8 étel, ami felveszi a harcot a fáradtság ellen szakértők szerint

Getty Images/ tatyana_tomsickova
Bíborka

Megéri betárazni belőlük!

Ha úgy érzed, mostanában kimerültél vagy napközben gyorsan elfáradsz, akkor lehet, hogy nem a legjobb ötlet a harmadik, negyedik kávé után nyúlni. Persze, ha krónikus fáradtság áll a háttérben, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnod, de ha ilyesmiről nincs szó, akkor a kínai orvoslás módszerével is próbálkozhatsz. Szerintük a Qi vagy Chi, vagyis maga az életenergia a legfontosabb ahhoz, hogy jól tudj működni, és bizony vannak olyan ételek, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy a Qi megfelelően tudjon áramolni.

Olvasd el ezt is!
Mutatjuk a pár perces tésztaételt, ami a leghosszabb életű emberek egyik kedvence

Jenelle Kim a kínai orvoslás doktora, okleveles gyógynövényszakértője nemrég a Well&Good magazinnak nyilatkozott a témában és elmondta:

„A qi a létfontosságú energiánk, áramlik minden élőlényben, és kering a testünkben.”

-

Hozzáteszi, hogy mindez rossz közérzetben, rossz hangulatban, motivációhiányban, emésztőszervi gondokban és fáradtságban nyilvánul meg, az egészséges táplálkozás viszont segíthet legyőzni mindezt. Dr. Kim szerint az alábbi ételek hozzájárulnak az energianöveléshez:

  1. Levesek: a meleg ételeket könnyebb megemészteni, ha pedig több egészséges és tápláló ételt adsz az étrendedhez, az több energiához juttatja majd a szervezetedet. A szakértő különösen olyan levesek fogyasztását javasolja, amik tele vannak friss fűszernövényekkel, esetleg fermentált hozzávalókat tartalmaznak, mert az segíti az emésztést.
  2. Friss fűszerek: arról már mi is írtunk, milyen fűszereket fogyasztanak a leghosszabb ideje élő emberek a kék zónákban, de úgy tűnik a kínai orvoslás szerint is fontos fűszernövényeket, gyógynövényeket fogyasztani. Az orvos szerint gyömbért és szerecsendiót érdemes rendszeresen fogyasztani az emésztésre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.
  3. Teljes kiőrlésű gabonák: mivel a túl nehéz és gazdag ételek túlterhelik az emésztőrendszert, a szakértő fontosnak tartja, hogy az étrend fele gabonákból és hüvelyesekből álljon, mert azok segítik a tápanyagok felszívódását. A teljes kiőrlésű gabonák, mint a rizs, az árpa, a zab és a rozs, olyan összetett szénhidrátok, amik kíméletesen bánnak a gyomorral.
  4. Bio csirke: a sovány húsok szintén támogatják a lép egészségét és könnyen emészthetőek a szervezet számára, így kis mennyiségben érdemes őket fogyasztani. Nem nehezítenek el, így tuti nem üt be utánuk a kajakóma.
  5. Zöldségek: főleg a gyökérzöldségekből, a hagymából és az édesburgonyából érdemes többet fogyasztani. Dr. Kim szerint enyhén főzd meg őket, hogy melegen fogyaszthasd, de mégse veszítsék el a tápanyagaik nagy részét.
  6. Tökfélék: a különböző tökfajták, a sütőtök, a patisszontök gyulladáscsökkentő hatással bírnak és az emésztést is segítik, így az egészséges táplálkozás fontos sarokpontjai.
  7. Datolya: ez az édes gyümölcs szintén támogatja a lépet, antioxidánsban gazdag és rostjainak köszönhetően segít megtartani a vércukorszint egyensúlyát.
  8. Fokhagyma: csökkenti a vérlemezkék összetapadásának esélyét, ami szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezet. Ráadásul a koleszterintszintet is csökkenti, antibakteriális hatással bír és még a hajhullás ellen is fellép.
Olvasd el ezt is!
6 étel és ital, amit ha nem a megfelelő időben fogyasztasz, árt az egészségednek és közérzetednek

Ezt is fontos figyelembe venni:

Nézd meg a galériánkat - 4 kép
4 önmagában egészséges étel, ami éhgyomorra nagyon nem az