Jó a szaglásod? Nagy az esélye, hogy emiatt nem tudsz lefogyni!

Getty Images
Birta Brigi

Biztosan te is ismersz olyan embert, aki saját bevallása szerint már attól is hízik, hogy beleszagol a pizzába vagy a sült krumpliba… Nos, eddig nevettünk ezen, pedig van valóságalapja!

Olvasd el ezt is!
Fogyni szeretnél? Ez az egy dolog a legfontosabb az étrendedben!

Nemrég publikáltak egy tanulmányt a Cell Metabolism szaklapban, amelynek lényege, hogy a jó szaglás növeli az elhízás esélyét, ha az illető magas zsírtartalmú ételeket fogyaszt. A vizsgálatban két csoport egérrel foglalkoztak, az egyik csoport szaglóképességét eltávolították (szegénykék!), míg a másiknak meghagyták. Ezt követően az egerek ugyanazt az étrendet tartották, és mindkettőben magas volt a zsír aránya. A szaglással rendelkezők egytől-egyig elhíztak, míg a többiek nem. Ráadásul amikor a szaglókat is megfosztották a szaglás képességétől, rövidesen leadták a túlsúlyukat.

Olvasd el ezt is!
A sztáredző elmondja, melyik két edzés nem ajánlott, ha a fogyás a célod

Nagyon durva, igaz?

Az nem kérdés, hogy a szaglás nagy szerepet játszik az ételek ízlelésében és élvezésében, de azt nem gondoltuk, hogy ekkorát! Az egész egyébként a szimpatikus idegrendszer működéséhez köthető. Azoknál az egereknél, amelyeknél kiiktatták a szaglást, sokkal több energia került felhasználásra étkezéskor és után, ami ilyenkor a zsírégetést jelent, mint azoknál, amelyek érezték a táplálék illatát. Te is teljesen elképedtél ezen a híren? Mi igen!

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
A legjobb fogyókúrás tippek