Növeld ötszörösére a gomba D-vitamin tartalmát egy apró trükkel
El se hinnéd milyen aprósággal tudod megnövelni a főzésre szánt gombád D-vitamin tartalmát!
Ha D-vitamin hiányban szenvedsz, de nem szeretnél folyamatosan vitaminokat szedni, nincs más dolgod, mint beépíteni a gombát az étkezésedbe. Hogy biztosra mehess adunk egy tippet, amivel akár ötszörösére is megnövelheted az apróságokban ezt a vitamint.
Tudtad?
A D-vitamin befolyásolja az immunrendszer működését, így számos betegség megelőzésében segítségünkre lehet. Megelőzhetjük vele a szív- és érrendszeri problémák, a daganatos megbetegedések és a cukorbetegség kialakulását. Zsírban oldódó, elraktározódó vitamin, ami valójában nem is vitamin, hanem egy hormonszerű anyag, amely szervezetünkben előalakjaiból (D1-, D2-, D3-vitamin) alakul át aktív D-vitaminná. Hiánya kialakulhat helytelen táplálkozás és kevés napfényen történő tartózkodás során. De egyes betegségek következtében, mint például a máj- és veseproblémák, illetve a felszívódási zavarral járó betegségek vagy gyógyszerek állandó szedése mellett is kialakulhat. Ennek ellenére ne kezd el véletlenszerű mennyiségben szedni, mivel túlzott fogyasztása során felhalmozódik a szervezetben és ennek komoly mellékhatásai is lehetnek, akár veseelégtelenséghez is vezethet. Előtte mindenképp konzultálj egy orvossal, hogy az egyénileg szükséges mennyiséget juttathasd a szervezetedbe veszélytelenül!
Azt már mindenki megtanulta biológia órán, hogy a gomba az élővilágban egy külön országba tartozik, hiszen nem is állat és nem is növény. Ez azért van, mert mindkettőre jellemző tulajdonságokkal rendelkezik. Képzeld még hozzánk emberekhez is hasonló, hiszen a gombák is D-vitamint termelnek UV-fény hatására, pont mint a bőrünk. Ráadásul a folyamat akkor is képes beindulni, ha a gombákat már leszedték. A Bostoni Orvosi Egyetem felfedezése kimutatta, hogy gombafogyasztással ugyanannyi D-vitaminhoz juthatunk, mintha sima vitamin formájában szednénk. Ehhez semmi más nem kell, csak szedjük ki a csomagolásból (környezettudatosabb választás, ha anélkül vásároljuk kimérve) és tegyük ki a gombákat 1-2 órára a napra, hogy UV-fény érje őket. Akár már fél óra elteltével be is indul a D-vitamin termelődése. Választásunk bármelyik fajtára eshet, hiszen mindegyiknél működik ez a trükk.
A hivatalos ajánlás alapján a napi D-vitamin szükséglet 2000 NE, gyerekeknél pedig 1000 NE lenne. 10 dkg gombában (ami kb. 3 darab csiperkegombát jelent) csak 400 NE található, viszont egy óra napoztatás után már képes elérni a 2000 NE mennyiséget, amivel fedezhetjük is a napi ajánlott bevitelt. A főzés során sem csökken az ételekben a D-vitamin mennyisége, ezért a napoztatott gombákat főzve vagy sütve is jó szívvel fogyaszthatjuk.
Ha pedig nincs ihlet a főzéshez, mutatunk pár vegán gombás receptet a galériánkban!
5 vegán recept gombával a D-vitaminhiány pótlásáért