Promóciók
A vaj sokáig a jólét szimbólumának számított
A rák 8 korai jele, amit sokan nem ismernek: a köhögés és az állandó fáradtság is figyelmeztető tünet
Sok esetben a ráknak nagyon szokatlan, meglepő jelei vannak, amelyeket sokan nem ismernek, pedig fontos, hogy időben felismerje mindenki!
Napi horoszkóp május 5.: a Vízöntők kellemes meglepetésre számíthatnak, a Halak új kihíváson gondolkodnak
A csillagok a hét utolsó napjára is üzentek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!
Heti horoszkóp május 6-12.: a Bikáknak érdemes óvatosabban kockázatokat vállalniuk, az Oroszlánoknak komoly feladatot kell teljesíteniük
A csillagok az előtted álló hétre is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!
10 étel és ital, amit a neurológusok messziről elkerülnek: komolyan károsíthatja az agyad
Vannak olyan ételek és italok, amelyek súlyosan károsíthatják az agyunkat, ezt pedig mindenkinél jobban tudják a neurológusok.
A felnőttek bizonyára emlékeznek még azokra az időkre, amikor gyerekkorukban az uzsonna nem szalámis sajtos rukkolás szendvics volt, hanem egy jól megtermett és vastagon megkent vajas kenyér azzal a feledhetetlen ízű bizonyos „menzás teával”, - jobb napokon még egy kis méz vagy lekvár is került a vaj tetejére. Vagy amikor a vacsora nem tűzdelt őzgerinc volt áfonyamártással, hanem az az autentikus és feledhetetlen illatú sütőben készített héjában sült krumpli, amit anyukánk igazi vajjal szolgált fel – és amikor a meleg krumpli-falatokra ráolvadt a vaj – na az az íz bármilyen tűzdelt őzgerincet felülmúlt.
Tudta-e miből készül a vaj?
A vajat Magyarországon és Európa jelentős részén általában tehéntejből állítják elő. Ritkábban előfordul bivaly-, juh- illetve kecsketejből előállított vaj is.
A vaj az egyik legrégebb óta ismert tejtermék. A Biblia elbeszélése szerint Ábrahám a három férfi megvendégelésekor vajat is felszolgált; ugyanígy szerepel a vaj Dávid történetében is - ráadásul itt már a tejtermékek többféle fajtájával: a vajon kívül juhtúróval és tehénsajttal egyszerre találkozunk. A vajfogyasztás sokáig a jólét szimbólumának számított. (Forrás: Wikipédia)
A Mona Hungary Kft. az egészséges táplálkozás elkötelezettje. A termékei előállítása során alkalmazott szigorú minőségbiztosítási követelmények természetesen a Montice vaj termékekre is kiterjednek. A vaj kizárólag tiszta tejszín felhasználásával készül, a lelkiismeretes minőségellenőrzéssel biztosítják a termék kellemes, étvágygerjesztő küllemét, kitűnő táp- és ízértékét.
A Montice 40%-os tégelyes vaj különlegessége, hogy a magas minőségbiztosítás nyújtott a garancia mellett a vaj értékeinek és ízének megőrzése mellett egy olyan vajat tett a gyártó az élelmiszerboltok polcaira, amelyet diétában, fogyókúrában is bátran fogyaszthatunk. Még ekkor sem kell lemondani a vajról! Ugyanakkor könnyen kenhető állagával hamar felhasználható, tégelyes kiszerelésében pedig könnyen tárolható, visszazárható a következő fogyasztásig.
Tudta-e miből készül a margarin?
A margarin növényi zsiradékból készül melyet vízzel, illetve tejjel és adalékanyagokkal vegyítenek speciális eljárás során. III. Napoleon megbízatására Hippolyte Mège Mouriès fejlesztette ki a 19. században Franciaországban, a vaj olcsó alternatívájaként, elsősorban a francia tengerészet élelmezésére. A margarint a köznyelv néha keveri a vajjal, ám a vaj állati eredetű, természetes tejzsír, míg a margarin növényi olajok feldolgozása során előállított mesterséges zsiradék. (Forrás: Wikipédia)
Vaj vagy a margarin az egészségesebb? Hogyan látják ezt a magyar anyukák?
A Mona Hungary Kft. a Montice márkatermékek forgalmazója 2011. nyarán országos
reprezentatív mintán felmérést végzett a hazai iskoláskorú gyermekek és szüleik
tejtermékekkel kapcsolatos attitűdjéről, vizsgálva a családok táplálkozási és fogyasztási
szokásait. Az alábbiakban azt vizsgáltuk, vajon tudatában vannak-e a hazai családok,
milyen tápanyagokat tartalmaz a tej?
A Mona Hungary Kft. a kutatással arra kérdésre kereste a választ, hogy vajon hazánkban mennyire népszerű és elfogadott a tejtermékek fogyasztása és mi jellemzi az iskoláskorú gyerekek étkezési kultúráját. A válaszadók 25–49 éves kor közötti anyukák, háziasszonyok akik 6–15 év közötti gyermekeket nevelnek. A kutatásban résztvevő anyák fele véli úgy, hogy az iskoláskorú gyermekek számára a legfontosabb a tej- és tejtermék-fogyasztás, míg az idősebb korosztály számára kevésbé gondolják nélkülözhetetlennek. A vizsgált anyák szinte kivétel nélkül egészségesnek tartják a tej és tejtermékeket.
Régi-új érvek: kereszttűzben a tej és tejtermékek
Bázis: 25–49 éves anyák, akik 6–15 éves korú gyermeket nevelnek (n=500)
Forrás: Mona Hungary Kft. – 2011
Sok nézet cserélt gazdát az elmúlt években, évtizedekben a vaj, vagy a margarin egymással szembeni összehasonlításáról az egészség vonatkozásában. Felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek 60%-a, túlnyomó része a vajat gondolja egészségesebbnek, míg a margarint mindössze 26%-a.
„A tej komplex tápanyagforrás, megtalálható benne mindhárom fő tápanyagforrás: a fehérje, zsír és szénhidrát. Emellett számos úgynevezett „mikrotápanyagot” is tartalmaz, vitamint és ásványi anyagokat. „mondja Vági Zsolt dietetikus a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet ügyvezető igazgatója. „ A fejlődő szervezet esetében különösen nagy szükség van a tejtermékek fogyasztására, hiszen a folyamatosan fejlődő és növekvő csontrendszer sokkal nagyobb kalciumbevitelt igényel. A növekedéshez szükséges aminosavak a tejtermékekben könnyen emészthető és jól felszívódó formánban vannak jelen. A megfelelő mennyiségű tejtermék fogyasztása mellett ügyelni kell arra is, hogy a fiatalvitamin- és ásványianyag-szükségletét ne egyszeri evés során elégítsék ki, hanem minden egyes étkezéskor fogyasszanak tejterméket.”
„ A hazai étkezési kultúrában, fogyasztási szokásokban a gyermekek táplálkozása során is van még mit fejlődni, javítani” véli Strasser-Kátai Bernadett a felmérést végző Mona Hungary Kft. tulajdonos-ügyvezetője – sok család asztalán inkább a mennyiségi ételfogyasztás játszik döntő szerepet, úgy gondoljuk a tápanyagok, tápértékforrások minőségére is nagyobb hangsúlyt kellene a lakosságnak fektetnie.”
A Mona kutatásból kiderül, hogy nemcsak az édesanyák számára fontos a tej és tejtermékek fogyasztása, de szerencsére a gyerekek is szeretik. Az is kiderült, hogy nemcsak a tej és tejtermékek fogyasztásának fontosságát tartják szem előtt önmagában az édesanyák, de fontos számukra az is, hogy milyen állattartási körülmények között, milyen minőségbiztosítási, génmanipuláció-mentes környezetben folyik a tejtermelés. Kiderült, hogy a felelős édesanyák számára fontos a minőség.
Hogy tetszett a cikk?
Promóciók
Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!
10 csodás európai úti cél, ha nem szereted a zsúfoltságot
Ezeken a helyeken legalább olyan jól érezheted magad, mint a slágercélpontokon, csak tömeg nélkül.
10 film, ami kísértetiesen megjósolta, hogy mi vár ránk a jövőben
Mintha ezek a filmek egy varázsgömbből keltek volna életre, olyan tökéletesen látták a jövőt!
A kutyák 6 tipikus alvópóza és jelentésük: a tiédnek melyik a kedvence?
Kinek ne lenne jó néhány fotóalbumra elegendő fényképe arról, hogyan alszik négylábú kedvence? Bizonyára te is ámulva csodálod kutyádat, amikor álomba szenderül, hiszen ilyenkor talán a legédesebb. A te kedvenced hogyan szokott aludni? Kis briósba gömbölyödik vagy annyira elnyúlik az ágyon, hogy neked már nem is jut hely? Mutatjuk, melyik pozíció mit jelent!
7 nyíltan meleg vagy queer színész, aki heteroszexuális karaktert alakított a vásznon
Egyesek szerint ez még mindig egy szürke zóna, mások szerint nem kell a szexuális irányultsággal foglalkozni egy karakter esetében.
7 új horrorfilm, amitől tényleg halálra fogunk rémülni 2024-ben
Horrorfilmekből sosem elég! Erre pedig az elmúlt évek felhozatala volt a legjobb bizonyíték.
4 csillagjegy, akinek sok idő után megoldódnak a pénzügyi gondjai: igazi gazdagság vár rájuk!
Néhány csillagjegy egy nagyon nehéz időszakot fog hamarosan lezárni, aminek következtében végre megoldódnak a pénzügyi gondok is!