Gondoltad volna? Egy friss kutatásból kiderül, mi történik valójában, ha nem reggelizel!

Getty Images
Menyes Barbi

Most őszintén: neked minden nap van időd reggelizni?

Olvasd el ezt is!
Anyaként is fitten: egészséges reggelik, ha már unod a zabkását

Hiába kelsz fel időben, reggel csak úgy rohannak a percek a kávézással, a sminkeléssel, a ruhaválasztással, majd a "nem érzem jól magam ebben a göncben" átöltözéssel, míg végül azt veszed észre, hogy mindenre volt időd, csak reggelire nem. Sebaj, majd a munkahelyen bedobsz egy szendvicset, az irodába érkezve azonban e-mailek hada vár, és amikor épp azon vagy, hogy fél 11-kor leszaladsz a büfébe, a főnök persze pont akkor akar valami egetverően sürgős dologgal megbízni. Szóval ott tartasz, hogy örülsz, de délben lejutsz egy könnyű ebédre. Ismerős a helyzet?

Olvasd el ezt is!
Zöldséget a zabkásába? Próbáld ki, és nyomban beleszeretsz: íme 3 tuti recept!

Biztosan nem árulunk el nagy titkot azzal, ha leírjuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése: beindítja az anyagcserét, feltölt energiával, és amit reggel eszel, amiatt annyira nem is kell aggódnod, mint mondjuk a vacsora miatt, mert a nap folyamán elégeti a szervezet. Sokan azonban nem tudnak reggel enni vagy egyszerűen nem akarnak erre időt "pazarolni" – nemrég viszont egy új kutatás bebizonyította, hogy ezt tényleg nagyon rosszul teszik!

Néhány napja a Journal of the American College of Cardiology című szaklapban közölt tanulmányból egyértelműen az derül ki, hogy a nem reggelizés és a korai érelmeszesedés között bizony van összefüggés.

Akik többnyire kihagyják a reggelit, azok egyébként is egészségtelen életmódot folytatnak

- árulta el az egyik szerző, a Mount Sinai Kórház vezetője.

A tanulmányt madridi kutatók készítették kifejezetten olyan emberekkel, akiknek sem szív- és érrendszeri, sem vesebetegségük nem volt. Az embereket 3 csoportra osztották: az elsőbe azok kerültek, akik a napi energiabevitelük kevesebb mint öt százalékát fogyasztották reggel, ők lettek a nem reggelizők. A másodikba azok kerültek, akik egészen keveset azért szoktak enni, a harmadik csoport tagjai pedig azok lettek, akik tényleg mindig bőségesen belaknak a nap elején.

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
Szuper reggeli nyújtások, hogy energikusabban induljon a napod

A vizsgálatok során kiderült, hogy az érszűkület sokkal nagyobb volt azok körében, akik nem vagy alig reggeliznek, és ők voltak azok, akiknél a derékbőség, a testtömegindex, a vérnyomás, a vérzsír- és éhgyomori vércukorszint is magasabb.

A kutatás rávilágított arra is, hogy a reggelit kihagyók nagyobb valószínűséggel étkeznek helytelenül, dohányoznak és több alkoholt is isznak.

Olvasd el ezt is!
Változtasd át a kávédat: 5 tipp, hogy egészségesebb legyen a reggeli feketéd

Szóval nincs mese: szánj időt a reggelire! Ha kell, kelj fel kicsit előbb, esetleg előző este készíts magadnak egy vitamindús szendvicset vagy zabkását, a lényeg, hogy

ne hagyd ki a reggelit!

Nézd meg a galériánkat - 4 kép
Szuper reggeliző helyek Budapesten