális beállítottságuk ellenére egy nőt vettek először feleségül.

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 4.: az Ikreknek túl sok feladatra kell koncentrálniuk, az Oroszlánok kissé túlzónak találják egy bizonyos személy törődését

A csillagok hétvégére is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Facebook
Twitter
Pinterest
A kizárólagos anyatejes táplálás az élet első hat hónapjában teljesen kielégíti a csecsemő energia- és tápanyagszükségletét. A csecsemő rohamos növekedése miatt azonban eljön az az időszak, amikor a tápanyagszükségleteket az anyatej nem képes önmagában fedezni, így a �tejtermékek későbbi megfelelő fogyasztása – az esetleges felnőttkori allergiák megelőzése miatt is- a táplálás sarkalatos pontjai. Erről a sokak által vitát kiváltó kérdés kapcsán a Good Milk joghurtmárka �megbízásából a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet tanácsait foglaltuk össze.
52551.w.jpg

Mennyiségi és különösen minőségi szempontokból az élet első hat hónapjában az anyagtejes táplálás a legmegfelelőbb a csecsemő számára, legyen szó a megfelelő emésztésről, az egészséges immunrendszerről vagy az optimális növekedésről A csecsemő rohamos növekedése miatt azonban később eljön az az időszak, amikor a tápanyagszükségleteket az anyatej nemképes önmagában fedezni. Ekkor kezdődik meg a hozzátáplálás időszaka, nagyjából a csecsemők 26 hetes korára. Ebben az egy éves életkorig tartó szakaszban még mindig a csecsemő fő tápláléka marad az anyatej, viszont azt kiegészítendő az étrendbe kerülnek a csecsemő szervezete számára eddig teljesen idegen nyersanyagok.

A táplálkozás szempontjából ez az időszak sokat vitatott és máig nyitott kérdéseket hagy maga után, ugyanis számos problémát vet fel a csecsemő szervezetének reakciója a túl korán vagy esetleg túl későn adott táplálékokra. A hozzátáplálás időszakában fontos hangsúlyozni, hogy az új táplálékok bevezetése nem szabad, hogy a szoptatás rovására menjenek. Másik lényeges kérdés, hogy mikor és mennyit szabad az új ételekből a csecsemőnek adni. Napjainkban jelentős probléma a csecsemőkori táplálékallergiák kialakulása, melyekhez a rossz hozzátáplálási szokások is nagymértékben hozzájárulhatnak.



Tejtermékek a csecsemők táplálásában:tejet ne, de élőflórás natúr joghurtot igen!

A csecsemő bélrendszere és immunrendszere még nem annyira fejlett, mint a felnőtteké, sokkal érzékenyebben reagál a környezeti hatásokra. A táplálkozással összefüggő betegségek (intoleranciák, allergiák) kialakulása szempontjából az állati eredetű fehérjék fogyasztásának megkezdése jelent nagy veszélyt. Mivel a bélrendszer még kevésbé fejlett, a nagyméretű, testidegen fehérjemolekulák könnyebben átjuthatnak rajta, amire az immunrendszer azonnal vészreakciót indít – rossz esetben kialakul az allergia. A nagy fehérjetartalom megterheli a bélrendszert és a veséket is, ezért az ilyen táplálék lassan és fokozatosan illeszthető csak be az étrendbe. A fokozatosság elve alatt értendő egyrészt a konzisztenciában történő folyamatos változás, amíg a teljesen pépes állagú ételt fel nem váltja a szilárd halmazállapotú, másrészt a nyersanyag-válogatásban is érvényre kell juttatni: az új táplálékokat egyesével, az esetleges interakciókat kivárva, 3-5 naponként javasolt adagolni.

A tejtermékek a táplálás sarkalatos pontjai. A legtöbb szakember egyetért abban, hogy egy éves kor alatt nem szabad tehéntejet adni a csecsemőnek, azonban a tejtermékek bevezetésével kapcsolatban több álláspont létezik. Abban az esetben, ha a családban nem fordult elő tejallergia vagy laktózérzékenység, kis mennyiségben a savanyított tejtermékek már adhatók 7-9 hónapos korban. A savanyított tejtermékek közül elsősorban a joghurt ésa kefirkerülhet szóba, főleg a natúr változatok. A gyümölcsös változatok a nagyobb cukortartalom és az esetleges további allergén összetevők miatt (apró magvas gyümölcsök stb.) kerülendők, a natúr típusok viszont jól felhasználhatók az ételkészítéshez, gyümölcspépek dúsításához egyaránt. A vaj ebben az időszakban nagy zsírtartalma miatt kerülendő, a sajtok és a túró a nagy fehérjetartalmuk miatt nem vagy csak korlátozottan illeszthetők az étrendbe. Ebben az életkorban a sajtok fogyasztása ellen szól még nagy konyhasó- és foszfortartalmuk is. Joghurtok esetében a probiotikus termékek is fogyaszthatók, a bennük található baktériumok a bélrendszerben élő természetes baktériumflóra működését támogatják, ami összefüggésben van az immunrendszer egészséges működésével is. Az eltérő megítélés annak tudható, hogy a savanyítás során kissé megváltozik a termékek fehérjeszerkezete, kisebb méretűvé, könnyebben emészthetővé válnak, ennek köszönhetően ritkábban alakítanak ki allergiás reakciót.A teljes tej elkerülésével ritkább az allergia vagy intolerancia kialakulása, különösen akkor, ha a csecsemő még szopik a tejtermékek bevezetése idejében. Amennyiben mégis előfordul valamilyen interakció, a kiváltó anyagot legalább egy évre ki kell zárni az étrendből. Ismerni kell azonban a laktózintolerancia és a tejfehérje-allergia közötti fő különbségeket.

Felnőttkori betegségek megelőzése: még a szoptatás alatt, de ne túl korán

A laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység) oka, hogy a laktózt bontó enzim nem vagy csak kis mennyiségben termelődik. Ennek következtében a laktóz nem képes felszívódni a vékonybélből, hanem továbbhalad a vastagbélbe, ahol a vastagbél baktériumai bontják le szerves savakká (pl. tejsav) és gázokká. Két gramm tejcukorból (kevesebb mint 0,5 dl tej laktóztartalma) közel másfél liter hidrogén gáz képződhet. A vastagbélben lévő laktóz megbontja a vízfelszívódás egyensúlyát, ami hasmenéssel jár. A széklet híg, habos, zöldes, savanyú szagú lesz. A laktózból fejlődő gáz felfúvódást, görcsöket eredményez. Mindezeket émelygés, hányinger, általános rossz közérzet és bőrtünetek kísérhetik. Hazánkban legalább másfélmillió személy érintett a tejcukor-érzékenységben, de szinte mindenkinél kialakulnak a tünetek bizonyos tejmennyiség elfogyasztása felett, azonban a teljes enzimhiány ritka.

A gyógyítás egyetlen lehetősége, hogy a laktózt valamilyen módon ki kell iktatni az étrendből. A tejfehérje-allergia komolyabb probléma, a gyermekek 2-3%-a érintett benne, s egyik típusa akár élethosszig tartó tejmentes diétával jár, de jó esetben megszűnik 1-2 év diétázástól. A két betegség közötti fő különbség, hogy az allergia nem függ a mennyiségtől, kismennyiségű allergén is kiváltja a tüneteket, elég az élelmiszernek nyomokban tartalmaznia, míg az intolerancia esetében egyéni különbségek alapján akár fél liter tej vagy annak megfelelő tejtermék elfogyasztása sem okoz gondot.Mindkét betegség megelőzésében szerepet játszik, hogy a csecsemő még a szoptatás alatt, de ne túl korán találkozzon a tejtermékekkel, élőflórás joghurttal és kefirrel már akár a 7. hónapban, tejjel viszont legkorábban egy éves kor után!Fontos információ tehát az anyukáknak, hogy a natúr joghurt és a natúr probiotikus kultúrákat tartalmazó (Lactobacillus acidophillus (La-5), Bifidobacterium (BB12), L.casei joghurt éppen ezért már akár 8 hónapos kortól adható, így ideális segítség a hozzátáplálás időszakában.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Kép

Heti horoszkóp május 6-12.: a Bikáknak érdemes óvatosabban kockázatokat vállalniuk, az Oroszlánoknak komoly feladatot kell teljesíteniük

A csillagok az előtted álló hétre is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Napi horoszkóp május 5.: a Vízöntők kellemes meglepetésre számíthatnak, a Halak új kihíváson gondolkodnak

A csillagok a hét utolsó napjára is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

A rák 8 korai jele, amit sokan nem ismernek: a köhögés és az állandó fáradtság is figyelmeztető tünet

Sok esetben a ráknak nagyon szokatlan, meglepő jelei vannak, amelyeket sokan nem ismernek, pedig fontos, hogy időben felismerje mindenki!

Kép

3 szexpóz, ami a pasik szerint messze a legrosszabb – És 3, ami szerintük a legjobb

Nagy tévedés abban a hitben élni, hogy a férfiak mindenféle módon és pózban szereti magukévá tenni a nőket, ugyanis náluk is vannak olyan pozitúrák, amelyek ha nem is tiltólistásak, szeretik őket mellőzni az együttlétek alkalmával.

Kép

6 étel, amiben a legnagyobb eséllyel bukkan fel ez a rendkívül káros anyag: próbáld minimalizálni a fogyasztásukat

Sokan nem tudják, de bizony a csomagolt élelmiszerekben is igencsak jelentős kockázat van. Ugyanis nemrégiben kutatás készült arról, hogy a csomagolt élelmiszerekben található mikroműanyag jelentősen növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Nézzük is, mely ételekben van a legtöbb ilyen jellegű káros anyag, melyeket érdemes lenne kerülni.

Kép

Sztárok, akik 2024-ben lesznek 60 évesek - sokuk közülük úgy ragyog, mint 20 évvel ezelőtt!

Sokukon nem is látszik az öregedés! Íme azok a sztárok, akik 2024-ben ünneplik 60. születésnapjukat.